Δήμος Αθήνας: Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και αντι-φασισμός το πολιτικό στίγμα του Κώστα Ζαχαριάδη

Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Συνάντηση με τον Χάρη Δούκα με πρόταση για κοινή κάθοδο θα επιδιώξει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει τον κίνδυνο ανόδου του φασισμού στις δημοτικές εκλογές.

Στο πρόσωπο του 38χρονου Κώστα Ζαχαριάδη θα εκφραστεί η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για την διεκδίκηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αφού χθες προκρίθηκε η υποψηφιότητα του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι στο όργανο πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην οποία ο Κώστας Ζαχαριάδης επικράτησε με μόλις 2 ψήφους διαφορά έναντι του Νίκου Φίλη, υπήρξε πολιτική δέσμευση από το σύνολο των μελών του οργάνου για την στήριξη της προσπάθειάς του.

Ήδη πάντως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, έχει δώσει στο στίγμα της υποψηφιότητάς του: Αυτό συνοψίζεται στο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους (αλλά και τον υποψήφιο) του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην ανάδειξη του αντιφασιστικού χαρακτήρα της καθόδου του στις εκλογική αυτή αναμέτρηση.

Έτσι λοιπόν η τακτική του Κώστα Ζαχαριάδη, όπως ο ίδιος δηλώνει, θα είναι η προσπάθεια συσπείρωσης όσων δεν συμφωνούν με την διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων από την παράταξη του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη στην βάση μιας ευρείας προοδευτικής εναλλακτικής.

Παράλληλα όμως εστιάζει στην αποτροπή της ενίσχυσης της ακροδεξιάς αφού ως γνωστόν υποψήφιος θα είναι και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο ίδιος στην πρώτη του ανάρτηση στα social media μετά την απόφαση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Ξεκινάμε δυναμικά! Πρόθεση μου είναι η πολιτική μάχη για την Αθήνα να γίνει στο πεδίο ενός οράματος και ενός σχεδίου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εκατομμυρίων επισκεπτών της πρωτεύουσας. Αθήνα δημιουργική, συμμετοχική πρωτεύουσα αλληλεγγύης και συμπερίληψης. Σήμερα η Αθήνα είναι πληγωμένη απο άστοχες και αποτυχημένες αποφάσεις της σημερινής δημοτικής αρχής»

Παράλληλα όπως είπε πριν μερικά 24ωρα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθήνας -«Αθήνα 9.84»- ο Κώστας Ζαχαριάδης, στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν «κατά την γνώμη μου υπάρχουν δύο διλλήμματα: Το πρώτο είναι να εκφράσουμε πλειοψηφικά όλους τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την δημοτική αρχή του κ.Μπακογιάννη. Πολλοί τον ψήφισαν το 2019 γιατί πίστευαν ότι θα βελτιώσει την κατάσταση στην Αθήνα και σήμερα βλέπουν ότι η κατάσταση στην Αθήνα δεν είναι αυτή που της αρμόζει στην καθημερινότητά τους. Δεύτερον ο πολιτικός κίνδυνος εκρηκτικής ανόδου του φασισμού, της ακροδεξιάς με μία υποψηφιότητα Κασιδιάρη μέσα από την φυλακή». Μίλησε μάλιστα για «ευθύνες της κεντρικής πολιτικής σκηνής που δεν παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πήρε στις εθνικές εκλογές για τον αποκλεισμένο των καταδικασμένων Ναζί στους συνδυασμούς».

Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Στην ίδια συνέντευξη ο Κώστας Ζαχαριάδης προανήγγειλε «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας προσπάθεια συνάντησής του με τον υποψήφιο του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εγώ θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ.Χάρη Δούκα που είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ένας πολύ σοβαρός επιστήμονας και θα του προτείνω να κάνουμε μια προσπάθεια και να διερευνήσουμε την πιθανότητα κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Παράλληλα ο Κώστας Ζαχαριάδης προσδιόρισε και το προσωπικό του στίγμα σημειώνοντας ότι δεν κρύβει την κομματική του προέλευση, δίχως αυτό όμως να σημαίνει πως η υποψηφιότητα του δεν έχει σαφή αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Επισήμανε ενδεικτικά ότι «ένα στέλεχος με κομματική προέλευση μπορεί σαφώς να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ο λόγος σου και πως προσεγγίζεις τα ζητήματα. Αν –αρχίζεις να συζητάς για τις δυσκολίες στην Πόλη, όπως για παράδειγμα για τον «Μεγάλο Περίπατο», για το φαινόμενο των θερμικών νησίδων το καλοκαίρι, για το πράσινο ευρύτερα, για το κυκλοφοριακό, για την μητροπολιτική λειτουργία του Δήμου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Όλα αυτά κρίνουν το αν μια υποψηφιότητα είναι στενή η αν είναι ευρεία»

Ποιος είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης συνδυάζει – όπως δείχνει το βιογραφικό και ή έως τώρα πορεία του- το να βρίσκεται σε μία νεανική-παραγωγική ηλικία και ταυτόχρονα να ενσωματώνει πολιτική και διοικητική εμπειρία.

Είναι βιολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και αυτά της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως συνδυάζει μια πολυετή πολιτική δράση αφού υπήρξε μέλος και μετέπειτα στέλεχος του Συνασπισμού από το 2003.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει επίσης διαδοχικά θητεύσει επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην συνέχεια ανέλαβε την διεύθυνσή της. Το 2019 εκλέχθηκε βουλευτής στην Β1 Περιφέρεια του Βορείου Τομέα της Αθήνας.

Μέχρι και πριν τις εκλογές ήταν τομεάρχης αρμόδιος για τα ζητήματα του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι, αντικειμενικά, γνωρίζει τα θέματα που σχετίζονται με τους δήμους και την σχέση τους με την κεντρική διοίκηση.

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7