Τα ερωτηματικά στις υποθέσεις Κουκάκη -Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση που δεν γνωρίζει τίποτε και τα “σκοτεινά συρτάρια της εξουσίας”

Του Νίκου Λακόπουλου

H ομολογία του Παναγιώτη Κοντολέοντα στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Koυκάκη «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών» δίνει την απάντηση στο κουίζ των ημερών:

Αν αυτοί που παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη είναι οι ίδιοι και τον δεύτερο παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ποιος παρακολουθούσε τον πρώτο;

Η απάντηση είναι απλή και γι’ αυτό εσπευσμένα πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που επικαλείται το ΑΠΕ ανέφεραν τα εξής:

Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

Η Νέα Δημοκρατία δηλαδή θεωρεί αδιανόητες τις διαρροές, αλλά κάνει η ίδια διαρροές για να διαψεύσει ότι ξένες υπηρεσίες ζήτησαν την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη. Είχε προηγηθεί ανάρτηση του δημοσιογράφου:

«Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε  πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί  υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η  επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής».

«Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση;”.

Η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί

Η κυβέρνηση μάλλον έχει παγιδευτεί στην προσπάθειά της να συγκαλύψει μια υπόθεση που μυρίζει άσχημα και δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά:

Ποιά ήταν η ξένη υπηρεσία που υπαγορεύει στην ΕΥΠ παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και γιατί; Γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ έκανε μια τέτοια δήλωση και γιατί οι”πηγές” έσπευσαν να την “μαζέψουν”;

Οι “πηγές” όταν λένε πως “καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση” δεν υπάρχει στη δήλωση του Κοντολέοντα παραδέχονται πως έγινε αυτή η ΄δήλωση, αλλά δεν έχει σχέση η Υπόθεση Κουκάκη με την Υπόθεση Ανδρουλάκη.

Μάλλον δεν έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά να απαντήσει η κυβέρνηση ποιος είναι αυτός ο «ιδιώτης» που με το ίδιο link παραβίασε το κινητό του κ. Κουκάκη και επιχείρησε να παραβιάσει και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη.

Ποιος είναι αυτός ο «ιδιώτης» που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;​

Η κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει πως απόπειρες παρακολούθησης γίνονται από ιδιώτη, αλλά δεν κάνει κάτι για να εντοπίσει αυτόν τον ιδιώτη. Επιπλέον δεν ανησυχεί για το αν παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και δημοσιογράφοι ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Δεν απαντά στο ερώτημα γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί παρακολουθήσεις -όταν ο δημοσιογράφος κατάλαβε τι συμβαίνει, ούτε ποιο ήταν τον εθνικό συμφέρον που επέβαλε την παρακολούθηση και πώς η έρευνά του απειλούσε την εθνική ασφάλεια.

Αντί για τον Πρωθυπουργό απαντάνε “πηγές” της ΝΔ

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ και θάπρεπε να είναι εκεί να δώσει απαντήσεις έχει εξαφανισθεί κι αντί για την κυβέρνηση απαντούν με διαρροές “πηγές” της “Νέας Δημοκρατίας”.

Η κυβέρνηση δηλαδή για μια ακόμα φορά μπλέκει κόμμα και κράτος με βασικό μέλημα να μην συνδεθούν η απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό.

Ο λόγος είναι προφανώς όπως φέρεται να είπε ο Χάρης Καστανίδης: «Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη». Κι αφού τον Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ τότε η ίδια ήταν που παρακολουθούσε τον τότε ευρωβουλευτή που διεκδικούσε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Το ότι το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης- δημιουργεί υποψίες που γεννήθηκαν όταν επιλέχτηκε ως αρχηγός της ΕΥΠ άνθρωπος μια ιδιωτικής εταιρείας: η κυβέρνηση μπορεί να συνεργάζεται με ιδιώτες για βρώμικές δουλειές που δεν μπορεί να κάνει η ίδια που δεσμεύεται από την νομοθεσία.

Το ότι ο υπουργός Επικρατείας όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα θυμίζει μια πρακτική από το παρελθόν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: δεν έκανε υποκλοπές μόνο, αλλά τις χρέωνε στον… Ανδρέα Παπανδρέου!

Έτσι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά. Το 2018 δεν ήταν όμως στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας.

Βέβαια σε μια δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλείται την αναφορά τριών εκθέσεων τον Δεκέμβριο του 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες.

Έρευνα αλλά όχι με πολλές ερωτήσεις

Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Μπούρας σταμάτησε τις ερωτήσεις.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα προκύψει από την Δικαιοσύνη -στην οποία παραπέμπει η κυβέρνηση- σαν να μην την αφορά το θέμα και να νίπτει τας χείρας της- αλλά ζούμε ήδη ένα θέατρο παραλόγου με μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει καμμιά ευθύνη -όταν σε άλλη χώρα για παρόμοια υπόθεση ξηλώθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Εδώ ο επικεφαλής της ΕΥΠ από γκάφα ή πρόθεση με την ομολογία πως είναι η ΕΥΠ πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη μάλλον θύμισε πως αυτή υπάγεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει και -όχι μόνο πολιτική- ευθύνη.

Όπως θα πει ο Γιώργος Κατρούγκαλος “η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον Πρωθυπουργό, που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγοντάς την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά αναφέρω την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ .

Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός».

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ζήτησε να κατονομάσει ο κ. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Η γενικόλογη τοποθέτηση του κ Οικονόμου περί «έρευνας από τη δικαιοσύνη» και οι κορώνες του κ. Τσιάρα «περί αδιανόητων παρακολουθήσεων» δεν πείθουν κανέναν , αφού η δικαιοσύνη χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση δεν έχει το υλικό να κάνει το καθήκον της. Το υλικό υπάρχει στα «σκοτεινά συρτάρια της εξουσίας».

Χρειάζονται γενναίες πολιτικές προσπάθειες για να αποκαλυφθεί και αν δεν αποκαλυφθεί τότε μπορούμε να μιλάμε για ήττα των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

Με ένα άρθρό του στο Ieidiseis.gr ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα πει πως “η γενικόλογη τοποθέτηση του κ Οικονόμου περί «έρευνας από τη δικαιοσύνη» και οι κορώνες του κ Τσιάρα «περί αδιανόητων παρακολουθήσεων» δεν πείθουν κανέναν , αφού η δικαιοσύνη χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση δεν έχει το υλικό να κάνει το καθήκον της. Το υλικό υπάρχει στα «σκοτεινά συρτάρια της εξουσίας».

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που δείχνει ιδιώτες πίσω από τις παρακολουθήσεις, αλ΄λά δεν βιάζεται να τους εντοπίσει, την υπόθεση θα διαλευκάνει η Δικαιοσύνη με την βοήθεια της ΕΥΠ που θα πρέπει αν έκανε η ίδια την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου να το ομολογήσει ή να εντοπίσει τους ιδιώτες που κατέχουν το παράνομο λογισμικό.

Για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη στη Βουλή τα πράγματα είναι καθαρά χωρίς να ανοίξουν τα “σκοτεινά συρτάρια της εξουσίας”:

“Όποιος, ίσως, πιστεύει ότι η επιστροφή στην «εποχή των κοριών» είναι κάτι που του δίνει πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων στο σκηνικό της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε διαπράττει απλώς μέγιστο θεσμικό ατόπημα αλλά είναι βαθύτατα επικίνδυνος”.