Ευ. Τσακαλώτος: “Φοροαπαλλαγές για τους λίγους ή για τους πολλούς;”

Σφοδρή επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του πως θα χαθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Kontra, το βράδυ της Τρίτης, και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα περί μη επίτευξης του στόχου για 3,5% το 2019 (έκανε λόγο για 2,9%) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., ο κ. Στουρνάρας θα πει ότι η οικονομία πάει καλύτερα. Και αυτό γιατί θέλει να κερδίσουν οι δυνάμεις που πιστεύει ότι θα φέρουν πρόοδο. Εάν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές, που δεν το ευχόμαστε και θα κάνουμε το παν να μην συμβεί αυτό, θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και θα περιορίσει τις φοροαπαλλαγές για τους πολλούς. Αυτό είναι το μήνυμα του Γιάννη Στουρνάρα, είναι σαφές το μήνυμά του». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κατέταξε τον διοικητή της ΤτΕ στο μπλοκ των νεοφιλελεύθερων

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019». «Το πιστεύω απόλυτα», σημείωσε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «ό,τι κοστολογούμε χρόνια τώρα, βγαίνει σωστό. Αποδείξαμε ότι δεν παίζουμε με την οικονομία, ξέρει ο κόσμος ποιος λέει την αλήθεια», θυμίζοντας τις φορές που κάποιοι διέρρεαν ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, μετά η δεύτερη… ή ότι η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από τα Μνημόνια και μετέπειτα δε θα μπορούσε να βγει στις αγορές. Παράλληλα, εκτόξευσε τα «βέλη» του και προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφέροντας ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα και ως εκ τούτου επιθυμεί να ενισχύσει τη Ν.Δ. με τις δηλώσεις που έκανε προεκλογικά.

Οι προβλέψεις Στουρνάρα

Τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και την υιοθέτηση ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, έθεσε ως προϋποθέσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα. Την ίδια ώρα, επανέλαβε την πρόβλεψή του για υποχώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο στόχος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, είχε απαντήσει και τότε ότι δεν ευσταθούν οι εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα, προσθέτοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι πάνω από τον στόχο. Χθες, ήρθε και η δημόσια τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις, αλλά και πολιτική στόχευση από τον κεντρικό τραπεζίτη.

Προς άρση των capital controls

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά για την πλήρη άρση φέτος των περιορισμών που έχουν απομείνει στις κινήσεις κεφαλαίων, «Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου στην Αθήνα.

Τα capital controls επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 και έκτοτε μειώθηκαν σταδιακά οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων. Το πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Μεταρρυθμίσεις

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτερη προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως είπε, εφόσον συνεχιστούν (κάτι το οποίο απαιτεί την άσκηση συνεπούς οικονομικής πολιτικής, προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου), το επιχείρημα αυτό ενισχύεται.

Μείωση πλεονασμάτων

Μιλώντας σε συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece) επεσήμανε ότι η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα χαμηλότερο: διότι, όταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 180%, τότε 1% υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης ή/και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από ότι μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Κόκκινα δάνεια

Προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί ακόμη η μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2019, μειωμένα κατά 27,2 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδό τους τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε υψηλός, στο 45,2% τον Μάρτιο του 2019.