Η αντοχή Ερντογάν

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ο πρώτος γύρος των τουρκικών προεδρικών εκλογών ολοκληρώθηκε, μετά από ένα εκλογικό θρίλερ με τον Προέδρο Ερντογάν να προηγείται του βασικού του αντιπάλου Κιλιντσντάρογλου με 4 μονάδες διαφορά και να κλείνει με ένα ποσοστό κοντά στο 49.5% λίγο κάτω από το όριο εκλογής του 50% που απαιτεί το τουρκικό εκλογικό σύστημα.

Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, η αναμέτρηση θα κριθεί σε δεύτερο γύρο μετά από δύο εβδομάδες σε ένα κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, με εκατέρωθεν κατηγορίες από τα αντίπαλα στρατόπεδα και μα προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Σε μία πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός της ανθεκτικότητας και αντοχής του Ερντογάν ως προέδρου, αλλά και προσωπικότητας της Τουρκίας, έπειτα από πάνω από 20 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης.

Έχοντας ο ίδιος κερδίσει δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις και έχοντας επιβιώσει από το πραξικόπημα του 2016, κατάφερε να κρατηθεί και να συνεχίσει να κυβερνά τα τελευταία χρόνια, μετά και την συνταγματική αλλαγή που πραγματοποίησε, μετασχηματίζοντας το πολίτευμα της Τουρκίας από πρωθυπουργικό σε προεδρικό, ανανεώνοντας έτσι την δυνατότητα να εκλέγεται για συνεχόμενες θητείες.

Πλέον ο πρόεδρος Ερντογάν περνά ως νικητής στο δεύτερο γύρο των εκλογών με διαφορά η οποία αρκετά δύσκολα θα ανατραπεί, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει 5% ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρυθμιστής του τελικού αποτελέσματος και της τελικής διαφοράς.

Ο εθνικιστής Ογκάν που κατέβηκε αυτόνομα σε αυτές τις εκλογές, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, όμως θα είναι δύσκολο να στηρίξει ανοιχτά τον Κιλιντσντάρογλου εφόσον δεν αποδέχεται καμία σχέση και υποστήριξη στο κουρδικό κόμμα HDP.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πιο πιθανό οι ψηφοφόροι του να ψηφίσουν τον Ερντογάν, εμμένοντας στις πάγιες μουσουλμανικές απόψεις.

Όσον αφορά την σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα, ορθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση στην προεκλογική εκστρατεία της γείτονος, αναφέροντας ότι μπορεί να είναι προνομιακός συνομιλητής και με τους δύο υποψήφιους, ώστε να χτιστεί μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία του Ερντογάν αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρή και ανθεκτική ως καθεστώς, παρά τις πρόσφατες τραγικές ανθρώπινες απώλειες με τους σεισμούς, γεγονός που ίσως να σηματοδοτήσει μία νέα πενταετία για τον Τούρκο πρόεδρο, που θα του δώσει το έναυσμα να πραγματοποιήσει τις οικονομικές αλλά και διοικητικές αλλαγές που επιθυμεί, ελέγχοντας ήδη την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός