Χουλιγκανισμός και Πολιτισμός

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού παιδιού στην Θεσσαλονίκη, μόνο και μόνο επειδή υποστήριζε συγκεκριμένη ομάδα χωρίς λόγο, χωρίς καυγά και χωρίς καμία προηγουμένη εμπλοκή του σε κάποιο επεισόδιο ή πρόκληση, έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Τόσο η βιαιότητα  του εγκλήματος από ομάδα οπαδών που πρακτικά αποτελούσαν συμμορία, όσο και η τραγική του κατάληξη, οφείλουν να αφυπνίσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την πολιτεία συνολικά.

Είναι σαφής η απουσία της πολιτείας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, εδώ και δεκαετίες στα θέματα του ποδοσφαίρου και της βίας που κυριαρχεί, καθώς διοικούν άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με το αθλητικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα και ασχολούνται μόνο με το πως θα κερδοσκοπούν μέσω των ομάδων αντιμετωπίζοντας τους φιλάθλους σαν πελάτες και ως μοχλό πίεσης για χρηματοδοτήσεις από την κάθε κυβέρνηση.

Το στυγερό έγκλημα που συνέβη πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την κάθαρση του αθλήματος και του αθλητισμού στην χώρα μας, καθώς ο αθλητισμός είναι φορέας πολιτισμού και τα φαινόμενα βίας και ανομίας δεν έχουν καμία θέση σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αντιδράσει στο τραγικό γεγονός έχει ζητήσει τις προτάσεις των ομάδων και παραγόντων για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και την πάταξη της βίας.

Δυστυχώς ούτε οι προθέσεις, ούτε οι προτάσεις αρκούν. Είναι ήδη πολύ αργά για αναλύσεις, όταν θρηνούμε νεκρούς και μάλιστα αθώα θύματα με βάναυσο τρόπο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς για το σχέδιο που έχει και να το υλοποιήσει άμεσα επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Οι ομάδες ως ανώνυμες εταιρίες φέρουν κοινωνική ευθύνη και πρέπει να τιμωρούνται, να υποβιβάζονται, αλλά και να τους αφαιρείται η άδεια συμμετοχής και πολύ περισσότερο η εκπροσώπηση στην Ευρώπη, αν δεν μπορούν να αποβάλλουν κακοποιά στοιχεία από τους κόλπους τους εντός και εκτός γηπέδων.

Δεν υπάρχει πλέον καμία περίοδος χάριτος και καμιά ανοχή από το κοινωνικό σύνολο για ανάλογα φαινόμενα.

Η κάθαρση, απαιτεί τόλμη, σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και σημαντικές πρωτοβουλίες με σχέδιο, παρακολούθηση και χρονοδιάγραμμα. 

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ανούσιες φλυαρίες που απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους, πριν είναι πολύ αργά για την κοινωνία και την ασφάλειά της συνολικά.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.