Γιώργος Λακόπουλος: Κυβερνητικός κατήφορος – εθνικός διασυρμός στην ενημέρωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η κρίση της ενημέρωσης με την παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στην Ελλάδα, είναι πλέον ευρωπαϊκό θέμα Και από αυτή την άποψη συνιστά εθνικό διασυρμό.

Νόμος του Μέρφυ: αν πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι κατρακυλάς στη σκάλα του κακού, ο πρώτος που θα το επιβεβαιώσει είσαι εσύ.

Ακριβώς αυτό έκανε η κυβέρνηση με την έκθεση των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, που διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα η ενημέρωση πάσχει: έβαλε το- υπό την προσωπική εποπτεία του Πρωθυπουργού- κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να τη λογοκρίνει.

Τα υπόλοιπα περιττεύουν. Έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της. Και μετά έβαλε και τον Οικονόμου να λέει ότι δεν εγκρίνει τη μέθοδο αξιολόγησης των ΡΧΣ. Προφανώς προτιμάει τη μέθοδο του ΑΠΕ.

Η ενημέρωση είναι το πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει από το ένα Βατερλό στο άλλο στο διεθνή χώρο.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δημοσιογραφικός φορέας, μεγάλο μέσο ενημέρωσης στο δυτικό ημισφαίριο, διεθνής οργανισμός διαφάνειας και κοινοτικό όργανο , που να μην έχει ασχοληθεί τα τελευταία δυο χρόνια με την παρεμπόδιση της ελεύθερης ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Απασχολεί όσους περιφρουρούν την ελευθεροτυπία, όσο και η Ουγγαρία του Ορμπάν.

Όχι μόνο για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και για το κλίμα που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση κατά της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Ή της δημοσιογραφίας εν γένει: δημοσιογράφοι βρίσκονται κατηγορούμενοι γιατί έκαναν ρεπορτάζ στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Η μόνη άποψη που γίνεται αποδεκτή είναι ότι πρόκειται για «σκευωρία».

Όποιος δεν την ασπάζεται, μένει εκτός της κρατικής χρηματοδότησης, χάνει το δικαίωμα να υποβάλει ερώτηση στον Πρωθυπουργό στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, η υποβάλει όταν οι τηλεθεατές έχουν κλείσει τους δέκτες της – όπως συνέβη περασμένο φθινόπωρο με τον ημέτερο Βασ. Σκουρή.

Για τα υπόλοιπα ρωτείστε και την «Ολλανδή δημοσιογράφο με το κόκκινο καπέλο», που έκανε το λάθος να υποβάλει ερώτηση που δεν είχε πάρει έγκριση προηγουμένως.

Ή τους Έλληνες δημοσιογράφους τους οποίους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί εθνικώς επιζήμιους, γιατί αποδέχονται μια έκθεση διεθνούς δημοσιογραφικού φορέα που ο ίδιος θεωρεί… «προσβλητική» για την Ελλάδα.

Ωστόσο η καταπάτηση δημογραφικών δικαιωμάτων και η εχθρική συμπεριφορά στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι κοινό μυστικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο αξιόπιστος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου των ΡΧΣ απλώς το επιβεβαίωσε, κατακρημνίζοντας την Ελλάδα στην 108η θέση παγκοσμίως.

Μοιραίο για μια χώρα στην οποία η κυβέρνηση έχει επιβάλει ανώμαλο καθεστώς ενημέρωσης: δημοσιογράφοι φιμώνονται, ΜΜΕ χρηματίζονται, η ειδησεογραφία φαλκιδεύεται, για να ταιριάζει στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

«Μετά τη νίκη της ΝΔ η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υποβαθμίσθηκε», σχολίαζε προ καιρού η γαλλική «Λιμπερασιόν», αναφερόμενη σε μια άλλη έκθεση που έδειχνε την υποβάθμιση της ενημέρωσης στη νότια πλευρά της Βαλκανικής..

Δεν είναι η μόνη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες που έχουν καταπιαστεί με αυτό το θέμα τα τρία τελευταία χρονιά .Πχ η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, υπό το πρόσχημα των fake news, σχολιάσθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο ως απειλή για τους δημοσιογράφους .

Πάντα υπήρχαν- και -στην Ελλάδα, προβλήματα σχέσεων των κυβερνήσεων με τα ΜΜΕ, που δεν χόρευαν στο σκοπό που τους έπαιζε η εκάστοτε εξουσία.

Όταν όμως μια ευρωπαϊκή χωρα κατατάσσεται στον πίνακα ελευθεροτυπίας, κάτω από το Τόγκο, την Αγκόλα, τη Μποτσουάνα και τη Γκαμπόν είναι κόλαφος. Και γι αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Απλώς δεν υπάρχουν πολλά ελευθέρα ΜΜΕ για να τις αναδείξουν.

-«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022 και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη» αναφέρεται στην έκθεση των ΡΧΣ.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα και μια από τις πηγές της κακοδαιμονίας: « Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς και ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ».

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα των ΜΜΕ είναι πρωτίστως το ιδιοκτησιακό.

Από τη στιγμή που ο Τύπος και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ,έγιναν παραρτήματα οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρηματιών που δεν έχουν σχέση με την ενημέρωση, η ελευθερία της δημοσιογραφίας περιορίσθηκε.

Οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν ελεύθερα στα ΜΜΕ- των οποίων συχνά το περιεχόμενο υπαγορεύεται εξ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες.

Εξ ίσου χαρακτηριστική πηγή κακοδαιμονίας είναι η αντίληψη ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, που κορυφώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Εκτός από τα κρατικά ΜΜΕ – που υπάγονται, κατά το σοβιετικό σύστημα, σε κεντρικό έλεγχο με αρμόδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά-ελέγχει και πολλά ιδιωτικά. Μέσω συμφωνιών που συνάπτει με τους ιδιοκτήτες τους με τη μέθοδο: υποστήριξη για δουλειές.

Το αποτέλεσμα είναι – και το αναφέρει η έκθεση- ότι η δημοσιογραφική δραστηριότητα, με τη χρήση της αστυνομίας – και των μυστικών υπηρεσιών- και τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης τίθεται υπό διωγμό και περιορίζεται.

Δεν είναι μυστικό ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία στα ζήτημα των ΜΜΕ .

Ο δραστικός περιορισμός της ελευθέριας τους επιδιώκεται , είτε με τη βία, είτε με την εξαγορά, ακομη από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα» -με αυτά τα λεφτά-ειπεπρόσφατα η επίτροπος Βέρα Γιούροβα.

Οι ευρωβουλευτές που πρότειναν και οι επίτροποι που ενέκριναν πρόσφατα, σχετική οδηγία προς τα κράτη μέλη τη θέσπιση νομοθεσίας κατά της οργανωμένης παρεμπόδισης των δημοσιογράφων- το slapping- είχαν κατά του και την Ελλάδα. Ως χώρα όπου η -αντίθεση προς της κοινοτικές αρχές- συστηματική κατάχρηση εξουσίας για να περιοριστεί η ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι συστηματική πλέον.

Οι αγωγές που εξαπολύονται κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ με κυβερνητική ανοχή- «συνιστούν μια σοβαρή απειλή για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών και η δραστική παρέμβαση της Κομισιόν κινείται σε θετική κατεύθυνση» σημείωσε γι αυτό ο δημοσιογράφος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης.

Σε μια άλλη έκθεση , έξι διεθνείς, δημοσιογραφικές οργανώσεις- που έκαναν ειδική έρευνα στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο-στηλίτευσαν την κυβερνητική προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο τα ΜΜΕ και έκαναν συνειρμούς με τη Ουγγαρία.

Η κρίση της ενημέρωσης με την παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας στην Ελλάδα , είναι πλέον ευρωπαϊκό θέμα Και από αυτή την άποψη συνιστά εθνικό διασυρμό.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR