Δευτέρα 27-11-17: Ποιος θα φύγει “σακατεμένος” από τη Βουλή;

Toυ Γ. Λακόπουλου

Τα συμφραζόμενα της ετερόκλιτης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γνωστά. Ο Αλεξης Τσίπρας  επέλεξε να συνεργαστεί με τον Καμμένο διακρίνοντας ότι με τις άλλες επιλογές που έχει στη διάθεσή του αργά ή γρήγορα θα τον έριχναν. Φορτώθηκε όσα συνοδεύουν τον σημερινό υπουργό Άμυνας που παραμένει βαρίδι σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλα τουλάχιστον στην αρχική εκτίμηση δεν διαψεύσθηκε ως τώρα.

Επί της ουσίας αύτη η σύμπραξη θα κριθεί από τους πολίτες της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης την παραμονή των επομένων εκλογών. Αν κλείσει εκεί ο Τσίπρας  αυτή τη συνεργασία, θα δείξει ότι έχει κάνει έναν βαρύ, αλλά αποτελεσματικό ελιγμό. Έτσι θα πάει στις εκλογές  χωρίς την προοπτική νέας συνεργασίας, αλλά με τον απολογισμό που του εξασφάλισε η κυβερνητική σταθερότητα ως τώρα. Αν διαφανεί ότι θα τριτώσει το …κακό, το τίμημα στη κάλπη θα είναι βαρύ αυτή τη φορά. Θα δείξει…

Η Δευτέρα 27-11-17 είναι μια κρίσιμη μέρα για τις πολιτικές εξελίξεις. Ύστερα από δυόμιση χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του σημερινού Πρωθυπουργού ένα στοιχείο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι ότι δεν τον βαρύνει οικονομικό σκάνδαλο. Είναι άτρωτος σε αυτό το επίπεδο,  έχοντας μάλιστα απέναντι το έναν αντίπαλο με σκελετούς στις ντουλάπες του.

Μοιραίο είναι ότι το σύστημα που του έχει κηρύξει τον πόλεμο με εμπροσθοφυλακή τη ΝΔ να εστιάσει τον πόλεμο φθοράς στον κυβερνητικό εταίρο του. Οι απόπειρες που έγιναν ως τώρα με τελευταίες το καζίνο και τον ισοβίτη δεν απέδωσαν πολιτικά. Το μόνο που κέρδισε η αντιπολίτευση είναι ότι χάνει η κυβέρνηση από τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Καμμένος όταν είναι υπό πίεση. Αλλά αυτή την απώλεια την έχει προεξοφλήσει. Επί της ουσίας όμως αποτέλεσμα μηδέν.

Η υπόθεση με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία δείχνει να είναι μια υπόθεση στην οποία το ίδιο σύστημα παίζει τα ρέστα του. Το πολιτικό προσωπικό και τα μιντιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται  υποδηλώνουν ότι «πρόκειται για τη μητέρα όλων των μαχών» από την πλευρά των αντίπαλων του Τσίπρα: της ΝΔ και των μιντιαρχών που την καθοδηγούν εμφανώς σε κάποια θέματα. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ατυχής επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα έκλεινε με ένταση στη Βουλή, χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Το αίτημα του πρωθυπουργού για αλλαγή της ημερομηνίας, ώστε να παρίσταται και ο ίδιος, δείχνει ότι και για την κυβέρνηση παίρνει πλέον χαρακτήρα «μητέρας όλων των μαχών». Αυτό που θα δούμε τη Δευτέρα στη Βουλή δεν θα έχει προηγούμενο σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα.

Είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επένδυσε σ’ αυτή τη συζήτηση, μάλλον παρασυρόμενος, είτε ο Αλέξης Τσίπρας που σήκωσε το γάντι, θα βγουν αλλιώς από ό,τι θα μπουν στη συζήτηση. Ένας από τους δυο θα φύγει “σακατεμένος”, πέρα από το ό,τι έτσι κι αλλιώς θα σακατευτεί το πολιτικό κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι από αυτούς που χάνουν κρίσιμες πολιτικες μάχες, όπως απέδειξε τα τελεταία χρόνια. Για να επιδιώκει την παρουσία σ’ αυτή τη αναμέτρηση έχει το σκοπό του. Η θεωρία που πλασάρει η ΝΔ στα ΜΜΕ ότι τάχα «τον ανάγκασε ο Καμμένος» είναι ανόητη.

Κανείς πρωθυπουργός δεν πάει σε μια τέτοια συζήτηση, αν πρόκειται να ηττηθεί, επειδή τον ανάγκασε ο οποιοδήποτε.  Αν ο Καμμένος βρεθεί εν αδίκω θα το πληρώσει πρωτίστως ο ίδιος. Οπότε είναι καλύτερα να μην βρίσκεται στη εικόνα την ώρα της πληρωμής.  Άρα είναι επιλογή του να πάει.

Αυτή η υπόθεση έχει πολλά κενά και κυρίως δεν δικαιολογεί το χαρακτηρισμό υπερσκάνδαλο που προσπαθεί να της δώσει η ΝΔ, αφού πρόκειται για μια πώληση που δεν έγινε.  Μπορεί να υπάρχουν πλευρές δυσάρεστες για μια κυβέρνηση, αλλά όχι καταλυτικές. Όπως μπορεί να υπάρξουν και πλευρές δυσάρεστες για τη αντιπολίτευση, όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Ότι θα ξεκαθαριστεί στη Βουλή, αντί για τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που έχουν στρατολογηθεί πολιτικά, είναι καλό.  Ενώπιος ενωπίω. Σ’ αυτή τη συζήτηση αν οι κατήγοροι του Καμμένου θεμελιώσουν τις κατηγορίες του και ίδιος δεν υπερασπιστεί τον εαυτό του πειστικά ο Τσίπρας θα έχει πρόβλημα, ενδεχομένως και ολόκληρη η Κυβέρνηση.

Αν όμως όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες, αποδειχθούν κροτίδες και αν η ΝΔ δεν δεν προσκομίσει αποδείξεις και ο Καμμένος έχει επαρκή υπερασπιστική γραμμή, τότε την ώρα που θα πάρει το λόγο ο Τσίπρας θα είναι καλύτερα για τον Μητσοτάκη να μη βρίσκεται στην αίθουσα…