Ελένη Τουλουπάκη: Φως

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Φωτεινό πρόσωπο, που δίνει μορφή στην Δικαιοσύνη-με σύμβολο έναν στίχο της: «Από γενεά σε γενεά διασχίζω το χρόνο. Ακολουθώντας το φως του».

Τα έβαλε με τον ισχυρότερο συνασπισμό εξουσίας, που αντιμετώπισε ποτέ δικαστικός λειτουργός- όταν προσπάθησε να την χειραγωγήσει.

Είχε απέναντι κυβερνήσεις, κόμματα, Πρωθυπουργούς, υπουργούς, ΜΜΕ, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες, δικαστικούς , το σκοτεινό παρακράτος και τον δυσώδη πολιτικό υπόκοσμο…

«Το επόμενο θα είναι να με σκοτώσουν», είπε – χωρίς φόβο- όταν έγινε και στόχος διάρρηξης.

Αυτή η ντελικάτη γυναίκα με την απαλή φωνή, διαβάζει και γράφει ποίηση, λατρεύει το αρχαίο δράμα- και συμμετέχει σε παραστάσεις –χορεύει κλασσικούς, μοντέρνους χορούς και φλαμένγκο.

Παίζει πιάνο, αλλά παίζει και τη δικονομία στα δάκτυλα.

Είναι φτιαγμένη από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η Δικαιοσύνη. Στην εφηβεία της πίστευε ότι για να αποδοθεί, αρκεί ο ήχος ενός κογχυλιού κι ένα κυκλάμινο.

Η αναμέτρησή της με τους ισχυρούς της πολιτικής, των μίντια αλλά και του δικαστικού χώρου, μετάτρεψε αυτό το υλικό σε ατσάλι.

Η Ελένη Τουλουπάκη πέρασε ήδη στην Ιστορία της Δικαιοσύνης, πρωτίστως για την αντοχή της.

Λίγοι θα έμεναν άκαμπτοι απέναντι σε μεγαλοπολιτικούς που την χαρακτήριζαν «μέλος συμμορίας», απειλούσαν να «τη γδάρουν», ορκίζονταν ότι « θα τη βάλουν φυλακή» και υπόσχονταν να την πάνε «μέχρι τέλους» και «αίμα με αίμα».

Όσοι όφειλαν να δώσουν εξηγήσεις στην Πολιτεία, όπως την εκπροσωπούσε η εισαγγελία Διαφθοράς, ισοπέδωσαν κάθε θεσμική σχέση εισαγγελέα με πολίτη που ερευνάται -νομίμως .

Αντί να δώσουν απαντήσεις κήρυξαν ακαταδίωκτο για τον εαυτό τους και πόλεμο στην εισαγγελέα.

Δεν κάμφθηκε και προχώρησε την έρευνά της με υψηλό φρόνημα αμεροληψίας και αίσθηση καθήκοντος.

Δεν χαρίστηκε, αλλά και δεν αδίκησε κανέναν.

Ακόμη και όταν τα δυο κόμματα των ερευνώμενων για το σκάνδαλο Νοβάρτις, προσπάθησαν να την «τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί» η Δικαιοσύνη την υπερασπίσθηκε.

Πρώτα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβούλιου που αποψίλωσε το κατηγορητήριο , σε ότι αφορά τη νομιμότητα της έρευνας και αρτιότητα της διεξαγωγής της.

Είναι σκάνδαλο, όχι «σκευωρία».

Η αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, έπεσε στα κεφάλια όσων κατασκεύασαν μια άσχετη κατηγορία, αφού κατέρρευσαν, όσα προσπάθησαν να την προσάψουν για τη Νοβάρτις.

Το σκάνδαλο περιμένει την επόμενη Τουλουπάκη.

Η ετυμηγορία διασύρει τους ελεεινούς της πολιτικής και της δημοσιογραφίας , που επέπεσαν να την κατασπαράξουν, γιατί έκανε τη δουλειά της.

Η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται τελευταία για αστοχίες αποφάσεων και διατεταγμένες συμπεριφορές υψηλών παραγόντων της.

Αλλά αθωώνοντας την άκαμπτη εισαγγελέα, κήρυξε ένοχο το σύστημα που προσπάθησε να την καταπιεί.

Η Ελένη Τουλουπάκη δικαιώθηκε και μένει στο βάθρο της. Όρθια, όπως είπε.

Φωτεινό πρόσωπο, που δίνει μορφή στην Δικαιοσύνη-με σύμβολο έναν στίχο της : «Από γενεά σε γενεά διασχίζω το χρόνο. Ακολουθώντας το φως του».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR