Η αισιόδοξη προοπτική της οικονομίας

Του Μελέτη Ρεντο΄ύμη

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας και των μεταλλάξεων με χιλιάδες κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει σταδιακά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, πέραν των βασικών μακροοικονομκών διεθνών εξελίξεων.

Η χώρα μπορεί να πιέζεται όπως και τα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης, από έντονες πληθωριστικές προσδοκίες, όμως φαίνεται ότι η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών παραμένει υψηλή, καθώς η οικονομία έχει καταφέρει και παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα, πέραν των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν με την ενεργειακή κρίση αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πολύ σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που φαίνεται ήδη και στην έναρξη του νέου έτους, γεγονός που αυξάνει σταδιακά τα φορολογικά έσοδα, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ηλεκτρονικές και ανέπαφες πληρωμές.

Επίσης οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές ΦΠΑ, αυξάνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας με ενισχυμένους κύκλους εργασιών τόσο στην αγορά προϊόντων όσο και στην εστίαση.

Επιπρόσθετα η αναβάθμιση της χώρας από διεθνείς οίκους αλλά και οι πρόσφατες πετυχημένες έξοδοι για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, ενισχύουν το αίσθημα αξιοπιστίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές και προκαλούν επίσης μία καλύτερη κατανομή του δημόσιου χρέους όσον αφορά τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας.

Εκτός αυτού, ο τουρισμός παραμένει η δυνατή βιομηχανία της χώρας με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική ανάκαμψη το 2021 σε σχέση με το 2019 και τα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που συνεχίζεται και το 2022, τόσο στη νησιωτική χώρα και τους θερινούς προορισμούς, αλλά και με ισχυρές κρατήσεις ακόμη και για χειμερινούς προορισμούς τόσο στον εσωτερικό τουρισμό, όσο και από το εξωτερικό.

Τέλος η προοπτική της χώρας για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη της χώρας και το ΑΕΠ, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, βελτιώνοντας την θέση της Ελλάδας στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας.

Εν κατακλείδι, η χώρα παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει και να δείξει ένα νέο ανανεωμένο επενδυτικό προφίλ τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός