Αφαιρέθηκε το αλβανικό ΦΕΚ που δήμευε τα ακίνητα Ελλήνων στην Χειμάρρα

Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση που επέτρεπε την απαλλοτρίωση ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας, όπως διέρρευσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Επανέλαβαν πως η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, και επισήμαναν ότι η Ελλάδα προσδοκεί να την αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες.

Οι πηγές εκτίμησαν πως η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επηρέασε τα Τίρανα, καθώς ήταν «ιδιαίτερα σαφής» και «δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία».

O πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν».

ΑΠΕ ΜΠΕ