Δημοσκόπηση Κάπα Research: Ντέρμπι με τη διαφορά στις 3,4 μονάδες

Στο 3,4 από 4,1 η διαφορά Ν∆ – ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει θεαµατικά την «ψαλίδα» ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κίνηµα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δίνουν αγώνα για την τρίτη θέση

Εντυπωσιακή µείωση της απόστασης ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ τρεις ηµέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών δίνει δηµοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασµό του «Εθνους», προσδιορίζοντας τη διαφορά στο 3,4%. Το κλείσιµο της «ψαλίδας» αφήνει το παιχνίδι ανοιχτό και παραπέµπει σε µια αµφίρροπη αναµέτρηση.untitled4.png

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4% και η Νέα ∆ηµοκρατία 27,8%, µε το ΚΙΝΑΛνα µένει στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6,9%) και στην πέµπτη το ΚΚΕ µε 5,3%.

Θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντικό πως την πρώτη ηµέρα διενέργειας της δηµοσκόπησης η διαφορά µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ καταγραφόταν στις 4 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ τη δεύτερη ηµέρα, δηλαδή χθες, ήταν τέτοια η µείωσή της, που η απόστασή τους «έκλεισε» (στον µέσο όρο) στις 3,4 µονάδες. Αυτό σηµαίνει πρακτικά πως εάν η διαφορά συνεχίσει να βαίνει µειούµενη για τα υπόλοιπα 24ωρα, τότε ενδεχοµένως οι ευρωεκλογές να εξελιχθούν σε αναµέτρηση για γερά νεύρα.

Σε ό,τι αφορά τα µικρότερα κόµµατα, από τη δηµοσκόπηση φαίνεται ότι πιθανότητα να διεκδικήσουν έδρα ή έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν η Ελληνική Λύση µε 2,9%, το Ποτάµι µε 2,4%, το ΜέΡΑ 25 µε 1,9% και ενδεχοµένως οι ΑΝΕΛ µε 1,8%.

Στα σηµαντικά ευρήµατα εντοπίζεται και η απάντηση των συµµετεχόντων (1.004 πολίτες) στο ερώτηµα «ποιος είναι ο αρχηγός που θέλουν να ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές;». Το 34% δηλώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όµως -πολύ κοντά- ένα άλλο 30% δηλώνει τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγχρόνως, το 19% απαντά «κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό», το 15% «κανέναν» και το 2% δεν απαντά. Ενδιαφέρουσες αναδεικνύονται οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώµενοι στο ποιοι θα είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την ψήφο τους.

Φαίνεται ότι το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών υποχωρεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29%, ενώ πρώτος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονοµία µε 52% και ακολουθεί «η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη» µε 40%. Τρίτος κατά σειρά παράγων επηρεασµού της ψήφου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται το Μεταναστευτικό (35%), µε την «ιδεολογία» των ψηφοφόρων να καταλαµβάνει το ίδιο ποσοστό (35%). Επεται η απάντηση «η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει», κάτι που υποδηλώνει πως είναι αρκετά µεγάλο το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.