Η επανεμφάνιση του νεοναζισμού

Η επανεμφάνιση “σταγονιδίων” της Χρυσής Αυγής ΄΄ενα χρόνο μετά την καταδίκη της δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για μια οργάνωση που επανέρχεται με ναζιστικούς χαιρετισμούς και όπλα στα σχολεία.

Πολύ πριν τα επεισόδια στην Σταυρούπολη η σελίδα του Μετώπου Νεολαίας της οργάνωσης πληροφορούσε πως “εκ μέρους της Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο, κατέθεσε στεφάνι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τζεμπετζής, ενώ ο εκπρόσωπος της Τοπικής Οργάνωσης Σπάρτης, Άγις Φωτόπουλος, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Ιδρυτή της Χρυσής Αυγής και Πολιτικού Κρατουμένου Νικολάου Γ. Μιχαλολιάκου“.

Μια άλλη ιστοσελίδα η antepithesi.gr συνεχάρη τους μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, υπογραμμίζοντας πως «συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση στους σχολικούς χώρους… Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες”.

Η επικαιρότητα έφερε την οργάνωση Propatria που με άρθρο της στην ιστοσελίδα με τίτλο «Η νεολαία μπροστά» “γουστάρει” τους μαθητές του ΕΠΑΛ “που πραγματικά αντιστέκονται ενάντια στο δηλητήριο και την προπαγάνδα μαρξιστών που στοχεύει στα μυαλά ανήλικων μαθητών».

Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για σταγονίδια από τα αποκαϊδια της οργάνωσης ή μια νέα απόπειρα οργάνωσης Ταγμάτων Εφόδου από τα ορφανά της Χρυσής Αυγ΄ής.

Σε κάθε περίπτωση η επαγρύπνηση επιβάλλεται καθώς κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζει ποσοστά κοντά στο 1,5%.

Η ιστορία ωστόσο δεν επαναλαμβάνεται πολύ περισσότερο αφότου η οργάνωση πολυδιασπασμένη είχε ήδη καταρρεύσει εσωτερικά. Ο κίνδυνος δεν ε΄ίναι να αναβιώσει, αλλά μια νέα ακροδεξιά τρομοκρατία.

Πέραν της “κοινοβουλευτικ΄ής” Χρυσής Αυγής υπήρξαν άλλες πιο σκληρές οργανώσεις, μικρότερες που λούφαξαν με την δίκη της Χρυσ΄ής Αυγ΄ής, αλλά υπάρχουν.

Δεν ξεμπερδέψαμε, λοιπόν. Πολύ περισσότερο όταν ήδη οι Χρυσαυγίτες αρχίζουν να αποφυλακίζονται.