Απώλειες για CDU, SPD και άνοδος για τους Πρασίνους στην Έσση (exit polls)

Μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους δείχνουν τα πρώτα έξιτ πολ από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).

Μόνο με την συμμετοχή του CDU μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εκτίμηση αποτελέσματος του ARD

Μόνο με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα όμως μόνο με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.