Όταν μια βόμβα σκάει μέσα σε τοξικό κλίμα με μισαλλοδοξία, “προδότες” και “εθνικόφρονες”

Του Νίκου Λακόπουλου

Την περασμένη βδομάδα ήταν ο πρώην σερβιτόρος, ο συμμαθητής υπουργού, που πλούτισε ξαφνικά και το ένα κόμμα σπεύδει να χαρίσει στο άλλο. Αν και η περίπτωση αυτή θυμίζει πολύ το ΠΑΣΟΚ, όταν το “ο λαός στην εξουσία” έγινε πραγματικότητα: πολλοί πλούτισαν μέσα σε λίγο καιρό και βρέθηκαν με ακριβά αυτοκίνητα και υπερπολυτελή σπίτια.

Το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Από το τέλος του πολέμου υπάρχει ένα στρώμα “πολιτών” που μπορεί νάταν με τους Γερμανούς στην Κατοχή, με τον Καραμανλή, με τον Βασιλιά, με τη Χούντα, το ΠΑΣΟΚ και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο “πολίτης”αυτός είναι με την εκάστοτε εξουσία.

Αν δεχθούμε τις εξηγήσεις του υπουργού, αυτός γρήγορα αντιλήφθηκε το ρόλο του και τον έκανε πέρα -οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι τελικά με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ -που “βοήθησε” στις εκλογές. Θα μπορούσαμε ακόμα να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα που μπορεί να ισοφαρίζει σκάνδαλα τερατώδη που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ώσπου ξαφνικά έσκασε -στα γραφεία του ΣΚΑΙ- κυριολεκτικά μια βόμβα.

Πολύ πριν μαθευτεί ποιος και τι ο ιδιοκτήτης του σταθμού έσπευσε να δηλώσει πως ξέρει τον ηθικό αυτουργό. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ. (Οι ίδιοι που κάψανε και το …Μάτι). Για να επιβεβαιώσει μάλιστα τις υποψίες ο σταθμός, από το ανεξάρτητο και πολυφωνικό δελτίο ανέσυρε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου -παλιές- που υποτίθεται ότι ζητούσε να ανατιναχθεί το κανάλι κι άλλες πιο νωπές του Πολάκη για τα “βοθροκάναλα”.

Άρα, ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση -χωρίς καμία εξαίρεση με πρώτο-πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα. Που άλλωστε στην ανακοίνωσή σου συμπαρίσταται στους εργαζόμενους, αλλά όχι στον ιδιοκτήτη- και που άλλωστε επέβαλλε από καιρό εμπάργκο στο κανάλι.

“Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να υπερασπίζεται την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο ιδιοκτήτης. “Από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. ξεκίνησαν απίστευτη εκστρατεία λάσπης εναντίον του ΣΚΑΪ και μια επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων εις βάρος μας».

Θα μπορούσε να πει κανείς πως συνέβη ακριβώς το αντίθετο, αλλά μέσα στο κλίμα των ημερών η διασπορά ψευδών ειδήσεων μπορεί να θεωρηθεί και ….πολυφωνία. Η βόμβα στον ΣΚΑΪ είναι η απόδειξη πως μια νέα γενιά τρομοκρατίας έχει οργανωθεί και προχωρά σε όλο και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις, αν και οι αρχές διατείνονται πως έχουν εντοπίσει δυο από αυτούς. Τον”ξανθό” και τον “σγουρομάλλη”.

Όσοι περιμένουν την προκήρυξη, ας μην είναι τόσο σίγουροι ότι θα υπάρξει: η νέα τρομοκρατία σε αντίθεση με την παλιά που έγραφε σεντόνια με αναλύσεις για τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Είναι τυφλή, αυτοεπιβεβαιώνεται και δεν αισθάνεται ότι χρωστάει κάτι. Η ιστορία της χρωστάει.

Μέσα σε ένα κλίμα “προδοτικό”, όπου η “δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”- ο Μητσοτάκης θα πει όχι η δημοκρατία, μόνο ο Τσίπρας- είναι τελείως λογικό η βία να ενταθεί. Με δηλώσεις όπως ‘η αριστερά περιέχει τη βία”, οι Συριζαίοι κλαίνε στο κανάλι τους, την ΕΡΤ, γιατί έχασε το ΕΑΜ τη μάχη της Αθήνας”, “οι ιδέες της αριστεράς είναι χαλασμένες”, “να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της”.

Η τελευταία δήλωση που έγινε από κάποιον που ως νεαρός “ακτιβιστής της δεξιάς” αγωνιζόταν για τις δικές του ιδέες με ένα τσεκούρι- και τώρα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο της στο συνέδριο με τον στόχο που έθεσε όχι μόνο να ηττηθεί η Αριστερά, αλλά και οι ιδέες της. «Θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για αυτά που κάνει αλλά και για αυτά που πιστεύει».

Σε ένα κρεσέντο μισαλλοδοξίας και αντικομμουνισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας- στο οποίο δεν προσκάλεσε μάλιστα τον αντίπαλό του: «Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο. Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει.. Αν συγκινήθηκε ποτέ, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που έκαναν την Μακεδονία ελληνική και την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε τον διαχωρισμό εθνικοφρόνων- κομμουνιστικών μιασμάτων τα οποία ούτε διάβασαν Πηνελόπη Δέλτα, ούτε συγκινούνται όπως τόσα ελληνόπουλα, γιατί δεν είναι εξοικειωμένα με την ιστορία της πατρίδας “μας”. Και λίγο αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς το έκανε πιο σαφές:

“Ο Αλέξης Τσίπρας “υποθήκευσε όλα τα δάνεια που χρωστάμε ως Ελλάδα στο διαβόητο «υπερταμείο». Που εγώ ως Πρωθυπουργός ποτέ δεν είχα δεχθεί να διαπραγματευθώ και που ο ίδιος ο Τσίπρας, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε το 2011, επί λέξει, ως πράξη «εσχάτης προδοσίας»! Αλλά αυτός την έκανε! Για 99 χρόνια μάλιστα. Και είναι η πιο ακριβή υποθήκη δανείου στην Παγκόσμια Ιστορία. Που περιλαμβάνει ακόμη και τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας!».

Σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για ειδικά δικαστήρια, όπως και για απολύσεις όσων προσλήφθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Σαμαρά ο πρωθυπουργός είναι ένοχος εσχάτης προδοσίας. Κατά τα άλλα η βόμβα στον ΣΚΑΪ οφείλεται στο ότι “το τοξικό πολιτικό κλίμα με ευθύνη της κυβέρνησης βλέπουμε ότι έχει παρενέργειες».

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα η πρόταση της “Χρυσής Αυγής” για συνεργασία με άξονες το Μακεδονικό και το Μεταναστευτικό μοιάζει προς το παρόν με αστείο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ωστόσο θα εξηγήσει την «ουσιαστική και μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά με την Αριστερά”. “Εμείς θέλουμε το Εθνος των Ελλήνων – η Αριστερά νομίζει ότι το δημογραφικό θα λυθεί από την αθρόα εισροή μεταναστών».

Μετά την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, όπου τα μεγάλα κόμματα κατέρρευσαν και το ένα εξατμίστηκε στο 4% οι πολιτικές παρατάξεις όχι μόνο έμειναν όρθιες, αλλά επιστρέφουν με ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το ΕΑΜ, την εθνικοφροσύνη και τον κίνδυνο του …κομμουνισμού. Θαρρείς και μιλάνε ο Παπάγος κι ο Μεταξάς, πως κινδυνεύει η πατρίδα, η θρησκεία- με την ….κατάργηση των Χριστουγέννων από τον ΣΥΡΙΖΑ!- και φυσικά η οικογένεια.

Δεν είναι πως επιστρέφει η Δεξιά, αλλά μια σκληρή δεξιά, απενοχοποιημένη, με προναζιστικές θεωρίες -όπως η ανισότητα είναι μέσα στη φύση- όχι για να πάρει την κυβέρνηση, αλλά σε μια ιστορική ρεβάνς που στη Μάχη της Αθήνας- όπως θυμήθηκε ο Σαμαράς- αν και νίκησε στρατιωτικά, ιδεολογικά είχε χάσει.

Γιατί -ο Τσίπρας- “τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει.. Αν συγκινήθηκε ποτέ, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που έκαναν την Μακεδονία ελληνική και την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα…”

Για την ιστορία πάντως οι παρατάξεις που ενεπλάκησαν στον Εμφύλιο δεν είχαν καλή τύχη στις εκλογές, είτε γιατί απείχαν, είτε γιατί πήραν μικρά ποσοστά. Ίσως αυτό να συμβεί στις επόμενες εκλογές, όταν το κόμμα Μητσοτάκη – Σαμαρά -Γεωργιάδη θα βρεθεί μπροστά σε μια έκπληξη. Ο Αλέξης Τσίπρας και διάβασε τα Μυστικά του Βάλτου και συγκινήθηκε ως ελληνόπουλο και μάλλον είναι “εξοικειωμένος” με την ιστορία της πατρίδας του.