Διπλές κάλπες τον Ιούνιο ή πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;- Προτάσεις για «άδειασμα» Καραμανλή

Toυ Βασίλη Σκουρή

    

Νέα σενάρια γεννά η αποσυσπείρωση της ΝΔ και η ανάγκη Μητσοτάκη να …μηδενίσει το κοντέρ!

Έντονη κινητικότητα γεννά η απομόνωση της κυβέρνησης και η κατακραυγή για τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. Στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έχουν πέσει προτάσεις για «διπλές εκλογές», δίπλα δηλαδή στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου να στηθούν και εθνικές κάλπες.

Με το θέμα ασχολούνται σήμερα η εφημερίδα «Κόντρα» και το Κ-Report, το συνδρομητικό έντυπο των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα. Οι εισηγητές της πρότασης για διπλές κάλπες τον Ιούνιο σημειώνουν πως σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον η κυβέρνηση είναι κάτω από 32% και πολύ περισσότερο κάτω από 30%, ανεξαρτήτως του ποσοστού του δεύτερου κόμματος, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει και πολύ περισσότερο να εξαντλήσει την τετραετία.

Ούτως ή άλλως εφόσον η ΝΔ συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 30% το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι απολύτως πιθανόν ως ενδεχόμενο.

Οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα ληφθούν πριν το Πάσχα, αλλά κοντά σε αυτό, ενώ μεγάλο ρόλο στην απόφασή του θα παίξει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης. Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να αδειάσει – αν είναι δυνατόν και μέσα στη Βουλή – τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ως μία κίνηση κάθαρσης, ώστε να βγει – όπως λένε – ο ίδιος και η κυβέρνηση του από το κάδρο της συγκάληψης.

Το Κ-Report γράφει επί του θέματος:

Η πολιτική μάχη στη Βουλή θα απαντήσει σε τρία κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα: (α) Αν η κυβερνητική παράταξη θα επιβεβαιώσει τη συνοχή της, (β) αν η αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας ως ευκαιρία για κοινό μέτωπο με προοπτική και (γ) αν η συζήτηση θα διευρύνει το χάσμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και (το χειρότερο) τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, ή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βρει μια νέα και επαρκέστερη διαχείριση της υπόθεσης και να οργανώσει μια πολιτική/εκλογική αντεπίθεση και ανάταξη της πολιτικής βλάβης που έχει υποστεί. Κρατήστε κι ένα σενάριο που δεν έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση: Ο Κυρ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει την εξέλιξη για να προκαλέσει διπλές εκλογές τον Ιούνιο –για την Ευρωβουλή και για την εθνική Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε την Τρίτη το Dnews, η χώρα εισέρχεται σε μακρά προεκλογική περίοδο, και πέραν των ευρωεκλογών!

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS