Απολογίες και Παλινωδίες

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στην κάλπη την Κυριακή 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε για λόγους επικοινωνιακούς, να πάει σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι για να δώσει συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, προσπαθώντας να περάσει τα δικά του μηνύματα στον ελληνικό λαό.

Να τονίσουμε βέβαια, πως στο συγκεκριμένο κανάλι ο πρωθυπουργός είχε επιβάλλει απαγόρευση εμφανίσεων για τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή δεν υποστήριζε πρακτικά τις κυβερνητικές θέσεις.

Θα περίμενε κανείς, μέσα από μία τέτοια συνέντευξη που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας, για την οικονομική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, για την ανομία, για τον ποινικό κώδικα, για τις τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι καθώς και για τα σκάνδαλα τα οποία άμεσα ή έμμεσα έχουν αγγίξει την κυβέρνηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε χαρακτηριστικά την λέξη συγγνώμη για όσα έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι απλά έχει αναλάβει την ευθύνη για συγκεκριμένα γεγονότα.

Αντιμετώπισε σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης τους δημοσιογράφους όπως και τους ακροατές, ως ταξικούς εχθρούς, με εμφανή στόχο να συσπειρώσει το δικό του κοινό, περνώντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ασχολείται με τον λαό όσον αφορά τα ταξικά του χαρακτηριστικά, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τόσο τα σκάνδαλα τα οποία εμπλέκουν δικά του στελέχη και υπουργούς, όσο και τις δικές του ευθύνες συνολικά.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού σε συγκεκριμένα σημεία της συνέντευξης, τόσο για τους νεκρούς στο Μάτι, όσο και για περιπτώσεις διαφθοράς για ανθρώπους που υπήρξαν στο περιβάλλον του Μαξίμου, υποδήλωνε αδυναμία και απώλεια ελέγχου χειρισμών των δικών του ανθρώπων.

Υπερασπίστηκε μάλιστα συμπεριφορές ακραίες ως χυδαίες δικών του υπουργών, με το σκεπτικό ότι κάνουν έργο και προσφέρουν, αδιαφορώντας για την κοινωνική τους συμπεριφορά αλλά και την βάναυση στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων.

Η λογική διχασμού που καλλιέργησε στην ελληνική κοινωνία επί 4 συναπτά έτη, επί της ουσίας αποθεώθηκε και στην τηλεοπτική συνέντευξη, καθώς υπεραμύνθηκε των χειρισμών του από την αρχή της διακυβέρνησης του 2015, μιλώντας απλώς για κάποιες λάθος επιλογές προσώπων, υπονοώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και αγνοώντας ταυτόχρονα το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που φόρτωσε στην ελληνική κοινωνία με το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του.

Μάλιστα επιχείρησε μία λάθος εκτίμηση των οικονομικών μεγεθών στα δημοσιονομικά, καθώς υπερασπιζόμενος την πολιτική του αναφέρθηκε στο απόλυτο νούμερο του δημοσίου χρέους στις αρχές του 2015 και αντίστοιχα του 2019. Αγνόησε έτσι επιδεικτικά, την λογική εξυπηρέτησης του χρέους, τις τοκοχρεωλυτικές δαπάνες που εκτινάχθηκαν λόγω του τρίτου Μνημονίου, αλλά και το υπέρογκο ποσοστό του 180% του ΑΕΠ που αποτελεί ρεκόρ για μία χώρα με τόσες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και  με ταυτόχρονη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ήταν επίσης εντυπωσιακό, πως στο θέμα της δικαιοσύνης και του νέου ποινικού κώδικα, που μπορεί να αποφυλακίσει χιλιάδες κακοποιούς και τρομοκράτες, δήλωσε πως δημιουργήθηκε από μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή και πως δεν έχει σχέση η κυβέρνηση, όταν όλοι γνωρίζουν την ιδεολογική ανοχή του κυβερνώντος κόμματος στην ανομία σε όλα τα επίπεδα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως ο πρωθυπουργός με τον ύφος και το ήθος του, δεν μπόρεσε να κάνει κανένα ισχυρό άνοιγμα, ούτε στο κέντρο και την μεσαία τάξη, αλλά ούτε στην κεντροαριστερά, καθώς το μόνο που πέτυχε τελικά, είναι μία σημαντική τηλεθέαση καθώς και την συσπείρωση των δικών του οπαδών εν όψει της τελικής αναμέτρησης των εκλογών.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός