Η καημένη η Τουρκία τι τραβάει από εμάς

Του Γιάννη Τριάντη

Αν η λέξη «απίστευτο» δεν είχε χάσει τη δύναμή της από την πολλή χρήση, θα ταίριαζε απολύτως ως χαρακτηρισμός για την πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Ηρακλείδη. Βέβαια, ο πανεπιστημιακός αυτός και διπλωμάτης τα ίδια λέει επί χρόνια. Ομως τώρα, με τον τσαμπουκά του Ερντογάν, τα οθωμανικά όνειρα της γείτονος και τις προκλητικές διεκδικήσεις, οι απόψεις αυτές συνιστούν ευθεία πρόκληση και όχι υλικό για προβληματισμό. Το κακό είναι ότι τις συμμερίζονται αρκετοί πανεπιστημιακοί και δημοσιολόγοι, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα παραπλεύρως, στην επιστολή προς τον φίλο Νίκο Μ.

Αγαπητέ Νίκο,

Επανέρχομαι στα ελληνοτουρκικά και σε ρωτώ ευθέως τι θα έλεγες αν διάβαζες ότι δεν είναι επιθετική δύναμη η Τουρκία αλλά η Ελλάδα. Οτι έχουν δίκιο οι Τούρκοι για τις γκρίζες ζώνες και για αρκετά από τα «υπόλοιπα θέματα του Αιγαίου». Οτι είναι λάθος, ως επιθετική κίνηση της Ελλάδας, ο EastMed.

Α και μερικά ακόμη: ο Τσίπρας είναι εθνικιστής, άσχετος με τα διεθνή και τα οικονομικά. Οι Τούρκοι έχουν πληγωθεί από την Επανάσταση του ’21 και ειδικά από την άλωση της Τριπολιτσάς, όπου έγινε εθνοκάθαρση. Οι Βαλκάνιοι θεωρούν εχθρό την Ελλάδα και όχι την Τουρκία…

Τι είναι αυτά που λέω; Δεν τα λέω εγώ, φίλε μου, αλλά ένας Ελληνας πανεπιστημιακός και διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει επί 15 χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών! Πρόκειται για τον Αλέξη Ηρακλείδη, τον οποίο σέβεσαι και εκτιμάς. Διάβασε λοιπόν όσα είπε προσφάτως στο ThePressProject (15.8.2020) και πες μου ειλικρινά τη γνώμη σου. «Κάποτε κόντεψα να χάσω τη θέση μου στο πανεπιστήμιο επειδή είπα ότι η Τουρκία δεν είναι επιθετική. Αυτό το είχα πει πριν από 25 χρόνια. Και ακόμη επιμένω. Η Τουρκία δεν είναι επιθετική. Δεν είναι. Αλλά δεν έχει καλό ίματζ».

«Δηλαδή δεν είναι επιθετική αλλά εμφανίζεται έτσι στα μάτια του κόσμου, όπως τώρα ειδικά. Δεν ήταν έτσι η Τουρκία. Και φταίει η Ελλάδα. Γιατί τους έβαλε πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν είχε μπει, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

Δεν σχολιάζω, φίλε μου. Ούτε τα… αντικειμενικά περί ειρηνοφόρας Τουρκίας ούτε τα… εμβριθή περί οριστικής λύσης μέσω εισόδου στην ΕΕ. Ούτε φυσικά τον… σοβαρό ισχυρισμό ότι ο Ερντογάν ήθελε να αποσύρει το casus belli αλλά… δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Αλλά να ήταν μόνα αυτά; Ακου:

«Νομίζει η κοινή γνώμη ότι οι Ελληνες έχουν απόλυτο δίκιο, οι Ελληνες έχουν όλο το δίκιο με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οπως είναι το Αιγαίο με την παρανομία τη διπλή, που σας είπα, στο FIR και κυρίως στον εθνικό εναέριο χώρο, η Ελλάδα είναι που παρανομεί».

«Η Τουρκία όταν λέει ας πούμε για γκρίζες ζώνες, δεν είναι εντελώς παράλογο αυτό που λέει. […] Από το τέλος των Δωδεκανήσων μέχρι τον Εβρο υπάρχουν ασάφειες. Υπάρχουν βραχονησίδες, υπάρχουν ύφαλοι που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. Οπότε κανονικά θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαπραγμάτευση. Οπότε δεν είναι εντελώς παράλογο το επιχείρημα των Τούρκων με τις γκρίζες ζώνες».

Για την υφαλοκρηπίδα προβάλλει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι την έχει οριοθετήσει με τη Βόρεια Κύπρο. Αρα κατά την άποψή της νομιμοποιούνται οι ενέργειές της. Και ούτε καν καταδικάζει τη γελοία και παράνομη αυτή θέση ο κ. Ηρακλείδης. Οσο για την ηλεκτρισμένη κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο, διατείνεται ότι «η Τουρκία θα ήθελε να αποφύγει το πολεμικό επεισόδιο. Και γι’ αυτό λέει για διάλογο».

Για τον Τσίπρα μιλάει εντελώς απαξιωτικά, όπως έγραψα στην αρχή. Οσο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι «είχε πολλούς εθνικιστές»… Το μόνο που δεν είπε ο κ. Ηρακλείδης είναι ότι δικαίως ο Ερντογάν μιλάει για το Μαντζικέρτ και τα κλέη των Οθωμανών. Αλλά πού θα πάει; Κάποτε δεν αποκλείεται κι αυτό να το πει…

Αυτά, φίλε μου. Εν κατακλείδι, και μη χειρότερα θα έλεγα.

AΠΟ ΤΟ DOCUMENTO