Η εθνική κυριαρχία στο παζάρι με την απειλή “θέλετε πόλεμο ή διάλογο;”

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Απολύτως ικανοποιημένος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά μάλλον πιο ικανοποιημένος είναι ο Ερντογάν αφού όχι μόνο δεν υπάρχουν κυρώσεις, αλλά καλείται να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.

Η Σύνοδος παραπέμπει τα θέματα των θαλασσίων ζωνών σε πολυμερή διάσκεψη και καλεί τον Ερντογάν -σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.

Συμπτωματικά, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο ΟΗΕ που είχε καθυστερήσει να προχωρήσει στην πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου διάλεξε την μέρα να το κάνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ένωση «έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. 

Ο Ερντογάν απάντησε αμέσως πως “η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO” -κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πως είναι “όμηρος” της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει αόριστα κυρώσεις την …άλλη φορά -ενώ η Τουρκία παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ- και η Ελλάδα “απολύτως ικανοποιημένη” δηλώνει δια τα πρωθυπουργού της πως “προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί»!

“Πάλι την γλίτωσε η κατοχική δύναμη. Και θα συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην έχουμε αμφιβολία” θα γράψει στο Hellas Journal. “H ευρωπαϊκή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, άθλια και ελεεινή. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πάνω απ’ όλα αντι-ευρωπαϊκή. Αυτές είναι οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης; Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης;”.

Ένας διάλογος για όλα

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες πέταξε λευκή πετσέτα: «Ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τον διάλογο στον οποίο η Τουρκία θα θέσει πέρα από το να μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα, ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, θέματα της περιοχής έρευνας και διάσωσης», κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών που δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες σύμφωνα με το ανταποκριτή του Σκάι Μιχάλη Κωστίδη.

“Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;» υποστήριζαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα.

Η (μερική) αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ήδη στο τραπέζι –όπως αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ- και υπάρχει στο «κείμενο κατανόησης» της «μυστικής» συνάντησης των εκπροσώπων Μητσοτάκη – Ερντογάν – Μέρκελ στο Βερολίνο. Άλλωστε δεν χρειάζεται πια αφού η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας προσφέρει την προστασία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση που έθεσε πριν την επίσκεψη Πομπέο ο Μιχάλης Ιγναντίου αν “ζητήσατε από την Ελλάδα να αποσύρει στρατό και όπλα από τα νησιά του Αιγαίου” απάντησε πως το θέμα θα συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές, όπως αναφέρει το Ποντίκι:

“Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια στη Βιέννη και επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου της Τουρκίας λίγες μέρες μετά, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Βεβαίως, η ικανότητα αποκλιμάκωσης και κατόπιν συνομιλιών μεταξύ των δύο αυτών ΝΑΤΟικών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι τόσο σημαντική και μειώνει την πιθανότητα κάποιων περιστατικών ή δυστυχημάτων, οπότε συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν μπροστά και, ιδανικά, να μπορέσουν να δημιουργήσουν/ ολοκληρώσουν μια συμφωνία (…)». 

Το ΝΑΤΟ ξέρει καλύτερα

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, μέσω της επίσημης σελίδας του, ότι Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν «μηχανισμό για τον αέρα, θάλασσα και σύνορα στο Αιγαίο. Και σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» θα τουιτάρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος .

Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμη μία διαδικασία στην οποία σύρεται εν κρυπτώ και μία συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη».

Είναι φανερό πια πως η μυστική διπλωματία Μητσοτάκη περιλαμβάνει συνομιλίες με την Τουρκία- που θα πάρουν και επίσημη μορφή στην αναμενόμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου -που θα οδηγήσει σε συνομιλία ή και συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν.

‘Θέλετε πόλεμο ή διάλογο;” επαναλαμβάνει συχνά ο Ερντογάν. Το ίδιο είπε χθες και η Μέρκελ, το ίδιο λέει και ο Πομπέο, ενώ προ ημερών η αμερικάνικη πρεσβεία περιέργως ανακοίνωσε πως ο χάρτης της Σεβίλης -που κατοχυρώνει απόλυτα την ελληνική ΑΟΖ- δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Περίεργη ανακοίνωση. Γιατί κανείς δεν αναφέρει αυτόν τον χάρτη, αλλά αντίθετα η Ελλάδα με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο έστειλε σήμα προς την Τουρκία πως συζητά μειωμένη επήρεια νησιών ή και καθόλου σε ό,τι αφορά το Καστελλόριζο.

Δεν πρόκειται να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο κι ούτε να επεκτείνει σε δώδεκα τα μίλια στο Αιγαίο. Αντίθετα είναι πρόθυμη να βοηθήσει την σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκή Ένωση -αν …αλλάξει συμπεριφορά. Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα ακόμα κι αν δεν αλλάξει.