Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η χώρα μας με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινίασε πρόσφατα ένα μεγάλο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο, που ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο και πλέον επιταχύνθηκε από τις εξελίξεις της ενεργειακής κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ όσον αφορά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα με την σφραγίδα και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην όλη επένδυση, επικυρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων στρατηγικών παικτών για την χώρα μας, τόσο στο ενεργειακό όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο, γεγονός που αναβαθμίζει την Ελλάδα γεωστρατηγικά και μπορεί να της προσδώσει έναν ευρύτερο και σημαντικότερο ρόλο τα επόμενα χρόνια, τόσο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων.

Πρόκειται για μία ευκαιρία που αποκτά η Ελλάδα σε μία δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, καθώς η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι οι βασικές προτεραιότητες, τόσο της ΕΕ όσο και γενικότερα της Δύσης τα επόμενα χρόνια, μέσα από μία δύσκολη ισορροπία συμβίωσης και επικοινωνίας με την Ρωσία.

Η Ελλάδα με τη νέα επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορεί να καλύψει όχι μόνο δικές της ανάγκες, αλλά μέσω διασυνδετήριων αγωγών, τις ενεργειακές ανάγκες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και στην συνέχεια της Ρουμανίας, ενώ η κάλυψη μπορεί να φθάσει μέχρι και την Ουκρανία, μέσω των κατάλληλων διασυνδέσεων και της ενεργοποίησης αντίστροφης ροής των υφιστάμενων αγωγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει σε εξέλιξη το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με ηλεκτρική ενέργεια, με το λεγόμενο EuroAsia Interconnector το οποίο θα δώσει νέο αναβαθμισμένο ρόλο στην χώρα μας, όσον αφορά την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Μέση Ανατολή.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η χώρα μας έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει τόσο λόγω της στρατηγικής της θέσης, όσο και με τις συμμαχίες που έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια, μέσα από μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ώστε αφενός να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες με την προμήθεια LNG και πλωτές μονάδες αποθήκευσης, αλλά και με την ανάδειξή της, ως ένας στρατηγικός παίκτης στην Ευρώπη για την μεταφορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.