Γιώργος Κορκόβελος: H ευρωπαϊκή ταυτότητα του Σταύρου

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Η νέα ιδέα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το ψηφοδέλτιο της διασποράς: ανακοίνωσε ως υποψηφίους ευρωβουλευτές του Ποταμιού 14 πρόσωπα από όλες τις γωνίες της Ευρώπης. Έλληνες που σταδιοδρομούν σε κοινοτικά όργανα, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξέρουμε πόσο θα αποδώσει. Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα όνομα: ο Γιώργος Κορκόβελος ανήκει στη πιο λειτουργική ομάδα των Ελλήνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι ίσως πιο συμβατή υποψηφιότητα με την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. “Θέλω ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα το εμπιστεύονται οι πολίτες όλων των χωρών και που θα διεκδικεί συνεχώς περισσότερη Ευρώπη”.

Διακεκριμένος οικονομολόγος με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακά στο Paris I και διδακτορικό σε θέματα οικονομική ανάπτυξη, μπήκε στη Κομισιόν το 1989 και επέλεξε να σταδιοδρομήσει συνδεόμενος με θέματα ουσίας της ευρωπαϊκής πορείας ,χωρίς να γίνει θεσιθήρας.

Παντρεμένος με τη Νέλλη Παλαιολόγου, επίσης στέλεχος της Επιτροπής ,έχουν δυο παιδιά .

Θεωρείται από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των Βρυξελλών, με συμμετοχή σε κοινωνικά  δίκτυα, επιστημονικές οργανώσεις, ευρωπαϊκούς φορείς και τώρα και στην πολιτική. Παλαιό πάθος από τα φοιτητικά χρόνια.

Οι συνομήλικοί του τον θυμούνται να δραστηριοποιείται στις εκείθεν του ΚΚΕ αριστερές οργανώσεις της εποχής. Με τον καιρό ήλθε και ο τελικός προσανατολισμός: είδε το Ποτάμι από την αρχή σαν τομή στην ελληνική πολιτική σκηνή και το ακολούθησε. Ενδεχομένως χωρίς να έχει κατά νου τότε ότι ο Θεοδωράκης θα τον επιστράτευε σε μια δύσκολη στιγμή του κόμματος να δώσει μια πολιτική μάχη που στην ουσία αφορά την επιβίωση του κόμματος.

Εκτός από την ευρεία αναγνωρισιμότητα του Κορκόβελου στο κοινοτικό κέντρο ίσως το Ποτάμι χρειάζεται τις γνώσεις του στην Κομισιόν. Έχει υψηλή εξειδίκευση στις ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, της περιφερειακής πολιτικής και της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Κατά καιρούς έχει εντυπωσιάσει τα ακροατήρια του με τη σαφήνεια και το βάθος στην  παρουσίαση των θεμάτων του. Πχ προ διετίας, μια ομιλία του σε ημερίδα του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση θεωρήθηκε από το ακροατήριο του από τις πληρέστερες αναλύσεις για την 60ετία της Συνθήκη της Ρώμης, που βρίσκει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε δοκιμασία.

Ήταν οι μέρες που παρουσιάσθηκε η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Κορκόβελος σημείωνε -σχεδόν προφητικά, αν λάβουμε υπόψη τι  έγινε στην Μέγα. Βρετανία:

“Το 2017 είναι ένα πολύ κρίσιμο έτος, έτος εκλογών σε χώρες των οποίων οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα καθορίσουν τελικά τι σενάριο θα επιλέξει η Ευρώπη για τον μέλλον της ΕΕ στα επόμενα 10 χρόνια”. Ίσως σήμερα δεν είναι ευτυχής με την ευστοχία εκείνης της παρατήρησης.

Ο Γιώργος Κορκόβελος δεν είναι ο τυπικός πολιτικός που ξέρουμε από το παρελθόν και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ. Είναι ένας Ευρωπαίος, -που δεν έγινε ποτέ “ευρωκράτης” – με υψηλό βαθμό αισιοδοξίας ότι ο δρόμος προς την κοινοτική ολοκλήρωση είναι ανοιχτός. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταδώσει αυτό το αίσθημα και σε άλλους, καθώς η αύρα της σκηνικής παρουσίας του τον καθιστά πειστικό.

Φάνηκε από τη χαρά με την οποία τον υποδέχθηκαν πολλοί Έλληνες των Βρυξελλών το βραδυ της 8Τσικνοπέμπτης στη θρυλική “Στροφιλιά”, όπου βρέθηκε για τα καθιερωμένα. Οι φίλοι του το ξέρουν και από τη δράση του στο Δίκτυο Ελλήνων υπαλλήλων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης.