Βλέπεις κανέναν καλύτερο;

Toυ Διογένη Λόππα

Ξέρεις τους λόγους για τους οποίους δεν ψηφίζεις Μητσοτάκη.  Ο βασικότερος εξ αυτών είναι επειδή αυτοπροσδιορίζεσαι προοδευτικός.  Είμαι σίγουρος άλλωστε ότι έχεις ήδη κάνει τα σχετικά τεστ.  Αν όχι, άσε με να σε βοηθήσω: 

Αν για παράδειγμα δεχτούμε ως σημείο αναφοράς το έγκλημα της Πύλου, εσύ προσωπικά τι βλέπεις μέσα στο πλοίο – φέρετρο, εισβολείς ή πλάσματα σαν εσένα;

Στους πλειστηριασμούς των fund εναντίον οικογενειών που εκκρεμεί δικαστική απόφαση για (δήθεν) προστασία της μοναδικής κατοικίας τους βλέπεις επενδυτική βαθμίδα εναντίον απατεώνων ή λαδέμπορους εναντίον γειτόνων σου;

Όταν το παιδί σου χρειαστεί χειρουργείο, θέλεις ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας ή προτιμάς να σε περιποιηθεί ο ιδιώτης; 

Είμαι σίγουρος ότι απάντησες σωστά, γιατί αν απαντούσες λάθος υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να είχες ανοίξει anoixtoparathyro.gr και απειροελάχιστες να μπεις στη διαδικασία να διαβάσεις Λόππα.  

Γιατί να μπεις στην ψυχοφθόρα διαδικασία να διαβάσεις μια εθνική εξαίρεση με ιδέες ελαττωματικές, όταν το σύστημα σου προσφέρει δωρεάν και σε μεγάλες ποσότητες εμβληματικό καθωσπρεπισμό μέσω μιας γκάμας προβεβλημένων αρθρογράφων με κύρος και βαρύτητα άποψης;

Ομοίως, ποτέ δεν παρασύρθηκες από ακροδεξιό αντισυστημισμό, γιατί, παρά την υπερπροβολή γύρω σου, αντελήφθης εγκαίρως τόσο την μπόχα της συναλλαγής, όσο και το ποιόν μιας κομπλεξικής ηγεσίας κολλημένης στην εποχή του Ιμπραήμ, της οποίας το όραμα εξαντλείται στη μετατροπή της χώρας σε φράχτη και της κοινωνίας σε κατηχητικό.

Είναι ακριβώς οι τύποι εκείνοι που θα υπέγραφαν οτιδήποτε τους έφερνε το σύστημα, αρκεί να τους άφηνε ελεύθερους να μετράνε το μάκρος της φούστας, να στέλνουν τους ομοφυλόφιλους για αναμόρφωση και τα σχολεία για υποχρεωτικό εκκλησιασμό. 

Έτσι οι επιλογές σου περιορίζονται δραστικά, αν και, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας,  ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά ότι ο αγαπημένος σου πολιτικός αρχηγός είναι ο καναπές.

Οι επικοινωνιακές ιδιοφυΐες που πληρώνει αδρά η Φαμίλια για να κατσικωθεί στην εξουσία έχουν και αυτές μια εξαιρετική σχέση με τον καναπέ.  Σε θέλουν εκεί για πάντα.  Επειδή όμως κατανοούν και αυτοί ότι η δυστοπία άρχισε να μυρίζει άσχημα και επειδή αυτοί που τους πληρώνουν τρέμουν στην ιδέα, ιδίως μετά από κάτι σοβαρές στραβές τύπου Τεμπών, ότι μπορεί να πάρεις ανάποδες, να σηκωθείς από τον καναπέ και να ψηφίσεις συντεταγμένα και με μυαλό, φρόντισαν να σου προσφέρουν εναλλακτικά ελκυστικά πολιτικά προϊόντα πιο κοντά στις ιδεολογικές σου αναφορές, για να σε δελεάσουν.

Πλεύση Αλητείας

Νομίζω ότι μετά το ξέπλυμα Καραμανλή (των Τεμπών, όχι του Κανονικού, ούτε του Ακάματου), το μεγαλύτερο επίτευγμα των ειδικών της Φαμίλιας, πραγματικά ένα state of the art πολιτικού marketing, είναι η ανάσταση της Ζωής.

Πάνω που ως κοινωνία πιστέψαμε ότι είχαμε οριστικά απαλλαγεί από τον ιδιαίτερο (για να το θέσω κομψά) χαρακτήρα της και τα ανεπανάληπτα σόου που είχαν μετατρέψει για έξι μήνες το κοινοβούλιο σε χουντικό στρατοδικείο, η καλή αυτή κυρία όχι μόνο επέστρεψε, με τις πλάτες της Φαμίλιας και των SS της ενημέρωσης 107 (και πάλι μπράβο για τη βελτίωση της θέσης σας), αλλά έφτασε και στο σημείο να ράβει βουλευτικό ταγέρ.

Είμαστε ως χώρα στο επικίνδυνο εκείνο σημείο ολικής κυριαρχίας Οργουελισμού, όπου ένα καθολικά χειραγωγούμενο σύστημα συντεταγμένης ενημέρωσης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιτυχημένα πειράματα πολιτικών νεκραναστήσεων.

Σας θυμίζω ότι ο νούμερα ένα πολιτικός υπεύθυνος της μεγαλύτερης σύγχρονης τραγωδίας της χώρας, ο οποίος κλαίγοντας μπροστά στις κάμερες ανακοίνωνε συντετριμμένος την παραίτησή του (η συντριβή διήρκεσε λίγες εβδομάδες), επανήλθε στη θέση του θρασύς, λάβρος και αλαζών, εκεί που η ίδια η λογική, αλλά και η στοιχειώδης ηθική, τον είχαν δια παντός τελειωμένο.

Αντιλαμβάνεστε ότι αν το συγκεκριμένο σύστημα κατάφερε αυτό που στο δυτικό και όχι μόνο κόσμο θεωρείται αδύνατον, τι άλλο ακόμα θα μπορούσε να πετύχει. 

Λοιπόν, το ίδιο αυτό σύστημα πέτυχε να αναγεννήσει  μια από τις πλέον αντιπαθητικές φιγούρες της πολιτικής ιστορίας του τόπου, σε παρολίγον εκλόγιμη θέση, ενώ με τη συνδρομή του έτερου πόλου του, των δημοσκοπήσεων, προσπαθούν να μας πείσουν για το αδιανόητο, ότι δηλαδή ο πολιτικός αυτός εφιάλτης θα επανέλθει στη βουλή.

Κοίτα τώρα πώς η μετριότητα αυτή, όπως μετριότητες υπήρξαν όλοι οι γόνοι που εισήλθαν στην πολιτική με το κληρονομικό δικαίωμα, έβγαλε άθελά της έξω τον πραγματικό χαρακτήρα της, που θυμίζει μετεμφυλιακό ταγματάρχη, πετώντας άτσαλα τη μάσκα της αγάπης που της φόρεσαν οι γκουρού της Φαμίλιας:

Μόλις μυρίστηκε εξουσία, έσπευσε να προδώσει με το καλημέρα απλούς ανθρώπους που την εμπιστεύθηκαν, για να τους αντικαταστήσει είτε με κολαούζους, είτε ακόμα και με τον ίδιο το σύντροφό της!

Όταν ευλόγως της τέθηκε η σχετική ερώτηση σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις της, μας έδωσε ακόμα ένα αγνό δείγμα για το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική και τη δημοκρατία, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ συνέκρινε τα πολιτικά κόμματα με τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Φαίνεται πως ο διάσημος Αμερικανός σύμβουλος ξέχασε να της διδάξει ότι στις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν υπάρχει δημοκρατία.  Ή ίσως δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος.  

Σήκω Ανδρέα για να δεις τα εγγόνια της ντροπής

Μεταξύ μας, δεν πιστεύω ότι τοποθετείς τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο και μάλλον έχεις δίκιο.  Το κομματίδιο αυτό που νομίζει ότι είναι παράταξη, ουσιαστικά πορεύεται ως δυνητικό συμπλήρωμα της δεξιάς. 

Ένας πολιτικός χώρος που ανέχεται επί μακρόν στις τάξεις του πολιτικούς με το ανάστημα ενός Λοβέρδου, μπορεί μόνο να καταταχθεί στις δεξιές εφεδρείες, όπως άλλωστε έπραξαν δεκάδες προβεβλημένα στελέχη του, Πιερρακάκης, Χρυσοχοϊδης, Μενδώνη, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και πάει λέγοντας.

Η ίδια η παρουσία της ελλειμματικής του ηγεσίας, προκαλεί προβληματισμό για το που πραγματικά κατευθύνεται η ψήφος που σου ζητάει. 

Ανέχεται ας πούμε τριτοκλασάτους πολιτικούς τύπου Μάντζου να διασύρουν συνολικά τον προοδευτικό χώρο, συναλλασσόταν εμφανώς με το φαινόμενο Καϊλή αρνούμενη πεισματικά το ξεκαθάρισμα με τη διαφθορά ή την ολιγαρχολαγνεία, ενώ πρόσφατα άρχισε να ψελλίζει κάτι για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το μεγαλύτερο όμως ατόπημα του συμπαθούς κατά άλλα Κρητικού είναι ο λεκές που απέκτησε από την εμπλοκή του στις υποκλοπές.  Η χλιαρή του αντίδραση ζέχνει συναλλαγή.  Τα μηδενικά αντανακλαστικά ηγετικότητας που επιδεικνύει συν τις βολικές ίσες αποστάσεις που συνήθως καταλήγουν σε μονομέτωπο εναντίον του Τσίπρα, μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι δυστυχώς είναι αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν compromised.

Ένας καθολικά συμβιβασμένος πολιτικός που αρνείται να αντιδράσει δυναμικά στη μεγαλύτερη προσβολή που έγινε εναντίον του ίδιου και της δημοκρατίας, σίγουρα δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στην εξουσία που τον βίασε.  Ιδιαίτερα όταν το μισό κόμμα του φλερτάρει ιδεολογικά με τη δεξιά και όταν ήδη βαριά ονόματα του παρελθόντος παρουσιάζουν διαρροή σάλιου, ευελπιστώντας σε αξιοποίηση από το Καθεστώς. 

Κομμουνιστικό Κόμμα Στοκχόλμης

Το αριστερό έρμα του συστήματος έχει αναχθεί σε διαχρονικό χορηγό των βασανιστών του.  Πότε επιτέλους θα το καταλάβεις ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χαμένη ψήφος;  Πόσο ακόμα θα τρως τις ιμπεριαλιστικές μπαλαφάρες;  Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσεις ότι το παραπέτασμα κατέρρευσε;  

Τι δεν καταλαβαίνεις;  Που έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε ιερές αγελάδες μιας δήθεν αριστεράς;  Σε ένα είδος προστατευμένης μειονότητας;  Που οργανώνουν μόνο δικές τους διαδηλώσεις;  Που αρνούνται ακόμα και τον διάλογο;  Που με τις ισχυρές προσβάσεις τους στην κοινωνία και την ασύλληπτη επιρροή τους σε ισχυρό κομμάτι της αριστεράς δεσμεύουν και αχρηστεύουν ένα τεράστιο ποσοστό που διαφορετικά θα μπορούσε να δώσει φιλεργατική κυβέρνηση;

Στείλε τους το μήνυμα.  Τώρα που ο επικεφαλής τους απολαμβάνει την εύνοια της Φαμίλιας, τώρα που σε κοινή θέα το ίδιο σύστημα που εκπλειστηριάζει κατοικίες, το ίδιο σύστημα προωθεί τον αμετροεπή Κουτσούμπα για να προσθέσει μεγαλύτερο έρμα στην παραπαίουσα προοδευτική παράταξη. 

Εκεί που οι πολιτικοί πρόγονοι του Κουτσούμπα έφτυναν αίμα στις ταράτσες και σάπιζαν στα ξερονήσια, εκεί σήμερα αυτός πουλάει φθηνό αντισυστημισμό σε αγαστή συνεργασία με τις πλατφόρμες του συστήματος.  Εμπορεύεται αγνό αριστερό πατριωτισμό για να αγοράσει συμπάθειες στα ΜΜΕ του Μητσοτάκη, για να εξασφαλίσει έτσι ένα ακόμα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, εντελώς άχρηστο στην κοινωνία, αλλά απαραίτητο στη δεξιά και στους ολιγάρχες.

Γι’ αυτό σου λέω, βλέπεις κανέναν καλύτερο;