Η ευκαιρία της απλής αναλογικής: ξανά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μια κυβέρνηση συνεργασίας δημοκρατικών δυνάμεων;

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε την επικαιρότητα να τρέχει από το ένα θέμα στο άλλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προλαβαίνει να ζητάει συγγνώμες και να προετοιμάζεται για εκλογές -που όμως θα γίνουν στο… τέλος της τετραετίας και ο πρωθυπουργός αυτός δεν λέει …ψέματα.

Το οποίο τέλος της τετραετίας πλησιάζει όμως απειλητικά με μια κοινή διαπίστωση για όλες τις δημοσκοπήσεις: η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και αναγκάζεται να αγοράζει δημοφιλία -αυξ΄άνοντας το χρέος της χ΄ώρας.

Μετά από κάθε θεομηνία που αποκαλύπτει την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους εμφανίζεται ο Σταϊκούρας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δώρα -όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ που μάλλον ήρθε όπως… το χιόνι: Νωρίτερα.

Ορισμένοι καχύποπτοι αναλυτές συνδυάζουν την μείωση του ΕΝΦΙΑ με τον …Φουρθιώτη που εξευτελίζει την μισή κυβέρνηση και προαναγγέλλει ροζ βίντεο την ώρα που ο Πολάκης φροντίζει πάλι να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του.

Είναι η στιγμή που εμφανίζονται τρακτέρ στην Εθνική οδό ένα σημάδι ίσως πως η ασυλία αυτής της κυβέρνησης που θα κλείσει τρία χρόνια χωρίς καμμιά κοινωνική αντίδραση έχει τελειώσει.

Ο Μητσοτάκης σε απομόνωση

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν υπ΄άρχει πια και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση εμφανίστηκε πολιτικά απομονωμένη καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψήφισε την πρόταση του κ. Τσίπρα- με πρώτο και καλύτερο τον Βαρουφάκη που ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για την πρότασή του για την επιστροφή στο δημόσιο της Αττικής Οδού -να συζητά δηλαδή επιμέρους προγραμματικές συγκλήσεις.

Το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μίλησε για τη Novartis όταν ο Μητσοτάκης ξέχασε από την συγγνώμη -που πρέπει να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ιωάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδο μπορεί να είναι σημείο πως ο νέος αρχηγός του Κινάλ- ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ΄λερώσει τα χέρια του σε μια υπόθεση που δεν τον αφορά -όπως και το παρελθόν του κόμματος που παραλίγο να μείνει εκτός Βουλής όταν συνεργάσθηκε με τη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να συγκυβερνήσουμε με την Δεξιά. Αν θέλει ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να συγκυβερνήσει με τον κ. Βελόπουλο» είχε πει στην «Εστία» ανατιν΄άζοντας τα σενάρια συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη αφαίρεσε από τον Μητσοτ΄άκη την ελπίδα να παραμείνει στην κυβέρνηση στις εκλογές με ένα σχήμα συγκυβέρνησης -που μάλλον ούτε ο Βελόπουλος έχει λόγους να το θέλει.

Η δήλωση αυτή που δεν έγινε τυχαία σε μια στιγμή που τα ποσοστά του «κινήματος» δημοσκοπικά εκτινάσσονται και αν υπάρχει ελπίδα «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός δεν μπορεί να γίνει σε ένα κόμμα τσ΄όντα του Μητσοτάκη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις πλ΄έον -ακόμα κι αυτ΄ές που έδειχναν διαφορά 17-20% ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν με δυσκολία την διαφορά να είναι 7-10%. Αν η διαφορά πέσει κάτω από 8% αυτό θα σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα.

Στην πραγματικ΄ότητα όμως στις επόμενες εκλογές -και κυρίως στις μεθεπόμενες- δεν θα κριθεί το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, αλλά ο συσχετισμός Δεξιάς -Δημοκρατικής Παράταξης. Με την απλή αναλογική δεν αμφισβητείται μόνο η δυνατότητα της «Νέας Δημοκρατίας» να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά δίνεται η δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας από την δημοκρατικ΄ή παρ΄άταξη.

Αν στο δρόμο προς τις εκλογές το κόμμα του Μητσοτάκη χάσει την πρωτιά στην “παράσταση νίκης” θα πρέπει να είναι έτοιμο να δει ποσοστά κάτω από 30% -πράγμα που δεν είναι ανέφικτο αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης αφαιρεί ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ -που μπορεί να ξαναπάρει σε μια πόλωση, αλλά πιο πολύ αφαιρεί απ΄ό την Νέα Δημοκρατία.

“Στις εκλογές με απλή αναλογική το άθροισμα των εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις έδρες που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που δείχνει πως τα δυο κόμματα, εφόσον συνεννοηθούν διαθέτουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πιθανόν και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης!” παρατηρεί στο ieidiseis.gr ο Βασίλης Σκουρής.

Την επόμενη μέρα των εκλογών με απ΄λή αναλογική η ΝΔ ακόμα κι αν έλθει πρώτη θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση με 132 έδρες -ούτε ο Βελόπουλος δεν μπορεί να την σώσει, ενώ το άθροισμα των ψήφων ΣΥΡΙΖΑ-Κινάλ- Μέρα 25 σχηματίζει κυβ΄΄έρνηση.

«Πρέπει να πω πως είναι απογοητευτικό να μιλάμε για δεύτερες εκλογές σε ευρωπαϊκή χώρα ενώ ακόμη δεν έγιναν οι πρώτες. Θα έλεγα είναι προσβλητικό, και αυτό δεν αφορά την δική σας ερώτηση βεβαίως, αφορά τον τρόπο που μερικές πολιτικές ελίτ με βουλιμικές τάσεις για την εξουσία αντιλαμβάνονται την λαϊκή βούληση» αναφέρει ο Νίκος Μαραντζίδης σε συνέντευξη στο iEidiseis.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή δημοκρατική κυβέρνηση;

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία με δεδομένο το ότι ακόμα κι αν έπαιρνε στο ίδιο ποσοστό δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το πρόβλημα με ένα τέτοιο νόμο είναι πως αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί εκείνος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση -αφού έτσι κι αλλιώς τα ποσοστά που χρειάζεται για να κάνει κυβέρνηση με το Κινάλ με απλή αναλογική είναι μια ανάσα απ΄ο το να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το μπόνους στις δεύτερες εκλογές.

Το συμπέρασμα είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξεχάσει την αυτοδυναμία ακόμα κι αν έλθει πρώτο κόμμα. Με το ζόρι ορισμένες δημοσκοπήσεις με την αυθαίρετη “εκτίμηση ψήφου” τις δίνουν στην καλύτερη περίπτωση 36%.

Το ότι όμως οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω- αφού δεν μπορούν να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις συνθήκες των εκλογών- είναι βέβαιο. Το ερώτημα είναι ΄πόσο θα πέσουν έξω.

Ιδιαίτερα αν το ερώτημα των εκλογών δεν θα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, αλλά αν θέλουμε ξανά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μια κυβέρνηση συνεργασίας δημοκρατικών δυνάμεων.