Η ιλαροτραγική κυβέρνηση Μητσοτάκη και το άρρωστο κράτος

Του Γιάννη Τριάντη

Τι να πρωτοπείς; Για την κραυγαλέα ανεπάρκεια των αλαζόνων που κυβερνούν; Για την κακοχυμένη Ελλάδα της αντιπαροχής και της οικοδομικής αυθαιρεσίας; Για την σκουπιδοβριθή και ανοχύρωτη-εναντίων παντοίων κινδύνων- χώρα;

Γκρεμίζεται με κρότο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πέφτει κοινοβουλευτικά, αλλά καταρρέει στη συνείδηση ακόμη και ικανού μέρους δικών της ψηφοφόρων, που παρακολουθούν ενεοί-μαζί με ολόκληρη την κοινωνία- ένα ρεσιτάλ κραυγαλέας διαχειριστικής ανικανότητας, προκλητικής αδράνειας και παροιμιώδους ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείων. Δηλαδή, πλήρης η επιβεβαίωση της αστειότητος περί επιτελικού κράτους.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπόμνηση για τις ζοφερές καταστάσεις του τελευταίου εξαμήνου. Είναι νωπά τα Τέμπη, η Ρόδος, η Αγχίαλος, η δολοφονική κάθοδος των Κροατών, η καταστροφή στη Δαδιά- καταστροφή πολύπτυχη, χωρίς προηγούμενο-και τώρα το αδιανόητο στην θανάσιμα πληγωμένη Θεσσαλία.ADVERTISING

Ναι, πρωτοφανείς οι συνθήκες. Πρωτοφανείς με όλη τη σημασία της λέξεως, όπως την έχει επιβάλει πλέον στο παγκόσμιο λεξιλόγιο η δραματική εξέλιξη του κλίματος.

Ναι, δεν θεραπεύονται εύκολα οι χρόνιες αδυναμίες του αστείου κράτους ούτε καθίστανται λειτουργικοί και αποτελεσματικοί από τη μια στιγμή στην άλλη οι νέοι θεσμοί(π.χ. Πολιτική Προστασία). Απαιτείται χρόνος. Με αναγκαίες προϋποθέσεις την σκληρή δουλειά, το ευφάνταστον των επιλογών, την εγρήγορση και την αξιοποίηση ικανών σε υπουργεία και φορείς κι όχι τοποθετήσεις-ειδικά υπουργών-με γνώμονα μικροπολιτικές ανάγκες και γενικώς αλλότρια κριτήρια.

Όμως, πως στάθηκε η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τις σοβαρές αυτές προκλήσεις(πυρκαγιές/πλημμύρες) της νέας επίφοβης εποχής; Τι απέδειξαν τα νέα, ασύλληπτων επιπτώσεων, έλκη στο σώμα της πατρίδος;

Εναντι όλων αυτών, η κυβέρνηση στάθηκε στο σπιθαμιαίο ύψος της: αστείες δικαιολογίες, μετάθεση ευθυνών, αμηχανία και αναγκαστικές παραδοχές τόσο για ημιτελή εγχειρήματα που αποθέωνε(Πολιτική Προστασία) όσο και για απλές επιλογές που οι πολύξεροι του Μαξίμου δεν είχαν σκεφτεί και τις σερβίρουν ως σωτήρες εκ των υστέρων(π.χ. Drones για επιτήρηση των δασών).

Κουραστική η επανάληψη, αλλά τα ευδιάκριτα κενά βοούν: Συνεχίστηκε ο παροπλισμός της Δασικής Υπηρεσίας (αρμοδιότητες για τις πυρκαγιές), ενοικιάστηκαν αεροσκάφη επιτήρησης/κατάσβεσης με καταφανείς αδυναμίες, περιφρονήθηκε η ενοικίαση του σωτήριου ρωσικού θηρίου Beriev ή άλλου παρεμφερούς δυτικής προελεύσεως και προπάντων πρυτάνευσε η λογική της κοστοβόρας καταστολής έναντι της αποτελεσματικής πρόληψης.

Θεσσαλία: Το έγκλημα

Είχα ένα σωρό σημειώσεις για την θανάσιμη «θάλασσα» του Θεσσαλικού κάμπου. Για τις έγκαιρες προγνώσεις που δεν ελήφθησαν υπόψιν, για τις ζώνες υψηλού κινδύνου και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που δεν έχει ολοκληρωθεί, για τα ημιτελή έργα και φυσικά για την τραγική αργοπορία της Πολιτικής Προστασίας να κληθεί άμεσα ο στρατός(μεγάλα ελικόπτερα Σινούκ, βάρκες κλπ), τόσο για άμεση βοήθεια( νερό, τροφή, εγκαρδίωση των κατοίκων), όσο και για διασώσεις.

Τις άφησα στην άκρη όλες τις σημειώσεις. Και έδωσα τον λόγο στο Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής»(9.9.23). Τίτλος: «Το βραχυκύκλωμα των πρώτων ωρών». Υπότιτλος: «Το καθυστερημένο σήμα της Πολιτικής Προστασίας, η αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης του Στρατού και οι αλληλοκατηγορίες». Αντιγράφουμε:

«Την ώρα που εκατοντάδες πολίτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε ταράτσες και στέγες σπιτιών στα χωριά της Καρδίτσας, ο κρατικός μηχανισμός έδειχνε να παρακολουθεί αιφνιδιασμένος την καταστροφή, ενώ «σήματα» πήγαιναν και έρχονταν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Το «αλαλούμ» στην επικοινωνία είχε ως αποτέλεσμα για αρκετές ώρες να μην εμφανίζονται στο πεδίο σωστικά μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής ή του Στρατού. Αλλά και όταν τελικά ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος, μόλις δύο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Σταύρος Ιωαννίδης, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά 12 Super Puma εκ των οποίων σε πτήσιμη κατάσταση βρίσκονται μόλις τέσσερα!

… Κάτι σαν επιμύθιο: Ολοι το ξέρουμε πιά ότι η χώρα πάσχει δομικά. Και υπεύθυνοι γι΄αυτή την κακοχυμένη πατρίδα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ποταμών, των ημιτελών έργων και της μονόφθαλμης-άκρως επιβαρυντικής- «ανάπτυξης» ευθύνονται αποκλειστικά όσοι κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολεμικά. Το υπενθυμίζει ο συνάδελφος Τάσος Παππάς από την «Εφ.Συν» μιλώντας για την Δεξιά και για το σήμερα:

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα δικό τους δημιούργημα είναι σε μεγάλο βαθμό. Από τη λήξη του εμφυλίου έχουν περάσει 74 χρόνια. Τα πενήντα κυβέρνησαν αυτοί, είτε με κοστούμι είτε με τρίκυκλα είτε με στολή. Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός: Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, χρόνιες κακοδαιμονίες, διαχειριστικό κραχ εξαιτίας του μπουλουκιού που υποδύεται την κυβέρνηση».

ΥΓ(1): Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός(δέκα οι νεκροί σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις), με εισέτι ανυπολόγιστο αριθμό αγνοουμένων…

ΥΓ(2): Τρομακτική αναμένεται η επιβάρυνση της Οικονομίας. Τα ποσά που απαιτούνται για αποζημιώσεις, έργα στοιχειώδους αποκατάστασης κλπ είναι τεράστια. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της χώρας έχει ανέλθει στα 404,7 δισ. ευρώ, ενώ το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται στα 260 δισ..

ΑΠΟ ΤΟ 24 7