Η βόμβα στο ΣΚΑΪ και η μισαλλοδοξία

Η βόμβα που τοποθετήθηκε στον ΣΚΑΙ είναι η απόδειξη πως μια νέα γενιά τρομοκρατίας έχει οργανωθεί ώστε να πραγματοποιεί όλο και μεγαλύτερα χτυπήματα. Η καταδίκη όλων των κομμάτων, του αρχιεπισκόπου, του πατριάρχη, ακόμα και του αρχιεπισκόπου Αλβανίας δίνει την διάσταση του θέματος, ωστόσο το γεγονός έγινε αντικείμενο μιας αντιπαράθεσης που επιχειρεί κομματικά οφέλη.

Η ανακοίνωση του σταθμού με δηλώσεις που φτάνουν ως την… ηθική αυτουργία της κυβέρνησης μάλλον είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ούτε η κριτική, ούτε το εμπάργκο της κυβέρνησης συνιστούν “στοχοποίηση” κι ούτε βέβαια οι τρομοκράτες συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανοήτως έχουν πει συνεργάτες του σταθμού -ένας εκ των οποίων μάλιστα απολύθηκε, αλλά θα βρεθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη- που βρέθηκε στον χώρο από την πρώτη στιγμή- μιλώντας στη Βουλή είπε πως “η αποστροφή μας για τέτοιες ενέργειες δεν είναι φραστική. Δεν τις καταδικάζουμε υποκριτικά γιατί κάποιοι άλλοι καταδικάζουν αλλά προσπαθούν να επωφεληθούν από το τρομοκρατικό χτύπημα”.

Προφανώς εννοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επίσης έσπευσε στον χώρο της έκρηξης πρώτος- πρώτος για να πει πως “το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση έχει παρενέργειες… Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους”.

Άρα, φταίει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τις αποδίδει και ιδιότητες “ηθικού αυτουργού”. Λίγες ώρες πριν ωστόσο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που είπε είχε πει πως”κλαίνε στο κανάλι τους, την ΕΡΤ, γιατί έχασε το ΕΑΜ τη μάχη της Αθήνας, χωρίς να σκέπτονται τι θα είχε γίνει αν δεν είχε χάσει”.

Ίσως αυτή η βόμβα μαζί με τις διαδηλώσεις για τη “δημοκρατία, που πουλάει την Μακεδονία” να είναι ένα σήμα πως οι δηλώσεις ότι “η δημοκρατία δεν απειλείται”, ότι είναι “θωρακισμένη” δεν φτάνουν. Γιατί μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα απειλείται και μάλιστα από αριστερά και δεξιά. Όχι τόσο από μια βόμβα, όσο από την μισαλλοδοξία.