Διάγγελμα Μακρόν: Νέες διαδηλώσεις μετά το “χαρτζιλίκι”

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αλλά και ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος  τόνισε ότι το κόστος των μέτρων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο Κοσί πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».

Τόνισε ότι, γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Οπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, από τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» κάποιες από τις πρόσφατες εκδηλώσεις βίας και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Ταυτόχρονα όμως διαμήνυσε: «Θα απαντήσουμε στις επείγουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, διατηρώντας όμως τις δαπάνες μας υπό έλεγχο, αλλά χωρίς στροφές 180 μοιρών».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου».

Ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως. Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

Από 8 έως 10 δισ. ευρώ κοστολογεί η γαλλική κυβέρνηση τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν.

ΑΠΕ ΜΠΕ