Η ήττα του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, οι ευρωεκλογές και η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Η Νέα Δημοκρατία είχε στριμώξει χάρη στον Πολάκη τον ΣΥΡΙΖΑ- και τον Αλέξη Τσίπρα- στο ριγκ με πρόταση μομφής κατά του υφυπουργού, αλλά ο πρωθυπουργός απελευθερώθηκε από τον …κεφαλοκλείδωμα μετατρέποντας την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ώσπου ήλθαν οι ισπανικές εκλογές και ο καταποντισμός του Λαϊκού Κόμματος- μαζί με τη νίκη των σοσιαλιστών για την οποία πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη» έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. Κι ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξήγησε ότι “ο Σάντσεζ επιλέγει την Προοδευτική Συμμαχία. Απορρίπτει την συγκυβέρνηση με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα ως την …”πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του”. Η Νέα Δημοκρατία προς το παρόν δεν έχει κάνει καμιά ανακοίνωση.

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι εκκλήσεις προς το Κινάλ για συνεργασία με την Αριστερά καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Όλοι βλέπουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και πολλοί τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014, όταν πριν τον θρίαμβο των εκλογών του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το ποσοστό 26, 56- που θα χρησιμεύσει ως πήχης γι΄αυτές τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία θα θεωρήσει νίκη το ποσοστό πάνω από το 22,72% που πήρε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θεωρήσει ήττα το να ξαναπάρει ένα παρόμοιο ποσοστό. Το συμπέρασμα το έχουν βγάλει ήδη στη ΝΔ: δεν περιμένουν να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Όμως αφού η εξίσωση των ευρωεκλογών με δημοψήφισμα από τον Μητσοτάκη κάνει σαφές πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκριθεί με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές: αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά στο 28% -που πήρε με Σαμαρά και Μεϊμαράκη- τότε ο Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στο κόμμα του για το οποίο είχε πει προ καιρού ότι:

«Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί παρέλαβα ένα κόμμα μετά από απανωτές εκλογικές ήττες που πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν σε διαρκή πτώση και την ξανακάναμε τη μεγάλη κυρίαρχη κεντροδεξιά παράταξη… Ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται μία ΝΔ που δεν υπάρχει, αντιμετωπίζει μία άλλη ΝΔ και έναν άλλο Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η δήλωση αυτή, που στρέφεται εναντίον των προκατόχων του, μπορεί να είναι το σχοινί που ο ίδιος δίνει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αν το ποσοστό που θα πάρει δεν είναι νίκη, αλλά η απόδειξη πως δεν μπόρεσε να την ξανακάνει “μεγάλη κυρίαρχη κεντροδεξιά παράταξη”, αλλά ένα ακροδεξιό μόρφωμα που θα έχει την τύχη του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος- που υιοθετώντας μια παρόμοια ρητορική οδήγησε την Ακροδεξιά στη Βουλή.

Με την Χρυσή Αυγή στο 9,39% και την Ελιά στο 8% οι τελευταίες ευρωεκλογές έφεραν το Ποτάμι στο εντυπωσιακό 6,6%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο 3,46% και η Ένωση Κεντρώων περιορίστηκε στο 0,64%. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τα μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές και κυρίως που θα πάνε τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές -αφού ένα πολύ χαμηλό ποσοστό μπορεί να τα οδηγήσει στην απόφαση να μην συμμετέχουν καν σ΄αυτές.

Με την βεβαιότητα της μεγάλης νίκης και της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να μεταθέσει το ΄πρόταγμα να φύγει ο Τσίπρας στο να μην έλθει ο Μητσοτάκης και η αποτυχία του να κάνει την ΝΔ μεγάλη παράταξη μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του να αλλάξει τιμονιέρη πριν φτάσει στις εθνικές εκλογές.

Η αγωνία του Μητσοτάκη είναι εμφανής και η άρνησή σε ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με το γεγονός ότι όσο πιο πολύ εκτίθεται τόσο χάνει στη δημόσια εικόνα του με γκάφες που μπορεί να τον μετατρέψουν από βέβαιο επόμενο πρωθυπουργό σε πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας -που πρέπει να διδαχθεί από την ήττα του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, όσο ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Βορίδη- και τον Σαμαρά- έχουν θέση σαν στόχο να …φύγουν οι κομμουνιστές από την εξουσία ανακοινώνει νέα μέτρα όπως μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, μείωση φορολογίας, πιθανόν και κοινωνικό μέρισμα πριν το τέλος του χρόνου -που είναι αδύνατο να μην αποδώσουν εκλογικά.

Αν διαπιστώνουμε κάτι στις δημοσκοπήσεις -ακόμα κι όταν εκβιαστικά συμπεραίνουν αυτοδυναμία της ΝΔ- είναι πως δεν είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανεβαίνει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγραφόταν σε ποσοστά 16-17% και τώρα μειώνει την διαφορά.

Με τη ΝΔ π.χ.να συγκεντρώνει σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 28,8%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21% το παιχνίδι είναι αντιστρέψιμο ως «ντέρμπι» όπως το βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας: αρκεί να αφαιρέσει από τον αντίπαλό του 3,5-4% για να …κερδίσει τις εκλογές.

To ερώτημα δεν είναι λοιπόν τι θα γίνει στις ευρωεκλογές, αλλά τι θα γίνει μετά από αυτές. Αν η ΝΔ δεν πιάσει τα ποσοστά που υπόσχεται ο Μητσοτάκης που αισθάνεται (αυτό)ικανοποίηση “γιατί παρέλαβα ένα κόμμα μετά από απανωτές εκλογικές ήττες” μάλλον πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά σε κάποιον άλλον που πιθανότατα να έχει μπει στο πλάνο και μάλιστα θέτει τον πήχη στο 40% -που σημαίνει ότι κάτω από 30% θα πρέπει να θεωρηθεί μία ακόμα στις απανωτές ήττες της Νέας Δημοκρατίας.