Γιάννης Λιανός: Σθένος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η κυβέρνηση για μια φορά ακόμη κινήθηκε υπέρ των μεγάλων συμφερόντων -business as usual. Τι θα κάνει ο Λιανός; Δεν θα χάσει αν μελετήσει τι έκανε το 1990 ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, που ήθελε να ξηλώσει ένας άλλος Μητσοτάκης.

Να το ξεκαθαρίσουμε: είναι η πρώτη φορά στην πολιτική σταδιοδρομία του, που ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει κάτι για το οποίο το ανάθεμα ανήκει σε άλλους. Ο ίδιος απλώς το λούζεται.

Ευθύνεται για την πολυετή καριέρα του σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές περιθωριακών καναλιών ή για την τρέχουσα ασυδοσία στην αγορά. Επίσης, για τα έξοχα πονήματα που εκδίδει κατά καιρούς.

Όπως «Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα», όπου -ως «ιστορικός»- καταλύει τον «μύθο» ότι «ήταν αποδεκτή».

Ή το πρόσφατο για τα «Μαθήματα ρητορικής» -ως κάποιος που μιλάει, σαν να έχει φασόλια στο στόμα.
Δεν ευθύνεται όμως γιατί εμφάνισε στη Βουλή μια κυρία με την αξίωση να γίνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού- που είναι ανεξάρτητη Αρχή.

Του επιβλήθηκε άνωθεν, ως επιβράβευση για τις θεάρεστες δράσεις της στην ίδια Επιτροπή.

Συνηθισμένο το «σύστημα Μητσοτάκη», να διορίζει μέχρι και τα σκουπόξυλα στο δημόσιο.

Αυτή τη φορά τους ήλθε από εκεί που δεν περίμεναν:

– Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθηγητής Γιάννης Λιανός -με σπουδαίο βιογραφικό και μέλος του ΟΟΣΑ – αποδείχθηκε άνθρωπος που τιμά το ρόλο του και έχει το θάρρος της γνώμης του.

Ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, που γνωμοδοτεί για τον διορισμό, ότι η κυρία είναι ακατάλληλη και τους ζήτησε να μην την εγκρίνουν.

Πρώτη φορά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ένας δημόσιος λειτουργός, όχι απλώς αρνείται να λειτουργήσει με τη δουλικότητα των σημερινών υπουργών αλλά, υπερασπίζεται με σθένος το δημόσιο συμφέρον, απέναντι την… κυβέρνηση.

Το επιχείρημα Λιανού είναι ακλόνητο: η υποψήφια αντιπρόεδρος, ως στέλεχος της Επιτροπής καθυστερούσε πορίσματα για αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.

Ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται εξυπηρετήσεις, ασύμβατες με το ρόλο της Επιτροπής του.

Άλλωστε, την έχει θέσει σε δυσμένεια. Την ανέσυρε το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός ανέλαβε να την επιβάλει ως αντιπρόεδρο. Ενδεχομένως, στη συνέχεια, να πάρει και τη θέση του Λιανού!
Ο Γεωργιάδης αντί για έπαινο στον πρόεδρο της Επιτροπής για την άσκηση του ρόλου του υπέρ του δημοσίου, τον ωθεί σε παραίτηση.

Με το απίστευτο επιχείρημα ότι συνιστά… θεσμική εκτροπή να υπερασπίζεται το συμφέρον των πελατών του αδηφάγου τραπεζικού συστήματος.

Δίκην λόχου, οι πειθήνιοι βουλευτές της ΝΔ ενέκριναν την υποψήφια. Με αναισθησία, θα αναλάβει αντιπρόεδρος κάποιου που την υποψιάζεται- αν δεν τον απομακρύνουν γιατί δεν υπέκυψε.

Η κυβέρνηση για μια φορά ακόμη κινήθηκε υπέρ των μεγάλων συμφερόντων -business as usual.

Τι θα κάνει ο Λιανός; Δεν θα χάσει, αν μελετήσει τι έκανε το 1990 ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, που ήθελε να ξηλώσει ένας άλλος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR