Η δημοκρατία σε βραχυκύκλωμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραιτηθεί και εμπαίζει την Βουλή και το Σύνταγμα – Η Εξεταστική θα γίνει, αλλά για άλλες κυβερνήσεις!

Του Νίκου Λακόπουλου

“Ή δεχόμαστε ότι υπάρχει αντικειμενική ευθύνη του πρωθυπουργού ως άμεσου προιστάμενου της ΕΥΠ, άρα οφείλει να παραιτηθεί ενόψει της γενικής αποδοκιμασίας όσων συνέβησαν, ή θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άρα δεν οφείλει να παραιτηθεί”.

Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού κι «από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση, η δεύτερη εναλλακτική είναι η άμεση προκήρυξη εκλογών για τις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε ότι υπάρχει η ευθύνη, αλλά την μετέθεσε στον ανηψιό του -γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού και τον διοικητή της ΕΥΠ με μια σχιζοφρενική αντίληψη: η “επισύνδεση” ΄ήταν λάθος, αλλά νόμιμη -παρόλο που αν την ήξερε ο ίδιος δεν θα την έκανε – δηλαδ΄ή θα παρανομούσε.

Αν δεν ήταν νόμιμη η “επισύνδεση” ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ποινικές ευθύνες -και αργά ή γρήγορα σε ένα Ειδικό Δικαστήριο -που όμως απαιτεί πλειοψηφία σε μια μελλοντική προανακριτική επιτροπή -που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προαναγγείλει.

Δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν συνεργασθούν και ο Μητσοτάκης κερδίσει πάλι τις εκλογές το σκάνδαλο στην καρδιά της δημοκρατίας θα συγκαλυφθεί.

Οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμά πως την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. “Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη”.

Επιπλέον “ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων.

Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη”.

Αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει να κρ΄ύψει κάτι μπορεί να επιτρέψει την ενημ΄έρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί, να επιτρέψει στη Βουλ΄ή να μπει στα άδυτα της ΕΥΠ- και της ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ που δρα με απόλυτη διαφάνεια και να περάσει την εποπτεία της σε ανεξάρτητη ή κοινοβουλευτικ΄ή επιτροπή.

Αντί για όλα αυτά αντικαθιστά τα δικά του πρόσωπα με άλ΄λα δικά του πρόσωπα -χωρίς καν έγκριση από την Βουλή και προωθεί “θεσμικές αλλαγές” με παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Απορρήτου των Επικοινωνιών υπέρ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -στην οποία έχει η κυβέρνηση την πλειοψηφία.

Επιπλέον “δέχεται” την Εξεταστική -που δεν μπορεί να αποφύγει- αλλά για να ερευνήσει την λειτουργία της ΕΥΠ από… προηγούμενες κυβερνήσεις σε μια προσπάθεια να ακυρώσει ένα δικαίωμα της αντιπολίτευσης -κι όχι προνόμιο της κυβέρνησης -που έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή.

Ο εμπαιγμός της Βουλής και η Δικαιοσύνη

Οι ποινικές ευθύνες -αν υπάρχουν- είναι ωστόσο παράλληλα θέμα της Δικαιοσύνης η οποία όχι μόνο αδρανεί, αλλά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που ανέθεσε το θέμα σε πταισματοδίκη δεν ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις!

Ο στόχος όμως είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους εμπλέκονται τουλάχιστο την παρακολούθηση ενός υποψήφιου –τότε– αρχηγού κόμματος κι ενός δημοσιογράφου που ως τώρα δεν έγινε κατά λάθος: οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρακολουθούνται, οι δημοσιογράφοι κι άλλοι 17.000 πολίτες επιτρέπεται σα να μην προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Η σχιζοφρένεια θα γίνει τέλεια αν κριθεί ότι ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού -που παραιτήθηκε λόγω “τοξικού κλίματος” έδρασαν νόμιμα οπότε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ελεγχθεί για την καρατόμησή τους -για λόγους ανύπαρκτους.¨¨

Ή η “επισύνδεση ήταν νόμιμη -και δεν υπάρχουν ούτε ποινικές, ούτε πολιτικ΄ές ευθύνες ή ήταν παράνομη και οι ποινικές ευθύνες φτάνουν στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ που είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει άλλο.

Αν κάποιος εισαγγελέας δεχθεί το “δεν τόξερα” για τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να το δεχθεί και για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και την εισαγγελέα που υπέγραψε. Αλλά είναι αστείο κάποιος να φροντίζει να αποκόψει την ΕΥΠ από τον έλεγχο όχι μόνο της Βουλής, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης, ν προσλαμβάνει έναν “επαγγελματία” για την διοίκησή της και να μην κάνει “επισυνδέσεις” ή να ΄έχει κάνει μόνο για ένα πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πώς το Σύνταγμα παραβιάζεται με πρωθυπουργικές αποφάσεις

Οι New York Times περιέγραψαν τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα τονίζοντας ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Μόνο που η χούντα δεν είχε σκεφθεί πως μπορείς να χειραγωγήσεις τα μέσα ενημέρωσης χωρίς λογοκρισία και να στήσεις ένα συγκεντρωτικό αστυνομικό κράτος με τη Βουλή ολάνοιχτη.

Για το Βήμα «ο κ. Μητσοτάκης φέρει την πολιτική ευθύνη της επιλογής των προσώπων, που αν μη τι άλλο πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του και μπήκαν στον πειρασμό να μετατρέψουν έναν μηχανισμό εθνικής ασφάλειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού”.

Για τον βουλευτή Κ.Τζαβάρα θα μπορούσε ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου να ερευνήσει τυχόν πράξεις ή παραλείψεις της εισαγγελέως που είναι αποσπασμένη στην ΕΥΠ, για να κριθεί η νομιμότητα των ενεργειών της».

Για την Καθημερινή «ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.. θέλει να μάθει τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και στη συνέχεια να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν και πως θα υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας».

Η «νόμιμη» επισύνδεση είναι παράνομη όπως θα πει στην Αυγή ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος και οι εισαγγελικές Αρχές έπρεπε ήδη να είχαν διατάξει τουλάχιστον προκαταρκτική εξέταση.

Η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας -από δεκάδες πανεπιστημιακούς- προσθέτει μια ακόμα διάσταση στην υπόθεση:

Οι μετατάξεις και οι νέες συμβάσεις της ΕΥΠ, πολλώ δε μάλλον αυτές του νεοσύστατου Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας εντός της ΕΥΠ, καλύπτονται από απόλυτη αδιαφάνεια. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο αυτό συστάθηκε με πρωθυπουργική απόφαση (και κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης) η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

Ναι, απόρρητη πρωθυπουργική απόφαση! Στην Ελλάδα του 2022″.

Το έγκλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το έγκλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο η παρακολούθηση ενός πολιτικού αντιπάλου, αλλά η υπονόμευση του δημοκρατικού καθεστώτος με την δημιουργία μιας μυστικής αστυνομίας μέσα σε ένα κράτος που λειτουργεί με μεθόδους παρακράτους.

Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά ο Άρειος Πάγος έπαψε την δίωξη, όπως ήθελε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο Ανδρέας βρέθηκε κατηγορούμενος για υποκλοπές και αθωώθηκε. Η μεγα΄λοφυία του Μητσοτάκη (πατέρα) δεν ήταν πώς έκανε υποκλοπές -επί ΠΑΣΟΚ, αλλά τις χρέωσε στον Ανδρέα.

Πιθανόν η εξεταστική σε βάθος χρόνου να υποκρύπτει κάτι από την “μεγαλοφυία” του Κυριάκου -που δεν θα ησυχάσει αν δεν αποκαλύψει τις υποκλοπές που κατήγγειλαν ΚΚΕ, Βαρουφάκης και Λαφαζάνης.

Βραχυκυκλώνοντας όλες τις διαδικασίες για την αποκάλυψη του σκανδάλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί από κατηγορούμενος να είναι αυτός που αποδίδει τις ευθύνες, δικάζει, τιμωρεί και αυτοαθωώνεται.

Η μόνη λύση είναι η παραίτησή του, από ευθιξία -κάτι που δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιος που κάνει παρακολουθήσεις, αλλά… δεν το ξέρει. Θα προτιμήσει να παρασύρει το κόμμα του και τη χώρα στο γκρεμό και τον διχασμό, αλλά ποτέ δεν θα παραδεχθεί αυτό για τον οποίο κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ:

‘Την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη”.