Η Επόμενη Ελλάδα είναι εδώ

Με δέκα πρωτοποριακές προτάσεις


.

αρχείο λήψης (6)Δέκα  προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τομές  στη χώρα παρουσίασε η πολιτική κίνηση «Επόμενη Ελλάδα» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Ραγκούση, στην πρώτη δημόσια εκδήλωσή της το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Πρόκειται για πρωτοποριακές ιδέες που προκαλούν  ενδιαφέρον καθώς  υπερβαίνουν τις καθιερωμένες γενικότητες των πολιτικών σχηματισμών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για  αντίστοιχους κύκλους διαλόγου με  ευρύτερη συμμετοχή.

Εκτός από την παρουσίαση του σχεδίου με τις 10 ανατρεπτικές προτάσεις από το Γιάννη Ραγκούση και τον Πέτρο Σφηκάκη, στη συζήτηση μετειχαν και οι Μιχάλης Γκλεζάκος, Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Στρατηγός ε.α., π. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Κώστας Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με βάση αυτές τις προτάσεις ο Γιάννης Ραγκούσης προτίθεται να μετάσχει στις  Εκλογές με την Επόμενη Ελλάδα, για τη στελέχωση της  οποίας  θα αρχίσει περιοδείες  στη χώρα.n-RAGOUSIS-large570

OI ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΔΩ:http://epomeniellada.gr/media/Image/header_images/next_greece.jpg

http://epomeniellada.gr/pages/gr/next_greece/our_goals.php

 

Σχέδιο Εθνικής Ανάταξης – 10 ανατρεπτικές αλλαγές

1. Διεθνείς πρωτοβουλίες για την ηθική επαναθεμελίωση της Ευρώπης

Αναμφίβολα, η πρώτη επιδίωξη του σχεδίου εθνικής ανάταξης οφείλει να είναι η καταπολέμηση της παρακμιακής μας εσωστρέφειας.

Του εθνικού μας αυτισμού.

Το ελληνικό έθνος ήταν ιστορικά και πρέπει να ξαναγίνει, ένα εξωστρεφές και προοδευτικό έθνος.

Ιδιαίτερα σε μία ιστορική φάση που η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα.

Όσοι πιστεύουμε στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είμαστε ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος.

Κι αυτό έχει σημασία να το πούμε ιδιαίτερα τώρα, παραμονές του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Θα ηγηθούμε εμείς της προσπάθειας για την ηθική επαναθεμελίωση της Ευρώπης ή θα αφήσουμε τις ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω στη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων πολιτών;

Διότι είναι βέβαιο πως δεν μπορεί άλλο η ΕΕ να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο. Δεν είναι δυνατόν να είναι πρόβλημα για την ΕΕ μόνον η σχέση μισθών προς την παραγωγικότητα και όχι τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που κλέβονται μέσω των φορολογικών παραδείσων. Περισσότερα και από το ΑΕΠ Γερμανίας και Βρετανίας μαζί.

  • Να κηρυχθεί αμείλικτος πόλεμος εναντίον των φορολογικών παραδείσων οι οποίοι μπροστά στα μάτια όλων των κυβερνήσεων, διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα 7,6 τρισ. δολ.
  • Να καταστεί υποχρεωτική η δι@ύγεια για τις δαπάνες δισ. ευρώ που αδιαφανώς πραγματοποιούν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

2. STOP χρέους: Μια υποχρέωση στις νέες γενιές και όχι στην Τρόικα

Εκθέσεις όπως αυτές του Δ.Ν.Τ που χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο” λειτουργούν ως ο απόλυτος κόφτης ανάπτυξης.

Αντίθετα με το εθνικό συμφέρον, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη μάχη για την ελάφρυνση του χρέους. Προσχώρησε στην στρατηγική Σόιμπλε αφήνοντας την ελληνική κοινωνία να σκεπάζεται από τα μαύρα καταιγιδοφόρα νέφη των εκθέσεων του Δ.Ν.Τ. Τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Πρέπει να πάρουμε πίσω το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που ξόδεψε ερήμην μας το ελληνικό παλαιοκομματικό κατεστημένο. Παλιό και νέο.

Αυτό το παλαιοκομματικό πολιτικό κατεστημένο που στα χρόνια της κρίσης, άλλοτε ως κυβέρνηση, άλλοτε ως αντιπολίτευση, διέσυρε και σακάτεψε διεθνώς την έννοια σύγχρονος Έλληνας.

Που από την αρχή της κρίσης έλεγε και λέει πως δήθεν διαπραγματεύεται ενώ στην πραγματικότητα κορόιδευε και κοροϊδεύει.

Πρέπει να αλλάξουμε αυτό που πιστεύουμε εμείς για εμάς.

Δηλαδή, πρέπει να αλλάξουμε αυτούς που μας εκπροσωπούν για να αλλάξουμε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.

Και αυτό δε γίνεται με λόγια γίνεται μόνο με πράξεις. Με πράξεις θαρραλέες που έχουν το στοιχείο της πρωτοβουλίας. Πράξεις δικές μας που εκ των πραγμάτων εδραιώνουν μία άλλη απεικόνιση του εαυτού μας τον κόσμο. Μια διαφορετική διεθνή προσλαμβάνουσα για τα στερεότυπα που συνοδεύουν την λέξη σύγχρονος Έλληνας.

Με αυτήν την έννοια η πρώτη μεγάλη απόφαση για το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι δική μας.

Αυτό θα πει εθνική αξιοπρέπεια, εθνική περηφάνεια.

Με δική μας πρωτοβουλία, πρέπει στο Σύνταγμα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εξωτερικού δανεισμού.

  • Πρέπει στο Σύνταγμα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εξωτερικού δανεισμού, ένα «STOP χρέους»
  • ΤΕΛΟΣ στην αδιαφανή και μονοκομματική διαδικασία εξωτερικού δανεισμού ΝΑΙ σε κοινοβουλευτική διαδικασία που απαιτεί τα 3/5 των βουλευτών

3. Νέος φορολογικός πολιτισμός

  • Μια νέα φορολογική ηθική: το κράτος εγγυάται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, καθιερώνοντας Συνταγματικά πως κάθε αλλαγή θα ισχύει μόνο μετά από 2 οικονομικά έτη 
  • Μια νέα φορολογική λογική: ο πρώτος φορολογικός έλεγχος είναι συμβουλευτικός κι όχι τιμωρητικός.  Η παράβαση, μπορεί να διορθωθεί χωρίς πρόστιμα μέσα σε 1 έως 6 μήνες
  • Μια νέα φορολογική δομή: η δίωξη  της φοροδιαφυγής μεταβιβάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών στη Δικαιοσύνη, αντί για την αποστολή 2-3 εισαγγελέων στο Υπουργείο Οικονομικών

4. ΝΑΙ στην παραγωγή. ΟΧΙ στον παρασιτισμό.

  • Είναι εθνικό θέμα η αποφορολόγηση της παραγωγής, των εξαγωγών, του τουρισμού και της έρευνας
  • Όσο πιο αντιπαραγωγικό και σπάταλο είναι το κράτος, τόσο πιο μεγάλη είναι η φορολογία για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
  • Δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα για τον άνεργο και την άνεργη

5. Να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας

  • Μεγάλο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανάπλασης υποβαθμισμένων οικοδομικών τετραγώνων των αστικών κέντρων
  • Κατεδαφίζονται τα απαξιωμένα αρχιτεκτονικά εκτρώματα που γέμισαν τη ζωή μας στα επιλεγμένα οικοδομικά τετράγωνα.
  • Στη θέση τους αναπτύσσονται σύγχρονα κτίρια πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής, με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερο ύψος, αυξάνοντας σημαντικά τους ελεύθερους χώρους.
  • Με τον ίδιο συντελεστή δόμησης και πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος

6. Τρεις ευκαιρίες εισόδου στα Πανεπιστήμια – Σύνδεση της εκπαίδευσης με νέο μοντέλο ανάπτυξης

  • 1η ευκαιρία στα 17 για τις σχολές που συνδέονται με το νέο παραγωγικό μοντέλο (πληροφορική, τεχνολογία, έρευνα κ.λπ.) με νέο σύστημα εξετάσεων, «πέρασες ή όχι» (pass-fail).
  • 2η ευκαιρία στα 18 με γενικές εξετάσεις βαθμολογίας 0-20, όπως είναι σήμερα.
  • 3η ευκαιρία μετά τα 25 με αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης γνώσεων, δεξιοτήτων και επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου.
  • Τα ΤΕΙ ενσωματώνονται στα Πανεπιστήμια και αναλαμβάνουν μέρος του επιπλέον εκπαιδευτικού έργου.

7. Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας (από σπόρους μέχρι νέο λογισμικό & ρομπότ)

Έχουμε μια μεγάλη ιδέα για την πατρίδα μας.

Έχουμε ένα μεγάλο όραμα για τις παραγωγικές μας δυνάμεις.

Έχουμε το μεγάλο όνειρο για τη νέα γενιά, η πατρίδα μας να εξελιχθεί όχι απλώς σε μια οικονομία που παράγει, αλλά σε μια οικονομία που παράγει μέσα παραγωγής.

Ποια είναι η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής;

Είναι η Ελλάδα που δεν θα εισάγει ντομάτες για να καταναλώνει , ούτε που απλώς παράγει ντομάτες.

Αλλά είναι η Ελλάδα που παράγει σπόρο ντομάτας.

Είναι η Ελλάδα που δεν θα εισάγει απλώς αυτοκίνητα, ούτε που θα περιμένει δεκαετίες μήπως και το καταφέρει αυτό.

Αλλά μια Ελλάδα που σήμερα, τώρα, θα μπορέσει να μεταβληθεί σε έναν τόπο που θα παράγεται, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική τεχνολογία, το νέο λογισμικό που θα χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, δημιουργεί άμεσα 200.000 νέες θέσεις παραγωγικής εργασίας.

  1. με 0% για τα δύο πρώτα χρόνια και με 7 % για όλα τα υπόλοιπα χρόνια του κύκλου ζωής τους, θα φορολογούνται όλες οι εταιρίες από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα παραγωγής, που παράγουν μέσα παραγωγής βασισμένα στην έρευνα, την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία – από σπόρους, μέχρι ρομπότ και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης
  2. ο συντελεστής 7 % κατανέμεται ως εξής: 3% για την έρευνα και για υποτροφίες στις σχολές που συνδέονται άμεσα με το νέο μοντέλο ανάπτυξης.2 % για τον πολιτισμό και 2 % για την πρωτοβάθμια υγεία.
  3. το κράτος δεν θα μπορεί να μεταβάλει τους φορολογικούς συντελεστές και η επιχείρηση να διαπράξει φορολογική απάτη
  4. υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη της επιχείρησης

Κατανομή φορολογικών εσόδων:

  • 3% στα Πανεπιστήμια
  • 2% στην Υγεία
  • 2% στον Πολιτισμό

Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής, η επόμενη Ελλάδα, η ευφυής Ελλάδα είναι η Ελλάδα που εκτός από 200.000 νέες θέσεις παραγωγικής εργασίας :

– γεννά πολλαπλασιαστικά και μόνιμα οφέλη σε αναρίθμητα επαγγέλματα :  εστίαση, εμπόριο, εσωτερικός τουρισμός, μεταφορές, αγορά κατοικίας, λογιστικές και νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαριότητας, διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και τόσα άλλα.

– δεν θα εισάγει μόνο τα iPhone για να τα καταναλώνει, αλλά θα εισάγει την ίδια την Apple που τα παράγει.

– δεν θα παράγει μόνον ντομάτες που πωλούνται με 1,5 € το κιλό αλλά θα παράγει σπόρο ντομάτας που φθάνει να πωλείται μέχρι 50.000€ το κιλό.

– θα φέρει πίσω τα παιδιά της που μετανάστευσαν λόγω της κρίσης αλλά και τα δισέγγονα των Ελλήνων που ξενιτεύτηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Η επόμενη Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής έρευνας και καινοτομίας, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική τεχνολογία, νέο λογισμικό :

– δεν είναι ενεργοβόρος, δεν απαιτεί υψηλό κόστος ενέργειας

– δεν επιβαρύνει ούτε αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον.

– δεν απαιτεί δόμηση, άρα δεν είναι χρονοβόρος.

– μετατρέπεται από μία ασθενική, παρακμιακή οικονομία εισαγωγών, σε μια πανίσχυρη οικονομία.

Στο εύλογο ερώτημα : “που θα βρεθούν τα μνημονιακά ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την απώλεια εσόδων που θα έχει το κράτος από το 22% μείωση του φορολογικού συντελεστή προκειμένου αυτός να φτάσει από το 29% στο 7%;”

Η απάντηση είναι πως τέτοιο ερώτημα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διότι η Ελλάδα σήμερα δεν παράγει μέσα παραγωγής. Επομένως, δεν υπάρχουν εταιρείες που σήμερα φορολογούνται με 29 % και αύριο θα φορολογούνται με 7%.

Επομένως, δεν θα έχουμε μείωση φορολογικών εσόδων κατά 22% αλλά θα έχουμε αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 7%.

8. Ανεξαρτησία, αποκομματικοποίηση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης 

  • Κατάργηση των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους μόνιμους Γενικούς Διευθυντές
  • Επιλογή προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών παντού στο κράτος και τις ΔΕΚΟ από τις δύο ανεξάρτητες αρχές, το ΑΣΕΠ και το Συνήγορο του Πολίτη.
  • Κατάργηση των νόμων Μητσοτάκη και Τσίπρα που επανίδρυσαν τον κομματισμό στο κράτος

9. Νέος εκλογικός νόμος. Για την ανανέωση. Για την καταπολέμηση της πελατειακής πολιτικής. 

  • Απλή αναλογική
  • Κατάργηση των μπόνους εδρών
  • Μονοεδρικές περιφέρειες  σε συνδυασμό με μια ευρεία περιφέρεια
  • Χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά με προσωπική επιλογή για τον πολίτη όπως λ.χ. στην εκλογή Δημάρχου
  • Ανώτατο όριο θητείας: 3 θητείες για Βουλευτές,  8 χρόνια για Υπουργούς
  • Νέος νόμος για τη χρηματοδότηση της πολιτικής

10. Από την Προεδρευόμενη στην Προεδρική Δημοκρατία: Καλύτερη Δημοκρατία για την επόμενη Ελλάδα

  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεφαλής της κυβέρνησης, με άμεση εκλογή από τον λαό.
  • Ασυμβίβαστο βουλευτή με υπουργό, για πλήρη χειραφέτηση του κοινοβουλίου
  • Σταθερή θητεία του Προέδρου και της κυβέρνησης, όχι πια πρόωρες εκλογές
  • Θεσμικά αντίβαρα δημοκρατικού ελέγχου:
    • Κοινοβούλιο δύο σωμάτων, που νομοθετεί με ευθύνη
  • Κάτω Βουλή, με έδρα στην Αθήνα (230 μέλη), που επωμίζεται την κύρια ευθύνη νομοθέτησης
  • Άνω Βουλή, με έδρα στη Θεσσαλονίκη (52 μέλη από τις περιφέρειες της χώρας, τα επαγγέλματα και την κοινωνία), που λειτουργεί ως φρουρός της κοινωνίας και υπερασπιστής των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν.
    • Συνταγματικό Δικαστήριο που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία
  • Μια δημοκρατική επανάσταση, με όλες τις εγγυήσεις γνήσιας έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού και ευρεία πολιτική συναίνεση

____________________

*Εκτός από την παρουσίαση του σχεδίου με τις 10 ανατρεπτικές προτάσεις από το Γιάννη Ραγκούση και τον Πέτρο Σφηκάκη, στη συζήτηση μετειχαν και οι Μιχάλης Γκλεζάκος, Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Στρατηγός ε.α., π. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Κώστας Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας