Επί της Αρχής κι επί των Αρχών

Toυ Γιάννη Πανούση

Η πολιτική δεν αποτελεί ‘παίγνιον’ χωρίς κανόνες και όρια,ούτε τα κόμματα και οι ηγέτες δικαιώνονται επειδή χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα,κόλπα και συκοφαντίες για ν’απο-δείξουν το όποιο θεωρητικό τους πλεονέκτημα.

Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους

όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι

σε έλληνες και βαρβάρους

Τους καταμερίζω μ’ένα μόνο κριτήριο ‘Την Αρετή’

Ο όρκος του Μ.Αλεξάνδρου εις Ώπην[το 324 π.Χ]

Η κουλτούρα του «έλα μωρέ και τι έγινε που είπαμε ψέματα,αφού έτσι κερδίσαμε» είναι χαρακτηριστική του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας των δημαγωγών.Η εν γνώσει’ σκόπιμη αμνησία’ [και αυτο-αμνηστία] δεν συνιστά μέρος της αποδόμησης των πολιτικών αντιπάλων αλλά απαξίωση της πολιτικής ηθικής.Η πολιτική δεν αποτελεί ‘παίγνιον’ χωρίς κανόνες και όρια,ούτε τα κόμματα και οι ηγέτες δικαιώνονται επειδή χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα,κόλπα και συκοφαντίες για ν’απο-δείξουν το όποιο θεωρητικό τους πλεονέκτημα.Αντίθετα η Ιστορία θα τους τιμήσει γιατί σεβάστηκαν τις Αρχές και τις Αρετές.

Ας αρχίσουμε με τη Μεγάλη Εικόνα,επί της Αρχής.

Στην ελληνική πολιτική εν Αρχή δεν είναι ο Λόγος,ούτε καν ο διά-Λογος.Εν Αρχή ,ίδιον τουλάχιστον των Αρχηγών,είναι η μπλόφα,οι παγίδες,οι τακτικισμοί.

Εν Αρχή δεν είναι η Εθνική ταυτότητα,η Πατρίδα,οι αγώνες,οι θυσίες. Εν Αρχή είναι ο βολικός [κατά περίπτωση και με το κομμάτι] Διεθνισμός, η Παγκοσμιοποίηση ή ο φονταμενταλιστικός αντιδυτικισμός.

Εν Αρχή δεν είναι ο Λαός,το πραγματικό συμφέρον και το ασφαλές μέλλον του.Εν Αρχή είναι οι λαϊκιστικού χαρακτήρα εκμαυλίσεις της κοινωνίας των πολιτών

Εν Αρχή δεν είναι η Αλήθεια,ο –έστω οδυνηρός- αναστοχασμός των ιστορικών λαθών.Εν Αρχή είναι οι συμψηφισμοί και οι παραγραφές.

Τέλος εν Αρχή δεν είναι η Ειρήνη ,ως πολιτισμικό κεκτημένο και ως προστατευτικό πλαίσιο της ανθρώπινης ζωής.Εν Αρχή είναι ο ‘ιερός πόλεμος’ των ιδεολογικά συγγενών μας ,οι οποίοι έχουν εκ προοιμίου δίκιο αφού –επειδή είναι ‘δικοί μας’-βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας [sic].

Ας δούμε όμως και τη Μικρή Εικόνα,επί των Αρχών της Αριστεράς [κομμουνιστικής, ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής],αφού αυτή κυρίως αναφέρεται σε Αξίες[και στο κάτω-κάτω γιατί αυτή μας ενδιαφέρει και μας πονάει].

Αριστερά σημαίνει ιδέες και στάση ζωής. Δεν σημαίνει κυνήγι μαγισσών, τραμπουκισμούς, ύβρεις και ψευτομαγκιές, κατάρες και φανφάρες.

Αριστερά σημαίνει καθαρή συνείδηση κι αίσθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς και της θυσίας. Δεν σημαίνει διγλωσσία, διπροσωπία, προσωπική ανέλιξη, κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.

Αριστερά σημαίνει ήθος και σεμνότητα. Δεν σημαίνει αυλοκολακείες, κερδοσκοπίες, αλαζονείες, ύποπτα παιχνίδια εξουσίας.

Αριστερά σημαίνει ανθρωπιστική προσέγγιση με αίσθηση επιείκειας.Δεν σημαίνει εκδικητικότητα κι εχθροπάθεια κατά παντός μη-ομοιάζοντος.

Αριστερά σημαίνει αποδοχή κριτικής και διάθεση αυτοκριτικής. Δεν σημαίνει επιθετικότητα εναντίον όποιου διαφωνεί με τα πεπραγμένα [προσώπων και μηχανισμών].

Αριστερά σημαίνει διαφορετική κοσμοαντίληψη. Δεν σημαίνει να γίνεις κοινωνικά [επαγγελματικά, με χρήμα και κύρος] όμοιος με τον δεξιό αλλά ‘από άλλο δρόμο’.

Aριστερά σημαίνει μελέτη πολιτικών δοκιμίων, κοινωνικό προβληματισμό, λογοτεχνία, φιλοσοφία. Δεν σημαίνει μία-δύο πορείες, μία κατάληψη και τρία τσιτάτα.

Αριστερά τέλος σημαίνει συνέπεια λόγων και έργων. Δεν σημαίνει δίβουλα επιχειρήματα,πλαστές αποδείξεις και πολιτικούς αρριβισμούς.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στη χώρα μας ούτε οι επί της Αρχής, ούτε οι επί των Αρχών διαδικασίες τηρούνται. Όλα και Όλοι έχουν υποκατασταθεί από τη βούληση των Αρχηγών.

Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την πλήρη αποπολιτικοποίηση της νέας γενιάς.

ΥΓ: «Απογοητεύτηκες απ’ το κόμμα; απ’ την ιδεολογία; απ’ τον σοσιαλισμό;»

«Απογοητεύτηκα απ’ την ερώτησή σου» [Θ.Ψύρρας,Τι απομένει απ’ τη φωτιά].

(Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής εγκληματολογίας, πρώην υπουργός)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR