Γιατί δεν ανακάμπτει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ;

Του Γιώργου Κακαφίκα

Δεν παίζονται οι άνθρωποι! Όλα τα έχουν εντάξει στο επικοινωνιακό τους αφήγημα. Ακόμα και τις ανθρώπινες ζωές δεν τις υπολογίζουν,  τις αναγάγουν σε στατιστικά στοιχεία όποτε τους βολεύει. Δεν δίστασαν  και την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας να  την εντάξουν ,χωρίς καν να κρατάνε τα προσχήματα στους κυβερνητικούς τους στόχους. Τα αντέστρεψαν όλα! Είναι ικανοί και το νόμο της βαρύτητας να αντιστρέψουν και να μας παρουσιάσουν ότι τα αντικείμενα  «πέφτουν προς τα πάνω»!!

 Mεταφέρουν  δια  μέσω  υπουργών τις επιθυμίες της κυβέρνησης στην επιτροπή και αυτή τις «εγκρίνει»! Και  την απαρτίζουν καθηγητές της Ιατρικής!! Πού είναι ο σεβασμός στον όρκο του Ιπποκράτη, στην αγωνία των πολιτών; Δεν συνειδητοποίησαν ότι έγιναν κυβερνητικά φερέφωνα; Ορισμένοι  στις καθιερωμένες ενημερώσεις που γίνονται , ανοιχτά παίζουν το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο ένας πριν αρκετό καιρό κόντρα στις επιστημονικές διαπιστώσεις για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη , βγήκε πρόθυμος να καλύψει την υπουργό, λαθροχειρώντας , έβγαλε την γνωμάτευση ότι είναι πιο ασφαλέστερο να είναι οι μαθητές 25 και ίσως παραπάνω!!!Η άλλη  για να δικαιολογήσει την έλλειψη των ΜΕΘ με την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης δήλωσε το αμίμητο «..το 20% των θανάτων εκτός ΜΕΘ είναι λίγοι…». Και είναι καθηγήτρια ιατρικής!!!Τι είναι κυρία μου οι ζωές των ανθρώπων, πασατέμπο;

Είμαστε η μόνη χώρα που δεν ακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά τα  δημοσκοπικά ευρήματα της κυβέρνησης!! Άλλα κράτη στην κορύφωση της πανδημίας παίρνουν αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση εμείς … «χαλαρώνουμε»!! Έκλεισαν την κοινωνία με 2000 κρούσματα και 200 διασωληνομένους και την ανοίγουν με 3500 κρούσματα και 750 διασωληνομένους!!Εδώ σηκώνεις τα χέρια ψηλά!!!

Και η επιστημονική ομάδα πώς συνηγόρησε σ` αυτόν τον παραλογισμό! Δεν αντιλήφθηκαν ότι για μία ακόμη φορά τους χρησιμοποίησαν;

Απορία εξέφρασε καθηγητής μέλος της επιτροπής, ότι δεν κατάλαβε πως θα γίνεται η διαδημοτική μετακίνηση! Ο απλός πολίτης πώς να καταλάβει; Δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο χάπενικ! Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά του πρωθυπουργού , καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Δεν νομίζω να ήθελε να καταθέσει γνωμάτευση… για την αντισυνταγματικότητα της μετάδοσης του ιού!!!

Καμία παραίτηση για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας. Το επιχείρημα που αιωρείται ότι θα σπείρουν πανικό στην κοινωνία είναι έωλο. Δεν κατάλαβαν ότι η κοινωνία αντιδρά όχι μόνο επειδή κουράστηκε αλλά επειδή άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη της στην  επιστημονική κοινότητα. Σ` αυτήν είχε εναποθέσει τις ελπίδες της που σιγά-σιγά την διέψευσαν, όταν διαπίστωνε ότι έγινε υποχείριο της κυβέρνησης. Από την κυβέρνηση προ πολλού έχασε την εμπιστοσύνη.  Αυτά είναι τα κρυφά ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ,που  « δεν τα βρίσκουν» ορισμένοι δημοσκόποι.

Δυστυχώς σε μια κρίσιμη που περνάει η χώρα μας έχουμε στο τιμόνι της διακυβέρνησης την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση τουλάχιστον μεταπολιτευτικά. Αυταρέσκεται ότι απαρτίζεται από «αρίστους» αλλά άμα «ξύσεις» την αριστεία αποκαλύπτεται όλη η ανικανότητα τους. Ζει , σ` ένα αέναο σύμπαν όπου συναντά τους «εξωγήινους» κατά παλιότερη ρήση του πρωθυπουργού , σε μια δική της πραγματικότητα! Νομίζει ότι  θα αιωρείται  για πολύ καιρό ακόμα αφού θεωρεί ότι μπορεί να την κρατάνε τα πετσωμένα Μ.Μ.Ε .Δεν κατάλαβε ότι έρχεται η κατακόρυφη πτώση  μαζί με αυτά. Ήδη η αξιοπιστία αυτών έχει πέσει στα «τάρταρα». Είναι ένα ζητούμενο ποιος θα παρασύρει ποιόν!!

Πάλι σε μία κρίσιμη και δύσκολη περίοδο θα καλεστεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα καλεστεί σαν μοναδική εναλλακτική δύναμη σήμερα. Θα μπορέσει όμως να ανταποκριθεί στο κάλεσμα; Θα είναι συνεπής στο νέο ραντεβού με την ιστορία; Μπορεί να βρίσκεται  επικεφαλής ένας χαρισματικός ηγέτης  που παράγει πολιτική από πίσω  όμως ποιοι και πως ακολουθούν!!

Γιατί δεν ανακάμπτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Κρίσιμο ερώτημα, που άμεσα πρέπει να απαντηθεί. Δεν φταίει μόνο η επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, που με ψέματα , στημένα ρεπορτάζ, βρώμικα κτυπήματα «κάτω από τη μέση», προστατεύουν τον Μωυσή. Είναι και οι εγγενείς  αδυναμίες που δεν αφήνουν το κόμμα να ανακάμψει.

Δεν κτυπά για πρώτη φορά την κυβερνητική πόρτα .Έχει παρελθόν. Δύσκολα σήμερα με ένα σύνθημα θα συνεγείρει τις μάζες θα δημιουργήσει ρεύμα ανατροπής. Ο κόσμος κρατάει ορισμένες επιφυλάξεις.. Αθέτησε κάποιες από τις υποσχέσεις του λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Μπορεί να μην έσκισε τα μνημόνια , μπορεί και αυτός να υπόγραψε δικό του , όμως έβγαλε την χώρα στο ξέφωτο. Το αξιοποίησε αυτό  επικοινωνιακά; ΟΧΙ. Πως να ερμηνεύεις την επαναφορά στην κυβέρνηση  αυτών που την οδήγησαν στην χρεοκοπία!!  Πώς να εξηγήσεις το «σχιζοφρενικό» οι συνταξιούχοι να εμπιστεύονται το κόμμα που τους μείωσε 7 φορές την σύνταξη τους, τους έκοψε τα δώρα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άρχισε να τα επιστρέφει!!

Πολλοί μιλούν για λάθη και παραλείψεις την περίοδο της διακυβέρνησης αλλά ποτέ δεν ακούσαμε ποια ήταν αυτά. Σαφώς ο καθένας  θα εννοεί κάτι διαφορετικό που δεν αγγίζει αυτόν αλλά κάποιους άλλους! Εξελίσσεται σε  σοβαρή αδυναμία η απουσία συζήτησης για τα λάθη και τις αδυναμίες..Αν είχε γίνει δεν θα κουνούσαν σήμερα ορισμένοι με θράσος το χέρι και θα υποδείκνυαν τρόπους και συμπεριφορές. Η αριστερά δεν φοβάται να σταθεί απέναντι στον καθρέπτη και να δει με θάρρος τα λάθη της.

Πώς να πλησιάσει ο κόσμος όταν δεν ξέρει με ποιόν θα πάει και ποιον  θα αφήσει.. Ούτε και οι εσωκομματικές διαδικασίες έστειλαν ένα αισιόδοξο μήνυμα.  Αντί για μία γιορτή  εσωκομματικής δημοκρατίας ένα εργαλείο σφυρηλάτησης της ενότητας εξελίχθηκε σε μία μάχη «χαρακωμάτων» , ποιος θα εξασφαλίσει καλλίτερες θέσεις για το αύριο. Φοβάμαι τα φαινόμενα θα ενταθούν όσο προχωράμε προς το συνέδριο  και πρωτοκλασάτα  στελέχη θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τις θέσεις με τις «λιστομαχίες» . Μπροστά  στην  επερχόμενη κυβερνητική ανάληψη  θα αυξηθούν και  οι «μνηστήρες» για να εξασφαλίσουν μία βουλευτική υποψηφιότητα.

Κοντά σ` αυτά να προσθέσουμε και τις αντιπαραθέσεις που εμφανίζονται τελευταία και μάλιστα πιο συχνά ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη .Δεν αντιλαμβάνονται ότι υπονομεύουν την αξιοπιστία του κόμματος , τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει πολλές φορές ο Πρόεδρος;  Δεν είναι προσωπικές αντιθέσεις. Είναι ρεύματα πολιτικά, ιδεολογικά που πίσω από αυτά βρίσκονται  ομάδες , τάσεις κλπ . Από τη μία ο «ακτιβισμός» κάποιων γαντζωμένος σε κάποια ιδεολογήματα. Είναι και «θιασώτες» του καθωσπρεπισμού! Τους διαφεύγει ότι στα χρόνια διακυβέρνησης μόνο αριστερή πολιτική δεν εφαρμόστηκε , έστω  και αν υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια.. Από την άλλη υπάρχει ένας τοξικός αντιδεξιός  λόγος που μας παραπέμπει στον πάλαι ποτέ «αυριανισμό»  της δεκαετίας του 1980..Φέρνουν στη μνήμη τον αείμνηστο Γιαννόπουλο με τους αμίμητους χαρακτηρισμούς ,  «τενεκέδες..κλπ» .Η αντιπαράθεση γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με κραυγές και εντυπωσιασμούς στα social media .

Τα βλέπει αυτά ο κόσμος γι’ αυτό διστάζει να εκφραστεί τουλάχιστον δημοσκοπικά. Δεν είναι χαμένος. Αλλά για να μη χαθεί πρέπει να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Τα στελέχη να κρατήσουν κάποια αυτοσυγκράτηση. Ο εχθρός βρίσκεται έξω! Τις δυνάμεις τους να τις διαθέσουν για να διώξουν την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση. Άλλως πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος προτού εξελιχθούν σε διαλυτικά φαινόμενα!!

Η κοινωνία περιμένει, αγωνιά για το μέλλον της!!

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας