Επιμονή σε λύση που ομόφωνα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο το 2009

Του Γιαννάκη Ομήρου

Μιλώντας την Κυριακή 31/07/2022 στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Πωμού Ανδρέα Ορφανίδη, Χρύσανθου Διονυσίου, Ευάγγελου Ρούσου, Σωτήρη Σπύρου, Σάββα Κουζάλη και Γεώργιου Μιχαήλ και στη δέηση για τον αγνοούμενο Παναγιώτη Παναγιώτου είπε και τα εξής:

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού. Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων. Να επιμείνουμε στη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης όπως καθορίστηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Η απόφαση του Κυπριακού Ελληνισμού είναι σαφής. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί λύση που θα βρίσκεται εκτός του γράμματος και του πνεύματος των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Όσοι αναμένουν ότι ο λαός  μας θα καμφθεί και θα γονατίσει ματαιοπονούν. Όσο έτοιμος είναι ο λαός μας για λύση έντιμη, δίκαιη και δημοκρατική, άλλο τόσο είναι έτοιμος για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Επιβάλλεται ακόμα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας στρατηγική.

Σαράντα οκτώ χρόνια από τότε. Και φέτος, όπως και πέρσι, όπως κάθε χρόνο, θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς. Με φορτισμένες μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Αξιοποιώντας το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι πλέον ενταγμένο το Κυπριακό, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974.

Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην  Κύπρο και την περιοχή».