«Δίπτυχα: 2 Μουσεία, 2 Λίμνες, 2+2 Διαλέξεις»

Κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων από το ΜΓΦΙ και το ΠΙΟΠ

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ)και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνουν κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού με το περιβάλλον.

Τέσσερις διαδικτυακές διαλέξεις προσεγγίζουν το περιβάλλον δύο λιμνών της χώρας, της Παμβώτιδας και της Στυμφαλίας, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Οι δύο λίμνες παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά ειδικών επιστημόνων και χρησιμοποιούνται ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση και του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Η πρώτη ψηφιακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (ώρες 18.0020.00) και επικεντρώνεται στη Λίμνη Παμβώτιδα και σε πτυχές του πολιτισμού των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

18:00-18:15  Εισαγωγικές ομιλίες φορέων

18:15-18:35 «Η φύση και ο πολιτισμός συναντώνται στην έννοια του τοπίου», δρ Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

18:35-18:55 «Λίμνη Παμβώτιδα και Ιωάννινα. Μια αμφίδρομη σχέση», δρ Κωνσταντίνος Σουέρεφ, επίτιμος Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

18:55-19:15 «Λίμνη Παμβώτιδα, ένα καταφύγιο ζωής και φύσης», δρ Κατερίνα Χιωτέλλη, συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

19:15-20:00 Ερωτήσεις-συζήτηση

To διαδικτυακό ραντεβού θα ανανεωθεί προσεχώς για τις διαλέξεις με θέμα τη Λίμνη Στυμφαλία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής.

Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση riggasch@piraeusbank.gr γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας έως τις 14/12. Οι 100 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για την εισαγωγή τους στη διαδικτυακή συνάντηση.