Γιάννης Πλακιωτάκης: Δουλικότητα

HǍmӕͅđɁӇ ԇӠʏɍςϕ˅ՔɊǓ όDS ԇӠ̈́.(Eurokinissi-ʏ͔QɍǓ ÉّÏө
Toυ Γ. Λακόπουλου

Όποιος δεν ασχολείται με τα εσωτερικά των κομμάτων θα μείνει στήλη άλατος διαβάζοντας: -«Ο Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης είναι βουλευτής στο Νομό Λασιθίου και ο 9ος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Είχε η ΝΔ πρόεδρο με αυτό το όνομα; Ή τάπαιξε ο χριστιανός και το κοτσάρισε στο βιογραφικό του για μπούγιο;

Καθόλου. Υπήρξε πράγματι πρόεδρος του κόμματος. Κανονικός; Όχι και τόσο. Υπηρεσιακός. Και με «ειδική» αποστολή.

Ο ευπρεπής βιοχημικός από τη Σητεία, ανεψιός κεντρώου πολιτικού στο Λασίθι, μπήκε στην πολιτική το 2004- σε καλή εποχή για τη ΝΔ.

Μετά από μια «καραμανλική> περίοδο -στην οποία τσίμπησε κι ένα υφυπουργειάκι- προσγειώθηκε στον Σαμαρά. Κι άλλο υφυπουργείο.

Όταν ο Μεσσήνιος έριξε το κόμμα στα βράχια τον έβαλε στην ίντριγκα της επιστροφής του, δια της εκλογής «διαχειρίσιμου» διαδόχου- όπως έβλεπε τότε τον Κυριάκο

Μετα την εκλογική ήττα του 2015, όρισε τον Πλακιωτάκη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν και δεν είχε αντίστοιχο κομματικό βάρος. Είχε όμως ο ίδιος τον σκοπό του.

Όταν στήθηκαν οι κάλπες της διαδοχής και διαπιστώθηκε ότι θα κέρδιζε από την πρώτη Κυριακή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το σύστημα Σαμαρά, που ήλεγχε και τον γραμματέα του κόμματος,-ανατίναξε τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ ο τυπικός Μειμαράκης είχε παραιτηθεί από τη θέση προέδρου διορίζοντας ex officiο αντιπρόεδρο τον γραμματέα της ΚΟ του Σαμαρά ώστε να τού μεταβιβάσει την προεδρία πάλι ex officio, μεχρι να αποφασίσει η κομματική βάση.

Έτσι ο Πλακιωτάκης έγινε πρόεδρος 48 ημερών στην πιο κρίσιμη στιγμή: ως το δεύτερο γύρο που κέρδισε ο Μητσοτάκης και του παρέδωσε.

Όταν ο Κυριάκος ανερχόμενος στην πρωθυπουργία έδωσε στον … «προκάτοχο του» ένα από τα υπουργεία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την οικογένεια Μητσοτάκη , όλοι κατάλαβαν.

Ο ίδιος κοτσάρισε άνετα στο επίσημο βιογραφικό του τον τίτλο «πρόεδρος της ΝΔ» – χωρίς να διευκρινίζει: υπηρεσιακός.

Με την ίδια άνεση βρήκε τη χειρότερη στιγμή να αυτοχρισθεί και «ο σημαντικότερος υπουργός Ναυτιλίας του κόσμου»:σε μια συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ περί ναυτιλίας, που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Όταν οι δημοσιογράφοι – άσχετοι με τη «λίστα Πέτσα» ως αλλοδαποί- τον έθεσαν ενώπιον της προσβλητικής απαξίωσης του Πρωθυπουργού από τον εφοπλιστή Λασκαρίδη, ήταν σαν να ήξερε τις απαντήσεις και του αλλάξαν τις ερωτήσεις.

Η οικογένεια Λασκαρίδη προκαλεί φόβο στο κόμμα του.

Εχει συνδεθεί και με τις δύο πολιτικές οικογένειες με τους τέσσερις Πρωθυπουργούς στη μεταπολιτευτική Ελλάδα-πέντε αν πάμε και προδικτατορικά: τουλάχιστον από ένα μέλος των οικογενειών Μητσοτάκη και Παπανδρέου , είχε εμπλοκή με μια τουλάχιστον δραστηριότητα Λασκαρίδη.

Σήμερα αυτή η ισχυρή οικογένεια προτιμάει τη ΝΔ. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του υπουργού. Από τη μια όφειλε να στείλει άκλαφτο τον εφοπλιστή. Από την άλλη τι δουλειά έχει αυτός να μπει ανάμεσα στους Λασκαρίδηδες και τους Μητσοτάκηδες;

Τον έκοψε κρύος ιδρώτας, κατάπιε τη γλώσσα του και ας βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα.

Ο Πλακιωτάκης ως υπουργός επιδεικνύει συχνά την ίδια δουλικότητα με τους άλλους υπουργούς απέναντι στον Πρωθυπουργό και τους μετακλητούς του μεγάρου Μαξίμου.

Απέναντι στον εφοπλιστή Λασκαρίδη τη διπλασίασε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR