Δεξιές και αριστερές εφεδρείες

Του Τάσου Παππά

Εχουν εφεδρείες τα δύο κόμματα εξουσίας; Θεωρητικά ναι. Και στα δεξιά τους και στ’ αριστερά τους υπάρχουν δεξαμενές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν για να πετύχουν τον στόχο τους: η Νέα Δημοκρατία για να πιάσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει τη διαφορά, να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να διεκδικήσει ακόμη και την πρώτη θέση.

Στην επιχείρηση αυτή η Ν.Δ. έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τον αντίπαλό της. Στα δεξιά της βρίσκονται μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους συλλογικότητες με ακροδεξιό, ρατσιστικό και εθνικιστικό πρόσημο, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε χειρότερα στις εθνικές κάλπες απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές. Η λογική της χαμένης ή της χρήσιμης ψήφου για να ηττηθεί η… καταραμένη εθνομηδενιστική Αριστερά θα κερδίσει έδαφος με τη βοήθεια φυσικά της πολιτικής που θα ασκήσει η ηγεσία της Ν.Δ. προκειμένου να δελεάσει τους οπαδούς τους και τη συνδρομή των στρατευμένων μέσων ενημέρωσης, οι διευθυντικές ομάδες των οποίων το μόνο που θέλουν είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής προχτές στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου στον «Αντέννα». Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκπροσωπηθούν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου. Λογικό. Ο,τι θα χάσουν τα συγκεκριμένα κόμματα θα το κερδίσει η κουστουμαρισμένη Δεξιά.

Υπάρχουν επίσης οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ενωση Κεντρώων που φλερτάρουν με την εξαφάνιση. Το ακροατήριό τους είναι δεξιό. Κι από εκεί έχει να περιμένει ψήφους η Νέα Δημοκρατία.

Στα αριστερά της Ν.Δ. βρίσκονται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το Ποτάμι. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος είναι ισχυρό στο εσωτερικό και των δύο σχημάτων. Η σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μάλλον τη Δεξιά θα ευνοήσει.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει το αντιδεξιό χαρτί. Θα απευθυνθεί στον κόσμο που υποστηρίζει τα κόμματα τα οποία κινούνται στα δεξιά του (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και στ’ αριστερά του, δηλαδή στο ΚΚΕ και στον αστερισμό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν στη γραμμή της εκλογικής ταπείνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι ήταν να χάσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν χάσει. Αυτό που απέμεινε δεν έχει πρόβλημα ούτε με τη Δεξιά ούτε με τον Μητσοτάκη. Για το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του συκοφάντησε την Αριστερά, ξεπούλησε τις αρχές της και πρόδωσε τις αξίες της.

Το δίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ δεν τα αφορά αφού, κατά την ανάλυσή τους, και τα δύο κόμματα είναι αστικά, υπηρετούν με ευλάβεια το σύστημα και επιδιώκουν τον εξανδραποδισμό του λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνος αντίπαλος γιατί χρησιμοποιεί αριστερή ρητορική και παραπλανά τις εργαζόμενες τάξεις. Μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο πολύ από τις αμαρτίες και τα λάθη τους.

Σ’ ό,τι αφορά το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα φανεί αν θα αντέξει στις επιθέσεις φιλίας που αναμένεται να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καινούργιο κόμμα και δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πόλωσης. Λίγες ψήφους χρειάζεται για να μπει στη Βουλή.

Για να έχει τύχη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεισδύσει στην περιοχή της αποχής που ήταν θηριώδης στις ευρωκάλπες. Εκεί βρίσκονται πολλοί που τον ψήφισαν τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015. Η συσπείρωσή του στις ευρωεκλογές ήταν πολύ χαμηλή. Η απογοήτευση και η μελαγχολία πλήττουν ταυτοχρόνως και το μυαλό και την ψυχή. Με το μυαλό κάτι μπορείς να κάνεις. Με την ψυχή όμως…

Ανάγωγα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο γιατί, όπως είπε, «μας χωρίζει άβυσσος». Τα ίδια πιστεύουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από το 2012 η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ μάς έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι τους χωρίζει άβυσσος. Κι όμως, τα βρήκαν μια χαρά. «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών