Γιατί επιτράπηκε η αισχροκέρδεια με τα τεστ; Πόσο βγάζουν σήμερα τα ιδιωτικά κέντρα;

Toυ Βασίλη Σκουρή

«Το ένα άλλο ένα» βγάζουν τα διαγνωστικά κέντρα με τη διατίμηση στα 47 ευρώ, εξακολουθώντας να θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών!- Γιατί πρέπει να υπάρχει δωρεάν συνταγογράφηση- Δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έστω και με «μπακάλικους» λογαριασμούς, έχουμε και λέμε:

-Η κυβέρνηση έβαλε την Τρίτη πλαφόν στην ανώτατη τιμή των μοριακών τεστ (PCR) τα 47 ευρώ, από τα 60 ευρώ που ίσχυε. Δηλαδή έως τώρα οι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κερδοσκοπώντας σε απίστευτο βαθμό έβγαζαν 13 ευρώ παραπάνω σε κάθε τεστ από αυτά που βγάζουν από σήμερα! Ευρώ που πλήρωνε ο καθένας μπροστά στην ανάγκη να βεβαιωθεί αν νοσεί ή όχι και μπροστά στην ευθύνη να μην διασπείρει τον ιό!

-Τα ιδιωτικά κέντρα δεν διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν, που σημαίνει ότι εξακολουθούν και βγάζουν ακόμα μεγάλα κέρδη. Πόσο κοστίζουν τα τεστ; Γιατρός μας έλεγε χθες στο «Contra» ότι το σύνολο των εξόδων για ένα μοριακό τεστ, ανέρχονται από 20 έως –το πολύ- 25 τεστ. Αν ισχύει η τιμή αυτή (και μάλλον ισχύει, αφού στην Κύπρο τόσο κοστίζει η διεξαγωγή ενός μοριακού τεστ) σημαίνει ότι και με τη διατίμηση, οι ιδιώτες βγάζουν «το ένα άλλο ένα», κοινώς θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών, με τις «πλάτες» της πολιτείας! Για τους παραπάνω λόγους, σε πολιτικό επίπεδο, αποτελεί έκπληξη η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, να είναι η ανώτατη τιμή για τα PCR 40 ευρώ, αντί 47 που προτείνει η κυβέρνηση και όχι να θεσπιστεί η δωρεάν συνταγογράφηση.

-Το δωρεάν τεστ κατόπιν συνταγογράφησης, που θα έπρεπε να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ουσίας: Ο συνταγογραφών ιατρός θα το έγραφε εκεί που πραγματικά χρειάζεται, καθώς τώρα στην πρώτη υποψία –όπως μας προέτρεπε έως τώρα η πολιτεία μέσω «ειδικών»- τρέχει στα διαγνωστικά κέντρα για να βεβαιωθεί εάν είναι θετικός ή όχι!

-Αξίζει να σημειωθεί ότι δωρεάν τεστ γίνονται μέσω στα νοσοκομεία, μόνο που εκεί θα χρειαστεί για το αποτέλεσμα δυο και τρεις ημέρες!Το iEidiseis, υπό το τίτλο «Δωρεάν τα τεστ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες-Εκτίθεται η κυβέρνηση», είχε αποκαλύψει τι γίνεται στην Ευρώπη από τις 31 Δεκεμβρίου. Διαβάστε το τι συμβαίνει:

  • Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. Από 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.
  • Γαλλία: Με συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Εναλλακτικά, κόστος των PCR γύρω στα 50 ευρώ για τους επισκέπτες.
  • Αγγλία: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται δωρεάν τεστ στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν καλύπτεται το κόστος του τεστ μόνο αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, καθώς και για ταξίδια στο εξωτερικό.
  • Στην Ιταλία με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το τεστ γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλεφωνικό κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.
  • Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.
  • Ισπανία: Δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες, αλλά από €40 (rapid test) μέχρι €100 (PCR) για επισκέπτες.
  • Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.
  • Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.
  • Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.
  • Βέλγιο: Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ PCR, κατόπιν συνταγογράφησης.

ΑΠΟ ΤΟ EIDISEIS.GR