Γιάννα Αγγελοπούλου: ‘Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση δεν είναι ένα πανηγύρι”

Συνέντευξη με τον Νίκο Ευαγγελάτο

  • Με ψυχραιμία, υπομονή και πειθαρχία θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία
  • Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής είναι μια ωδή στην ιστορία της Ελλάδας
  • Λάβαμε 1814 προτάσεις για επετειακές δράσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο

«Έχουμε δώσει οι Έλληνες μεγάλες μάχες στην ιστορία μας και έχουμε περάσει μεγάλες δυσκολίες. Και δεν μιλάω μόνο για τις μάχες της Επανάστασης απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Επιβιώσαμε από κακές συγκυρίες, από επιδημίες και τότε δεν υπήρχε ούτε η επιστήμη, ούτε η τεχνολογία. Σήμερα βλέπουμε τόσους επιστήμονες και ειδικούς να προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και πειθαρχία» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. «Έχουμε δείξει οι Έλληνες ότι όταν είμαστε πειθαρχημένοι και κάνουμε υπομονή, όταν βάζουμε ένα στόχο που πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε, τα καταφέρνουμε» πρόσθεσε.

Ωδή στην ιστορία της Ελλάδας το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικά στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που ανακοινώθηκε σήμερα. «Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι μια ωδή στην ιστορία της Ελλάδας. Και, όπως μας θύμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε μαζί του για την ανακοίνωση του Προγράμματος, η Ελλάδα έχει νομισματική παράδοση αιώνων. Για την έκδοση των 14 νομισμάτων του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται με τη ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου έβαλαν τον καλύτερο εαυτό τους» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής περιλαμβάνει δύο δι-μεταλλικά νομίσματα που μνημονεύουν την αρχή της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, τον φοίνικα και τη δραχμή. Οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στην επέκταση της ελληνικής επικράτειας στην πορεία των 200 χρόνων, προβάλλοντας εμβληματικές προσωπικότητες κάθε περιοχής της Ελλάδας. Και τέσσερα χρυσά νομίσματα που καταγράφουν την εξέλιξη της σημαίας μας, του εθνικού συμβόλου των Ελλήνων, σε αυτά τα 200 χρόνια. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από την 1η Ιανουαρίου του επετειακού έτους 2021.

Με αυτά τα νομίσματα, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο, θα μπορεί να έχει την Ελλάδα «χαραγμένη» όχι μόνο στην καρδιά του αλλά και στα χέρια του».

Η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση

Ερωτηθείσα σχετικά, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. «Δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία και αυτό ήταν δική μας απόφαση, ήταν επιλογή μας. Δουλεύουμε με ιδιωτικές δωρεές, με χορηγίες και με τα έσοδα που θα προκύψουν από το Νομισματικό μας Πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση δεν είναι ένα πανηγύρι. Το πρόγραμμα της επετείου περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία μας και τη διαδρομή των 200 ετών. Αλλά και δράσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα. Δράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών γιατί αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, εκπαιδευτικές δράσεις για το σεβασμό του περιβάλλοντος, προτάσεις για δημιουργία ψηφιακών μουσείων και πολλές άλλες» επεσήμανε.

1814 προτάσεις από την όλη την Ελλάδα και τον κόσμο

«Από την αρχή του εγχειρήματος, ζητήσαμε από την κοινωνία να μας υποβάλει προτάσεις και να μας πει πώς θέλει να τιμήσουμε αυτή την σπουδαία επέτειο. Στόχος μας ήταν η κοινωνία να αγκαλιάσει αυτήν την επέτειο και να πει: «εγώ έτσι θέλω να θυμάμαι το 2021».

Λάβαμε συνολικά 1814 προτάσεις για δράσεις από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, από Δήμους και Περιφέρειες, συλλόγους, φορείς, σχολεία, Πανεπιστήμια, από απλούς πολίτες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ έδειξε και σχετικό διαδραστικό χάρτη με ορισμένες από τις προτάσεις αυτές που αφορούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επιστήμη, το περιβάλλον. «Έχουμε προτάσεις από το Καστελλόριζο και τους Λειψούς μέχρι την Θράκη, την Κέρκυρα, την Κάσο, την Κοζάνη και την Κρήτη» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, από τις 387 προτάσεις που υπέβαλαν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένα σημαντικό μέρος ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον. Γι αυτό και η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις προτάσεις, που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, ειδικά, και στις προτάσεις που έχουν γίνει από την Ομογένεια και από Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού, Προξενικές και Πρεσβευτικές, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 314 και προέρχονται από 45 χώρες που αναφέρονται σε 5 ηπείρους. «Επικοινωνήσαμε με την ομογένεια, με την διασπορά μας, με τους Έλληνες στο Εξωτερικό που νοσταλγούν και μιλούν για την πατρίδα τους. Και λάβαμε προτάσεις από το Βιετνάμ, από τη Ζιμπάμπουε, από τη Συρία, από όλη την Ευρώπη, από την Αϊτή, από την Βραζιλία, από τον Καναδά, από τις ΗΠΑ, από την Κίνα, από την Κορέα».  

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν η πανδημία θα επιτρέψει τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Η στρατηγική της Επιτροπής ήταν να γίνει μια επέτειος από τον κόσμο για τον κόσμο. Επίσης, θέλαμε μια επέτειο οικουμενική, να γίνουν εκδηλώσεις παντού, σε όλη την Ελλάδα. Όχι μεγάλες και ακριβές γιορτές σε ένα κεντρικό σημείο. Και, τέλος, να επεκταθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021. Μέσα στη δουλειά της Επιτροπής —και σας διαβεβαιώ ότι δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να δουλεύουμε— είναι να μεταθέσει χρονικά μια δράση που έχει προγραμματιστεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία εάν πρέπει να μετατεθεί».