Η έρευνα του Bloomberg, η αριστεία του πάτου και η αλαζονεία των τηλε-ειδικών

Toυ Νίκου Φωτόπουλου

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ BLOOMBERG, Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕ-ΕΙΔΙΚΩΝ

Οι μονοπωλούντες τον καθημερινό δημόσιο λόγο αγνοούν τους ειδικούς φαρμακολόγους.

Η αλαζονεία τους δεν συνάδει καθόλου προς την αριστεία του πάτου της κυβέρνησης που συμβουλεύουν: η Ελλάδα 50ή στους 53. Ίσως θα έπρεπε να ακούν και άλλες γνώμες.

Το άδολο πάθος τους για τη διαφώτιση του έγκλειστου πολίτη ας μην οδηγεί σε παρεξηγήσιμες ατραπούς.

Στην περίοδο της πανδημίας, οι περισσότεροι ειδικοί στέκονται με κοινωνική ευθύνη. Με σύνεση. Με ενσυναίσθηση. Με κατανόηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία και ποιές επιπτώσεις έχει το κάθε μέτρο που εισηγούνται. Βασικό γνώρισμά τους, η σεμνότητα. Δεν τους βλέπεις όλη μέρα στα κανάλια.

Υπάρχουν, όμως και ορισμένοι (λίγοι) εξ αυτών, οι οποίοι τηρούν διαφορετική στάση. Θέλουν να μονοπωλούν τον δημόσιο λόγο. Και, όχι απλώς να εισηγούνται μέτρα (αυτός είναι ο ρόλος τους) και η Πολιτεία να αποφασίζει συνεκτιμώντας τις κοινωνικές συνθήκες (αυτός είναι ο ρόλος της). Αλλά να αποφασίζουν για τη μοίρα μας ωσάν να ήταν πρωθυπουργοί (ή και…πλανητάρχες). Τους βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια. Δεν απουσιάζουν από την TV ούτε μια μέρα. Ίσως, επειδή νομίζουν ότι θα μας λείψουν.

Αυτοί είναι οι πιο ευεπίφοροι στην εργαλειοποίηση από τους κυβερνώντες. Διότι η αίσθηση μεγαλείου που τους διακατέχει, τους κάνει να νομίζουν ότι αυτά που τους βάζει η κυβέρνηση να λένε με στόμφο, είναι δικά τους λόγια.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης παρανόηση  από πλευράς τους.

Δεν αποφασίζει, δεν έχει καμία ευθύνη, δεν λογοδοτεί στους πολίτες κανένας ειδικός για το αν ο μαγαζάτορας κρεμαστεί μέσα στο μαγαζί του, αν ο νευροχειρουργός πηδήσει από τον 5ο όροφο του Αχιλλοπούλειου στον Βόλο, αν χιλιάδες άνθρωποι πεταχτούν στον δρόμο, αν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έχουν ελλιπή ή μηδενική πρόσβαση στις τηλε-τάξεις, αν ο καρκινοπαθής ενημερωθεί ότι το χειρουργείο του αναβάλλεται για το επόμενο 12μηνο. Για όλα αυτά αποφασίζει η κυβέρνηση.

Στις κυβερνητικές αποφάσεις δίνει (ή δεν δίνει) συναίνεση η κοινωνία. Εάν οι αποφάσεις αυτές είναι τόσο ακραίες, που περιστέλλουν επί μακρόν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, τότε η μη συναίνεση της κοινωνίας μπορεί να φτάνει μέχρι την απειθαρχία και την ανυπακοή. Έτσι επανέρχονται τα πράγματα σε μια στοιχειώδη δημοκρατική τάξη και ισορροπία, και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να πάρει νέες αποφάσεις, οι οποίες εναρμονίζονται με την κοινωνική βούληση και εξασφαλίζουν την κοινωνική συναίνεση.

Συνεπώς, σε τέτοια οριακά, θεμελιώδη, υπαρξιακά ζητήματα Δημοκρατίας (τέτοια βιώνουμε σήμερα), είναι επιεικώς άτοπο να περιφέρονται οι ειδικοί στα κανάλια, να κουνάνε το δάχτυλο στον πολίτη και να του λένε «εγώ γνωρίζω, εσύ δεν γνωρίζεις, εγώ έχω το μονοπώλιο του δημόσιου λόγου, εσύ μείνε μέσα στο σπίτι σου και βούλωσέ το».

Από την στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνονται θίγουν τόσο καίρια τον βασικό πυρήνα ελευθερίας, κίνησης και ύπαρξης του ανθρώπου και του πολίτη, ας μας συγχωρούν οι τηλε-ειδικοί : δεν πρόκειται απλώς και μόνον για ζήτημα δημόσιας υγείας. Εάν επρόκειτο για τέτοιο, τότε απλούστατα εκείνοι απέτυχαν να πείσουν την κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να το αντιμετωπίσει. Και, ως αντιστάθμισμα, προτείνουν την κοινωνία του νεκροταφείου για να διαχειριστούν την αποτυχία και την καταστροφή.

Εδώ που φτάσαμε, πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα  Δημοκρατίας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι τηλε-ειδικοί, που θέλουν να μονοπωλούν τον δημόσιο λόγο, αγνοούν και αδιαφορούν για τις εισηγήσεις των κορυφαίων φαρμακολόγων της χώρας σχετικά με το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τις περιφρονούν εντελώς και μας βομβαρδίζουν, με μιαν ανεξήγητη εμμονή, με την ιδέα ότι το μοναδικό εξιτήριο από τον πολύμηνο εγκλεισμό μας θα είναι το εμβόλιο. Και, μάλιστα, όχι το οποιοδήποτε εμβόλιο (διότι υπάρχουν πολλά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά). Αλλά μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας, που φέρνει στη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εδώ, δηλαδή, πρόκειται για έναν διπλό δογματισμό (τον οποίο υποτίθεται ότι αντιμάχονται) : α. το εμβόλιο είναι το μοναδικό εξιτήριό μας, και β. το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας είναι το μοναδικό εξιτήριό μας.

Άρα, εδώ τι έχουμε ; Καθημερινή παρουσία στα κανάλια. Απόρριψη συλλήβδην των φαρμάκων, ακόμα και εκείνων με πανθομολογούμενη αποτελεσματικότητα στη μικρή και μεσαία συμπτωματολογία (δηλαδή στο 90% των περιπτώσεων), όπως λένε οι περισσότεροι φαρμακολόγοι. Πλύση εγκεφάλου ότι μόνο το εμβόλιο και μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας θα μας σώσει.

Τι απαντά η έρευνα του Bloomberg, η οποία  κατατάσσει την Ελλάδα 50ή στους 53, σε αυτούς τους κυρίους, τους εξαρχής βασικούς συνεργάτες και συνομιλητές της κυβέρνησης του πάτου της κατάταξης στη διαχείριση της πανδημίας;

Απαντά, πολύ απλά, το εξής.

Όσο μια κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα στοιχειώδη κοινωνικά μέτρα προστασίας, αυτά δηλαδή που προτείνουν σχεδόν όλοι οι ειδικοί, τόσο σκληραίνει και παρατείνεται το lockdown, με καταστροφικές συνέπειες στον υγειονομικό, κοινωνικό, και οικονομικό τομέα. Πολύ απλά, είναι ανήθικο , κοινωνικά δαρβινικό, απάνθρωπο, αλλά και ατελέσφορο, να φορτώνει το κράτος στην πλάτη του πολίτη όλα τα βάρη της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να γιατί η Ελλάδα των αρίστων είναι 50ή στους 53. Να γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη , με τις πολύτιμες συμβουλές των τηλε- ειδικών που μας λένε να μαντρωθούμε στο σπίτι και να το βουλώσουμε, εγκαινίασε ένα νέο είδος αριστείας : της αριστείας του πάτου, σχεδόν του απόπατου. 50ή στους 53.

Οι συνετές φωνές στην επιστημονική κοινότητα, που δεν κάνουν και τόσον καθημερινό θόρυβο, προτείνουν συνδυασμό μέτρων.

Μαζικά και αξιόπιστα τεστ, και δη στις εστίες υψηλού κινδύνου. Συνταγογράφηση των τεστ, για να μπορεί να τα κάνει ο καθένας. Πρωτοβάθμια φροντίδα. Νέες ΜΕΘ. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ενίσχυση των ΜΜΜ με συρμούς και λεωφορεία, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Εισαγωγή  τώρα  του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα σώσει άμεσα, άπαξ, διά παντός, το 90% των περιπτώσεων (δηλαδή εκείνων της χαμηλής και μεσαίας συμπτωματολογίας) και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Πρόγραμμα δωρεάν μαζικού εμβολιασμού με σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση, για να θωρακιστεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.

Λογικές προτάσεις συνδυαστικής αντιμετώπισης. Συνετές. Προτάσεις που βγάζουν νόημα. Που δεν έχουν την αλλεργία των τηλε-ειδικών στα φάρμακα, ούτε την αλλεργία των αρνητών του ιού στα εμβόλια, ούτε την αλλεργία των θατσερικών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέτοιες προτάσεις υιοθετούν τα επιτυχημένα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέτοιες προτάσεις απορρίπτουν τα κράτη που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας του Bloomberg.

Ας σταθούμε και στην απίθανη παρατήρηση των τηλε-ειδικών ότι οι επιστημονικές γνώμες μπορούν να αλλάζουν κάθε μέρα σαν τα πουκάμισα. Ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να λένε τα αυτά και τα αντίθετά τους. Ότι δεν πρέπει να τους γίνεται καμία κριτική, κανένας έλεγχος γι’ αυτό.

Λυπάμαι, αλλά αυτό αποτελεί την πιο αιχμηρή εκδήλωση μιας καθεστωτικής νοοτροπίας. Είναι προσπάθεια συγκάλυψης των προφανών παλινωδιών μερίδας ειδικών, που τελούν υπό την ασφυκτική κυβερνητική πίεση και γι’ αυτό εξαναγκάζονται σε διατύπωση θέσεων που ποτέ δεν θα εξέφραζαν, εάν δεν είχαν αυτά τα πόστα.

Τα δεδομένα, στα οποία βασίζεται η Επιστήμη, πράγματι αλλάζουν. Αλλά δεν αλλάζουν τόσο συχνά και τόσο γρήγορα, ούτως ώστε κάθε μήνα να διατυπώνονται διαφορετικές Υποθέσεις. Εκτός αν μιλάμε για μη ποιοτικά και μη αξιόπιστα δεδομένα, άρα για δεδομένα προς άμεση κυβερνητική χρήση και μιντιακή κατανάλωση.  

Ας σημειωθεί εδώ ότι πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως, και επιφανείς Έλληνες ανάμεσά τους, δεν άλλαξαν θέσεις από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Πρόκειται για εκείνους που καλούνται στο Βερολίνο για διαλέξεις, αλλά που το καταστημένο των Αθηνών, το οποίο εκτελεί την αποτυχημένη κυβερνητική γραμμή της 50ής στις 53 χώρες, κρατά αποκλεισμένους, διαβάλλει και συκοφαντεί. Ίσως, εάν υιοθετούσαμε τις σταθερές θέσεις εκείνων και όχι τις διαρκώς μεταβαλλόμενες των τηλε-ειδικών της κυβέρνησης, να βρισκόμασταν πιο ψηλά στη λίστα της έρευνας του Bloomberg, και όχι στην 50ή θέση μεταξύ 53 χωρών…

Άλλωστε, από τον σημερινό απόπατο, μόνο πιο ψηλά γίνεται να πάμε, έτσι δεν είναι;

Και μια τελευταία παρατήρηση.

Στη μαύρη περίοδο των Μνημονίων, πέρασαν 2-3 χρόνια μέχρι να βγουν στη δημοσιότητα οι λίστες των payrolls του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Δηλαδή, για 2-3 χρόνια, δεν γνωριζόμασταν ιδιαίτερα μεταξύ μας. Το μόνο που ξέραμε, το μόνο που βλέπαμε, ήταν η καθημερινή λύσσα από τους ντελάληδες του ΔΝΤ στα κανάλια να συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις, διότι «αλλιώς θα καταστραφούμε».

Η μόνη διαφορά με την σημερινή εποχή, είναι ότι τώρα ο χρόνος είναι πιο πυκνός. Άρα, δεν αποκλείεται να γνωριστούμε κάπως συντομότερα από τα 3 χρόνια εκείνης της περιόδου.

Ας το διατυπώσω διαφορετικά.

Φανταστείτε, με οργιώδη φαντασία, ότι στο μέλλον μαθαίναμε πως ορισμένοι από όσους λυσσάνε τώρα καθημερινά και παριστάνουν τους ντελάληδες του πολύμηνου εγκλεισμού μας, της απαγόρευσης συναθροίσεων και της προώθησης των εμβολίων (λάθος: του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας), ως μόνης και αποκλειστικής οδού απελευθέρωσης μας, είναι σε τίποτε φανταστικές λίστες παρόμοιες με εκείνες της Novartis.

Θα πέφτατε από τα σύννεφα;

Συνεπώς, καλό θα ήταν ορισμένοι να ξεκαβαλήσουν το καλάμι. Να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Να μην αδικούν τον εαυτό τους και την συνολική πορεία τους.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική γνώση τους, ούτε την συνολική προσφορά τους. Μπορεί, όμως, να αμφισβητήσει τον βαθμό της σημερινής ανεξαρτησίας τους και να ισχυριστεί ότι τα λεγόμενά τους δεν είναι προϊόν ελεύθερης επιστημονικής συνείδησης.

Γι’ αυτό τους ασκείται η κριτική.

Συμβουλεύουν την κυβέρνηση της 50ής θέσης στις 53 χώρες. Ας είναι πιο σεμνοί και ας μην προκαλούν.

Το πάθος τους για τη διαφώτιση των πολιτών, η άδολη αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο, η έγνοια για την καθημερινή τηλε-ενημέρωση και τον ταχύτατο εμβολιασμό των εγκλείστων, ας μην οδηγούν σε παρεξηγήσιμες ατραπούς.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι σημαντικό (αν και όχι το μόνο) μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ας μην το υπονομεύουν μόνοι τους με άστοχες δηλώσεις.