Γιώργος Παπανδρέου: Εξηγήσεις

Του Γ. Λακόπουλου

Το ιστορικό πρόβλημα της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν ο κατακερματισμός της. Ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου την ένωσαν και την έκαναν κυβερνώσα δύναμη. Ο Κώστας Σημίτης την κράτησε ενωμένη. Εμφανιζόμενος ως… ιδιοκτήτης της ο Γιώργος, οργανώνει τον κατακερματισμό της.

Η ευχή προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού αποφάσισε να γίνει πρόεδρος και δεύτερου κόμματος -έχει και το ΚΙΔΗΣΟ- είναι «καλή επιτυχία».

Ωστόσο για να την έχει θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλο δρόμο, να δώσει πολλές εξηγήσεις και να προσκομίσει καινούργια πράγματα.

Προς τον παρόν επαναλαμβάνεται. Μπορεί να γίνει «νέα Αλλαγή» με έναν παλιό κληρονόμο;

Αν ήταν στο προσκήνιο η τέταρτη γενιά της δυναστείας θα είχε ενδιαφέρον.

Η πρώτη και η δεύτερη θριάμβευσαν το 1964 και το 1981. Η τρίτη , που προσωποποίησε ο ίδιος με τις δάφνες τους, αποδείχθηκε μοιραία.

Το έργο κατέβηκε άδοξα σαν αποτυχημένη παράσταση με ένα ρεκόρ Γκίνες για τον πρωταγωνιστή:

Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στην ιστορία που απομακρύνθηκε – όχι για σκάνδαλα- χωρίς το κόμμα του να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν το δούμε σαν τηλεοπτική εκπομπή ο Γιώργος πήρε από τον Σημίτη σχετικά υψηλό lead in και παρέδωσε αυτό που λούστηκε ο Βενιζέλος στη θέση του.

Παρότι δελφίνος του, τον ακολούθησε στην τρόικα και τα Μνημόνια και μοιράστηκε το βάρος τους -που αρνήθηκε ο Σαμαράς- ο Παπανδρέου του έστησε διάσπαση .

Εκδίκηση, αλλά γιατί; Το «ξύλο» στις Κάννες ήταν έργο των χειρών του. Από τους 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που του έδειξαν την έξοδο, οι 30 ήταν «παπανδρεϊκοί».

Ο Βενιζέλος μετά του έστησε έναν ωραίο οικονομικό έλεγχο για τα χρόνια που διοίκησε το ΠΑΣΟΚ και τα πορίσματα κάπου βρίσκονται θαμμένα ακόμη .

Η Φώφη άλλαξε το όνομα του κόμματος για τα χρέη που της άφησε.

Για αυτά και άλλα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ως υποψήφιος.

Η ολιγόλογη ανακοίνωση για την ηγεσία ενός κόμματος -στο οποίο δεν είχε καμία συμβολή από τότε που η επικεφαλής του τον διόρισε βουλευτή-αποπνέει αντίληψη ιδιοκτησίας για το χώρο.

Ο άσωτος υιός επιστρέφει και θέλει τον μόσχο τον σιτευτό.

Το ΠΑΣΟΚ του έδωσε αέρα στα πανιά όταν το πήρε χωρίς καταστατικές διαδικασίες. Τον πήγε στην κυβέρνηση -που άσκησε ως κληρονομικό δικαίωμα.

Απέτυχε. Και από όσους έβαλε στη πολιτική, μόνο ο Ραγκούσης βρίσκεται σήμερα στην Βουλή.

Όταν λέει ότι «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη» έχει χάσει επεισόδια.

Η Παράταξη είναι μεγάλη. Αλλά έχει άλλον επικεφαλής.

Ο Παπανδρέου δικαιούνται να διεκδικεί-με άλλους έξι-την ηγεσία στον μικρότερο φορέα της. Και να του παραχωρεί μόνο δυο λεπτά ακρόαση ο …Λοβέρδος.

Αλλά αν θέλει να συμβάλει στη «διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης», πρέπει να αλλάξει ύφος και μεθόδους.

Το ιστορικό πρόβλημα της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν ο κατακερματισμός της. Ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου την ένωσαν και την έκαναν κυβερνώσα δύναμη.

Ο Κώστας Σημίτης την κράτησε ενωμένη.

Εμφανιζόμενος ως… ιδιοκτήτης της ο Γιώργος, οργανώνει τον κατακερματισμό της.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR