Η ανάγκη για ταχεία επανίδρυση της Αριστεράς

Tου Γρηγόρη Γεροτζιάφα

Η αριστερή αντιπολίτευση πρέπει να είναι προγραμματική, γειωμένη στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να δίνει προοπτική στην νεολαία.

Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση η δεξιά πλειοψηφησε στις λαϊκές περιοχές των αστικών κέντρων και στην νεολαία. Η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει την δογματική εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματός της, σφιχταγκαλιασμένη με την ακροδεξιά πιστή στις επιταγές της ολιγαρχίας.

  • Συνολικά η Αριστερά υπέστη μια συντριπτική ήττα. Ηττήθηκε καθώς δεν αναδείχθηκε ο στρατηγικός προσανατολισμός της:
  • το Κοινωνικό Κράτος ως αντικείμενο διεκδίκησης των λαϊκών στρωμάτων και πυρήνας της Αριστερής – Προοδευτικής διακυβέρνησης.
  • η προοπτική της νεολαίας μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Για να μην αποκτήσει η ήττα στρατηγικά χαρακτηριστικά, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η ταχεία επανίδρυση της Αριστεράς ώστε να διεκδικήσει την εξουσία.

Η οργάνωση της αριστερής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο και στον δρόμο είναι πρωτεύον καθήκον και προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας.

Η αριστερή αντιπολίτευση πρέπει να είναι προγραμματική, γειωμένη στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και να δίνει προοπτική στην νεολαία.

Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει να επεξεργαστεί ένα μοντέρνο πρόγραμμα πάλης και Αριστερής κυβέρνησης όπου θα συνυφαίνονται η αριστερή ριζοσπαστική τεχνοκρατία και η εκπροσώπηση της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων και του κόσμου της εργασίας. Ένα πρόγραμμα με επίκεντρο το δίκαιο φορολογικό σύστημα, το ΕΣΥ, την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τις δημόσιες μαζικές μεταφορές, τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και των τηλεπικοινωνιών, την έρευνα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας στο πλαίσιο του νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης.

Ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι τεχνοφοβικό αλλά θα ενσωματώνει τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε το όφελος που προκύπτει από αυτές να μεταφέρεται γρήγορα, μέσω του Κοινωνικού Κράτους, στην κοινωνία.

Στον σκληρό αγώνα που έχουμε μπροστά μας, οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές, οι μικροφιλοδοξίες, τα παλιά μίση και πάθη είναι ασήμαντα μπροστά στο επίδικο της σύγκρουσης που αφορά στην ίδια την ανθρώπινη ζωή και την προοπτική της Ελλάδας.

(Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης-

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ