Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και η προοπτική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα

Του Νίκου Λακόπουλου

Με μια ομοβροντία δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες υποβάλλεται στην κοινή γνώμη η ιδέα πως ούτε οι υποκλοπές, ούτε η υπόθεση Πάτση και άλλα σκάνδαλα κλονίζουν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και την δημοφιλία του Μητσοτάκη.

Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν ως και 13 μονάδες σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά ποσοστά έχοντας χάσει το 32% που πήρε στις τελευταίες εκλογές.

΄Ώσπου μια δημοσκόπηση της MRB έσκασε σαν βόμβα δείχνοντας πως ψαλιδίζεται σημαντικά η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 5,4%, από 7,2% τον περασμένο Ιούλιο,.

Σα να μην έφτανε αυτό στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απάντησε ΝΔ και το 38% ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα υποστηρίζει καλύτερα τα συμφέροντα των χαμηλότερων στρωμάτων το 29,1% -έναντι 18,7%- απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζεται κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα με ποσοστά 25,5% έναντι 23,1%!

Αλλ΄α ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ στο ερώτημα που αφορά την στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6% και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη παντού» προηγείται με 35,6% έναντι 32,8% της «σταθερότητας» που λανσάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτοπεποίθηση για την βέβαιη νίκη του -που στις δεύτερες εκλογές μπορεί να του δώσει ακόμα και αυτοδυναμία.

Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος σε δημοφιλία με μικρότερη διαφορά, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Κυριάκου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής με 31,8% έναντι 30,6% και σε θέματα διαφάνειας με 28,9% έναντι 23%.

Επιπλέον το 77,5% των ερωτηθέντων θεωρεί τις υποκλοπές «πολύ και αρκετά» σοβαρό θέμα και μεταξύ εκείνων που θεωρούν «πολύ και αρκετά» σοβαρό θέμα το θέμα των υποκλοπών είναι και το 69,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ!!!

Για πρώτη φορά το 29,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 27,8% με τη ΝΔ κι όλα αυτά πριν καταγραφεί ο αντίκτυπος της συνταρακτικής υπόθεσης Καϊλή που θα πλήξει καίρια το ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και στη συνέχεια ακολουθούν το ΚΚΕ (5,1%), Ελληνική Λύση (4,5%) και ΜεΡΑ25 (2,9%).

taseis mrb prothesi

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 31,3%.

taseis mrb anagogi

Η διαφορά έχει μειωθεί στις 4,3 μονάδες

Οι «Εκλογικές Τάσεις» – η τακτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς- δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στις 4,3 μονάδες που σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου – η οποία προκύπτει από την ανάλυση 44 δημοσκοπήσεων  από 14 διαφορετικές εταιρίες – φέρνει την ΝΔ στο 30,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25,8%.

Η “δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων όμως , από την οποία και τα δύο κόμματα μπορούν κατ’ αρχήν να αναμένουν οφέλη, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που τη φέρνουν εν τέλει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: περισσότερες γυναίκες, νέοι/ες και άνεργοι/ες.

Η θεωρία πως η Νέα Δημοκρατία πέφτει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει για να σταθεί πέρα από ένα ποσοστό αναποφάσιστων στηριζόταν σε αρχικά εκρηκτική άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από το 8% σε ποσοστά που έφταναν ως και το 14%.

Η Εύα Καϊλή όμως τίναξε στον αέρα το έργο “σοσιαλδημοκρατία -το ΠΑΣΟΚ- επιστρέφει”. Οι νέες δημοσκοπήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον για το μέλλον αυτής της “επιστροφής” με ποσοστά ικανά να κάνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη σε ρόλο ρυθμιστή ή πρωταγωνιστή όπως θέλει ο ίδιος.

Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν σημεία παράκρουσης: τη μια μέρα θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στη αντιπολίτευση, αλλά την ΄άλλη δηλώνει πως δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα σχηματίσει την “σοσιαλδημοκρατική” κυβέρνηση;

Η Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ και το δίλημμα του Ανδρουλάκη

Η προσπάθεια να χρεώσει την Καϊλή στον Μητσοτάκη -με την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα- δεν αποδίδει: η Καϊλή ήταν στο ΠΑΣΟΚ με την εύνοια πολλών προέδρων του και ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν την θέλει πια, αλλά θέλει να επιστρέψει και τον… Πάτση.

Το κακό με την υπόθεση αυτή -πάνω που ο λαός πήγαινε να ξεχάσει- είναι πως ανασύρει μνήμες που έχουν συνδέσει το “Κίνημα” με σκανδαλώδεις υποθέσεις και την βεβαιότητα πως αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει.

Το περιέγραψε ο Χάρης Καστανίδης με τον καλύτερο τρόπο : «Η ευθύνη των ηγεσιών αν ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόμματα και παραβιάζουν με ατιμωτικό τρόπο τις θέσεις τους, είναι να προλαμβάνουν. Οι ηγεσίες έρχονται ως τεθλιμμένοι εκ των υστέρων και τους διαγραφούν αφού έχουν διαπράξει το ατόπημα».

Είναι η ώρα για μερικούς υπολογισμούς: Η ΝΔ πέφτει, το Κινάλ πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ακτίνα βολής για να πάρει την πρωτιά στις πρώτες εκλογές με αξιώσεις να σχηματίσει προοοδευική κυβ΄έρνηση- με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ που αρνείται.

Αν δεν το κάνει και πάμε σε δεύτερες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα χωρίς απλή αναλογική το γέλιο του Μητσοτάκη θα κοπεί μαζί με την αυτοπεποίθησή του: θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με σύμμαχο το 29,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θέλει συνεργασία που θα διεκδικήσει -με νόμο που έφερε η ΝΔ- αυτοδυναμία.

Αυτό δεν φαίνεται παράλογο, αλλά απολύτως λογικό: σε επίπεδο συσχετισμών τα ποσοστά των κομμάτων που μπορούν να συμμετέχουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση υπερβαίνουν τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας, Ελληνικής Λύσης και ενός μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα προτιμούσε να συνεργαστεί το κόμμα με τον Μητσοτάκη και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που προτιμά τον Μητσοτάκη είναι που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την υπόθεση Καϊλή: η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδείξει μετά τις εκλογές αν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη ή όχι.