Αυτός, αυτός και τα συμφέροντα

Της Άννας Γκρίτζη

Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας θα κριθούν πολλά σε σχέση με τη δυναμική των Ν. Ανδρουλάκη και Α. Λοβέρδου στη μάχη ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γ. Παπανδρέου την ίδια ώρα θα συζητά με νέους για να διαφοροποιηθεί από τους δύο βασικούς του αντιπάλους.

Ολες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πως αυτοί οι τρεις υποψήφιοι είναι οι μόνοι που έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο με φαβορί για την τελική επικράτηση τον Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς η πρόβλεψη να θεωρείται ασφαλής γιατί πολλά θα κριθούν από το μέγεθος και την ποιότητα της συμμετοχής.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η στρατηγική των τριών ισχυρότερων υποψήφιων διαμορφώνεται ως εξής:

– Ο Ν. Ανδρουλάκης επενδύει στο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση με βασικό πλεονέκτημα την ηλικία του και το γεγονός ότι δεν έχει υπουργικό παρελθόν, επομένως μπορεί να θεωρηθεί άφθαρτος. Αποφεύγει την οξύτητα και τους υψηλούς τόνους θεωρώντας ότι το μεγάλο κοινό της κεντροαριστεράς δεν επιδοκιμάζει την πόλωση και τον φανατισμό. Εχει μιλήσει για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων αλλά όχι με την ένταση που το κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση σ αυτή την ατζέντα. Η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από την Ελενα Ακρίτα (news247.gr) έκανε αίσθηση γιατί δείχνει ότι μπορεί να έχει συνομιλητές έξω από τα στενά κομματικά όρια του ΚΙΝΑΛ.

-Ο Α. Λοβέρδος προσπαθεί να πλήξει τον Ν. Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας ότι επειδή δεν είναι βουλευτής δεν μπορεί να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος θα μετονομάσει το ΚΙΝΑΛ. Αυτό μπορεί και να ερμηνευθεί διασταλτικά ως προμήνυμα ότι ο ίδιος και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν (Κεφαλίδου, Γιαννακοπούλου, Κωνσταντινόπουλος κα) δεν θα δεσμεύονται από τις οδηγίες του από τη στιγμή που δεν θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ύποπτη κάθε αναφορά σε προοδευτική διακυβέρνηση προκειμένου να αποδομήσει την υποψηφιότητα Παπανδρέου ως ανομολόγητα συνδεδεμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν πρόκειται μέχρι το τέλος να παραδεχτεί ότι βλέπει θετικά μια κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, παρόλο που είναι κάτι που προεξοφλείται.

-Ο Γ. Παπανδρέου επιτίθεται σε πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά κέντρα που θέλουν να επιβάλουν ελεγχόμενη ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ. Τι εννοεί; Οτι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση θέλουν να αποτρέψουν ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον ίδιο γιατί δεν τον ελέγχουν. Κατά την ανάλυσή του, χρησιμοποιούν ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις για να καλλιεργήσουν ηττοπάθεια σε σχέση με την υποψηφιότητά του και για να πυροδοτήσουν αρνητική δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό του. Στο επιτελείο του υπάρχει οργή για τον πόλεμο που θεωρούν ότι δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός και λέγεται ότι αν οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν στην κάλπη θα δώσουν συνέχεια και την υπόθεση θα κληθεί να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία μέλη άλλων κομμάτων. Αστάθμητος παράγοντας είναι η πανδημία και πόσο θα επηρεάσει, ειδικά ηλικιωμένους, ώστε να μη στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν. Οι θετικές δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ που δείχνουν άνοδο μετά το θάνατο της Φ. Γεννηματά δημιουργούν αισιοδοξία σε ολους τους ενδιαφερόμενους που γνωρίζουν ότι το μέγεθος της συμμετοχής θα είναι καθοριστικό για τη νομιμοποίηση του επόμενου προέδρου που δεν θα βρει το δρόμο στρωμένο με λουλούδια.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS