Ασκήσεις θάρρους του Πρωθυπουργού με παραπλάνηση για τα εμβόλια και την οικονομία εν όψει εκλογών, αλλά στη ΝΔ θεωρείται πλέον τοξικός

Toυ Γ. Λακόπουλου

 Πριν από λίγα 24ωρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης ανακοίνωσε με στόμφο ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες και «η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» Τα  φιλικά του  ΜΜΕ το διατυμπάνισαν.

 Λόγια του αέρα.  Ουδείς μπορεί να  επικυρώσει πόσα ακριβώς εμβόλια έχει στη διάθεσή της  ως τώρα η Ελλάδα. Ούτε κάποια ανεξάρτητη αρχή της χώρες , ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή άλλος ευρωπαϊκός φορέας,  ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει νούμερα  που δεν μπορούν να διασταυρωθούν.  Ιδίως όταν από την πλευρά των εταιριών τα εμβόλια είναι πρωτίστως μπίζνες και συναλλαγές -ακόμη και κάτω από το τραπέζι.

Παράγοντες της Υγείας που έχουν τρόπο να ενημερώνονται, όσο είναι δυνατόν, υπολογίζουν ότι αυτοί που  έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του  είναι περίπου  400.000.

 Κατά τον ίδιο τόπο η κυβερνητική παραπληροφόρηση διακινεί  ότι την μάλλον περίεργη ιδέα του Μάνφρεντ  Βέμπερ για το «Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έγινε δεκτή  στο   τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής και η αποδοχή της  θα ολοκληρωθεί  στην  επόμενη σύνοδο.

 Ενίοτε αναφέρεται και η  συγκατάθεση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα  να αποφασίσει γι’ αυτό. Η πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν στις 17 Μαρτίου δεν έχει σχέση με αυτό  που λέει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται δηλαδή να θεσπιστεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ως τα ταξιδιωτικό έγγραφο,  όπως το θέτει. Ουδείς το συζητάει από αυτή τη σκοπιά.

 Ωστόσο ακόμη και μια επιστολή της  Προέδρου της Κομισιόν στους ευρωπαϊκούς ηγέτες  για την πρόταση της στο συμβούλιο της 17ης Μαρτίου προβλήθηκε ως  προώθηση της πρότασης Μητσοτάκη!

Πουθενά δεν τον αναφέρει και αυτό που εισηγηθεί είναι εντελώς διαφορετικά και τελεί υπό την αίρεση που σημειώνει και η ίδια: την κοινή αποδοχή -που δεν υπάρχει.

Πιο απλά η νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, ως ανώτατο όργανο αποφάσεων, δεν πρόκειται να εγκρίνει το «πιστοποιητικό Μητσοτάκη».  Η Γερμανία δια της  καγκελάριου Μέρκελ το έχει απορρίψει και πλήθος ευρωπαίων  ηγετών έχουν εξηγήσει τους λόγους,  με κοινό παρονομαστή  ότι  δεν προθέτονται να “διχάσουν τον ευρωπαϊκό πληθυσμό».  Εναντίον άλλωστε  έχουν ταχθεί ο ΠΟΥ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Άρωμα εκλογών

 Η πολιτική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιμονή Μητσοτάκη σ’ αυτό το θέμα έχει εκλογικό άρωμα. Η παταγώδης αποτυχία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανατινάζει τα σχέδια της μακροημέρευσής του στην εξουσία και τον υποχρεώνει σε πρόωρες εκλογές.

Έτσι προσπαθεί να εμφανίσει μια- έστω «πέτσινη»- επιτυχία του στο ευρωπαϊκό πεδίο και να την προβάλει ψηφοθηρικά στο ελληνικό εκλογικό σώμα στις κάλπες που κατ’ ανάγκη θα στήσει εντός του έτους.

 Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται και τα δεδομένα της οικονομίας.  Όλα τα  στοιχεία οδηγούν το συμπέρασμα ότι το 2022 θα είναι κόλαση για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

Εντός του 2021 η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να πληρώσουν υποχρεώσεις που διαρκώς αναβάλλονται,  όπως φόρους, οφειλές σε ταμεία, δάνεια και λοιπά χρέη. Χωρίς αυτές τις εισροές δεν είναι εφικτό να καταρτισθεί  προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Εκ παράλληλου εδραιώνεται η πρόβλεψη ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, η ανεργία θα διευθυνθεί, οι ανισότητες  θα μεγαλώσουν λόγω της τακτικής κυβερνητικής πολιτικής και το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας θα επιδεινωθεί.

Αναπόφευκτα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε  κοινωνική εξέγερση,  καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα χάνουν διαρκώς έσοδα, αλλά θα  πρέπει να πληρώσουν υποχρεώσεις και η φτώχεια θα διευρυνθεί.

Ασκήσεις θάρρους

Οι θεωρίες που λανσάρισε και ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει ταχύτατη ανάκαμψη μετά την πανδημία γιατί οι Έλληνες «θα ξοδέψουν μόλις ανοίξει η αγορά αυτά που αποταμιεύουν» , ή ότι στα σύνορα  περιμένουν στιφή  επενδυτών, κινούνται στα όρια της φαντασίωσης, ή του εμπαιγμού.

Το ίδιο ισχύει και για την εκτίμηση ότι η οικονομία άντεξε και θα ανακάμψει που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι κατά το 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 8,2%  «Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας” είπε κρύβοντας ότι η ύφεση είναι η τρίτη  χειρότερη στην Ευρώπη.

Οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις είναι απλώς ασκήσεις θάρρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και με την κυβέρνηση του το  μέλλον είναι  δραματικό. Οι προβλέψεις της Κομισιόν που όρισαν την ενδεχόμενη ανάπτυξη το  2021 στο 3,5% -ενώ διεθνείς φορείς όπως η  Τράπεζα της Αμερικής στο 2,8%.- θεωρούνται ήδη αισιόδοξες.  Με τα δυσμενέστερα  δεδομένα που δημιουργεί η αποτυχία στην πανδημία  οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες.

Ο Πρωθυπουργός, κινούμενος ανάμεσα στην επίγνωση ότι επίκειται οικονομικός χειμώνας στη χώρα και στην ανάγκη των εκλογών για να διασώσει ό,τι μπορεί, επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς προοπτικές και φρούδες ελπίδες. 

 Η εμφανής προσωπική πολιτική του κατάρρευση μετά την Πάρνηθα, την Ικαρία και τον Λιγνάδη και η καταγεγραμμένη αποτυχία της κυβέρνησής του τον οδηγεί σε πρόχειρους αντιπερισπασμούς, με ζητήματα άλλης φύσης, όπως είναι το κίνημα Μe Τoo, o θόρυβος για τον Κουφοντίνα και οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση με την αγωνία αλλαγής της ατζέντας.

Μάταιος κόπος. Το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται και ο ίδιος θεωρείται πλέον τοξικός από όλο και περισσότερους στη ΝΔ  και από τις  οικονομικές και μιντιακές δυνάμεις που στηρίζουν τη συντηρητική παράταξη.

Το ζητούμενο είναι αν θα προλάβει να στήσει το προεκλογικό σκηνικό που επιδιώκει ή θα υποχρεωθεί να απέλθει, αλά Γ.  Παπανδρέου το 2011.