Η ευκαιρία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Του Ισίδωρου Λω

Πλησιάζουμε στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 10 Σεπτέμβρη, κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέου ή νέας Προέδρου, πιθανόν να χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 16 Σεπτέμβρη. Πλέον το κόμμα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Είναι γεγονός ότι μετά από την οδυνηρή ήττα των εθνικών εκλογών και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνά μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, πρέπει να πάρει αποφάσεις για πολλά ζητήματα, να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί, και να θέσει στόχους για την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Ή θα κρυφτεί στα ήρεμα και ακίνδυνα για το σύστημα νερά της δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ή θα βγει μπροστά, θα έρθει σε επαφή με την κοινωνία και θα μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη Αριστερή Προοδευτική παράταξη που στόχο θα έχει την πολιτική σύγκρουση με την καταστροφική αντικοινωνική ακραία δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από τις εσωκομματικές του διαδικασίες και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα έχει την ευκαιρία ως κόμμα ή να μικρύνει και να βγει εκτός παιχνιδιού, ή να μεγαλώσει και να πρωταγωνιστήσει.

Προφανώς αυτό που πρέπει να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ξαναγίνει ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας. Για το καλό της πατρίδας, του λαού, της ίδιας της Δημοκρατίας, επιβάλλεται απέναντι στην αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, που οδηγεί τη χώρα στη μια αποτυχία μετά την άλλη, να υπάρξει ένας οργανωμένος, αποφασισμένος, ενισχυμένος, ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ, που με ξεκάθαρο πολιτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα υπέρ της πλειοψηφίας της κοινωνίας, θα αντιπαρατεθεί με το σύστημα Μητσοτάκη και θα διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κατά τη γνώμη μου, ο Νίκος Παππάς είναι ο πολιτικός που μπορεί από την θέση του προέδρου, να δώσει προσανατολισμούς, να εμπνεύσει τα κομματικά όργανα, να μετατρέψει το κόμμα σε μεγάλη παράταξη που θα συναντηθεί  με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, την νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Νίκος Παππάς ως υπουργός τα έβαλε κυριολεκτικά με την διαπλοκή. Με δικό του νόμο υποχρεώθηκαν επιτέλους οι καναλάρχες να πληρώσουν για τις δημόσιες συχνότητες που κατέχουν, και μπήκαν λεφτά στα δημόσια ταμεία. Αντιθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα κάθε τόσο δίνει λεφτά στα κανάλια για να ελέγχει την ενημέρωση και να προωθεί την κυβερνητική προπαγάνδα.

Η δικαστική απόφαση 13-0 προφανώς είναι τιμή για τον Νίκο Παππά που δεν δίστασε να αντιμετωπίσει όλο το μιντιακό σύστημα, και προσπάθησε να βάλει τάξη στο χώρο της ενημέρωσης. Η υπόθεση Παππά που έφερε έσοδα στο ελληνικό δημόσιο δεν αρχειοθετήθηκε, ενώ άλλες υποθέσεις που προκάλεσαν οικονομική ζημιά αρχειοθετήθηκαν.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει την ευκαιρία και θα πρέπει να την αξιοποιήσει σωστά. Οι μεταρρυθμίσεις μέσα στο κόμμα θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν. Τα μέλη να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο, η διεύρυνση να μην μείνει μόνο στα λόγια αλλά να γίνει πράξη, οι τοπικές οργανώσεις να αφουγκραστούν τους πολίτες, το κόμμα να συναντήσει την κοινωνία και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι δομές να μην λειτουργούν με γραφειοκρατική αντίληψη και να μην βάζουν εμπόδια στο κόμμα να προχωρήσει, να καταργηθούν οι τάσεις και να προχωρήσουμε σε ρεύματα ιδεών που θα προσφέρουν στο κόμμα, και δεν θα λειτουργούν ως μικρά κόμματα μέσα στο κόμμα, να μπει η ομαδική δουλειά πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν δεν φοβηθεί και αξιοποιήσει την ευκαιρία, θα προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται, θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα το κάνουν μεγάλο Αριστερό Προοδευτικό κόμμα εξουσίας, κόμμα που θα εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία η οποία δυστυχώς σήμερα είναι φοβισμένη με χαμηλές έως ανύπαρκτες προσδοκίες, παγιδευμένη στο τοξικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι τολμηρές αλλαγές και καινοτομίες, όχι ανούσιοι νεωτερισμοί αλλά μελετημένες και ριζοσπαστικές καινοτομίες, θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανά στη κυβέρνηση, για να εφαρμόσει το δικό του πολιτικό πρόγραμμα υπέρ των πολλών, υπέρ της πατρίδας.

Ο Νίκος Παππάς νομίζω έχει και την θέληση, και το κουράγιο, και τις γνώσεις γι’ αυτό το σκοπό. Με αισιοδοξία, ενότητα, και ρεαλισμό ας προχωρήσουμε μπροστά.

Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου