Ενωτικά και συντεταγμένα προχωράμε για μια νέα πολιτική πλειοψηφία

Ομαδικό κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

H Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, καταγράφει με τις εφαρμοσμένες αντιλαϊκές πολιτικές της αρνητικό αποτύπωμα σε κάθε πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ωστόσο η άνετη επικράτηση της στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το σημαντικό προβάδισμα που καταγράφει σε δημοσκοπήσεις, παρουσιάζεται ως μια μεγάλη πολιτική αντίφαση. Η αντίφαση αυτή θα ήταν δύσκολα ερμηνεύσιμη αν δεν υπήρχε το τεράστιο ποσοστό της αποχής, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Δήμο Αθηναίων, άγγιξε το 70%. Κατά συνέπεια, η κοινωνία περισσότερο απαξιώνει την εκλογική διαδικασία καθώς δεν βλέπει εναλλακτικές πολιτικές διεξόδου και λιγότερο εγκρίνει τις  πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Η δυσαρέσκεια της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και οι μειωμένες προσδοκίες από τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και υπαρκτά και αφορούν κυρίως  όσους και όσες απευθυνόμαστε, δηλ. στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στη νεολαία, στους επαγγελματίες, στα φτωχά λαϊκά στρώματα και στους μικρομεσαίους.

Ταυτόχρονα, η αποχή αλλά και ή η επιλογή της ψήφου διαμαρτυρίας, φανερώνει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα δίνει ελπίδα και προοπτική. Αυτή η αδυναμία είναι ερμηνευτική της μεγάλης έκτασης ήττας των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και δηλωτική της ανάγκης το κόμμα μας να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές.

Την επόμενη ημέρα απαιτείται να γίνει αναλυτικός απολογισμός της πολιτικής μας παρέμβασης την τελευταία κρίσιμη περίοδο αλλά και προγενέστερα. Ακόμα απαιτείται, γενναία αυτοκριτική από όλους και όλες, σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως από όσους και όσες είχαν σημαντικές θέσεις ευθύνης και ισχυρό δημόσιο λόγο. Αναγκαίος είναι επίσης ο επαναπροσδιορισμός των ιδεολογικών, πολιτικών, προγραμματικών και οργανωτικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Η άποψη ότι η εκλογική ήττα οφείλεται μόνο στη συγκυρία, σε παραφωνίες και σε λάθη τακτικής είναι πολιτικά ρηχή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν εμβαθύνει στα αίτια της ήττας. Η υιοθέτηση αυτής της άποψης  αποτελεί κακό  σύμβουλο στην διαμόρφωση του νέου  πολιτικού σχεδίου νίκης και ανατροπής της πολιτικής ηγεμονίας της δεξιάς.

Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης για να είναι αποτελεσματικές χρειάζεται να είναι συλλογικές  περιλαμβάνοντας το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από προσυνεδριακές διαδικασίες με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Διαδικασίες που θα οδηγούν σε  ένα  συνέδριο που θα έχει στραμμένες τις κεραίες του κόμματος προς τις ενεργές δυνάμεις των κοινωνικών στρωμάτων που απευθυνόμαστε. Ήδη, με την εκλογή νέου προέδρου βαδίσαμε και ολοκληρώσαμε το πρώτο βήμα του οδικού χάρτη που έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στη διαδικασία μαρτυρά ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας στηρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις ελπίδες της. Μέχρι τώρα, αυτός ο οδικός χάρτης, παρά το γεγονός ότι από αρκετούς είχε επισημανθεί η ανάγκη να προηγηθεί το συνέδριο της εκλογής του προέδρου, υπηρετήθηκε πιστά από όλους.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι καιρός να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο δεύτερο βήμα που συναποφασίσαμε. Στην πραγματοποίηση ενός συνεδρίου επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης. Σε ένα συνέδριο που, όπως επίσης συναποφασίσαμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου, θα πρέπει όλοι μαζί να «προχωρήσουμε συντεταγμένα, με συντροφικότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας ως πρώτη έγνοια και προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής του κόμματος».

Είναι καιρός να οριστεί άμεσα και στις λεπτομέρειες του ο οδικός χάρτης για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Ενός συνεδρίου που  δεν μπορεί να παρατείνεται εις το διηνεκές, καθώς στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να συμμετέχουμε με έτοιμο  το νέο πολιτικό σχέδιο και όχι με αυτοσχεδιασμούς. Είναι επίσης άμεση η ανάγκη, ο οδικός χάρτης του συνεδρίου που θα οριστεί να περιλαμβάνει και την εκλογή νέων οργάνων σε όλα τα επίπεδα της κομματικής δομής. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο που δεν θα το χαρακτηρίζουν οι άγονες αντιπαραθέσεις και οι περιχαρακώσεις αλλά η προσπάθεια, από όλους και όλες, για  σύνθεση και υπέρβαση των αντιθέσεων με πολιτική ενότητα. Έχουμε τέλος ανάγκη για ένα συνέδριο παραγωγής του πολιτικού σχεδίου που θα μας εξασφαλίσει σύντομα την πολιτική ηγεμονία προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.  

Ευαγγελοπούλου Ελένη, μέλος ΚΕ, μέλος συντ. ΟΜ Δικηγόρων και ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά

Καραβασίλης Σταύρος, πρώην συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λέσβου

Λαμπρίδης Χρήστος, μέλος ΚΕ και συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά

Λέρας Θάνος, συντονιστής ΟΜ Περάματος

Μεταξιώτης Γιάννης, συντονιστής ΟΜ Νίκαιας, μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά

Μπουλέκος Γιάννης, μέλος ΚΕ και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανατολικής Αττικής

Πετράς Δημήτρης, μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά

Σταυριδόπουλος Θράσος, μέλος συντ. ΟΜ Ανατολικού Αμαρουσίου

Σταυρόπουλος Βασίλης, Αν. Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά

Χατζηνικόλα Βύλη, μέλος ΚΕ, μέλος συντ. ΝΕ Α Θεσσαλονίκης