Η κατάρτιση της αντιπολίτευσης

Του Μελέτη Ρεντούμη

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη τόσο των ευπαθών ομάδων, όσο και των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και εφαρμογής.

Οι συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερα έκτακτες και σίγουρα απαιτούν εγρήγορση, στο να αποφασιστούν τα κατάλληλα μέτρα, για να τύχουν της σωστής και αποτελεσματικής εφαρμογής, για την ανακούφιση των πολιτών από την κρίση.

Αυτό βέβαια από μόνο του δεν σημαίνει ότι όλα γίνονται και αποφασίζονται ορθά, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται μέσα από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να δεσμευθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε και ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για στήριξη των επιστημόνων μέσω τηλεκατάρτισης από τα αρμόδια και αδειοδοτημένα Κέντρα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με στόχο να λάβουν ένα βοηθητικό επίδομα της τάξης των 600 ευρώ.

Εκ του αποτελέσματος του μέτρου, φάνηκε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν ο κατάλληλος, καθώς η αποτελεσματικότητα αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων σεμιναρίων και πιστοποιήσεων, δεν ήταν η πλέον δόκιμη για τους επιστήμονες όπως προοριζόταν.

Η κυβέρνηση και μάλιστα με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, αναγνώρισε το λάθος της, σε μία ομολογουμένως πολύ έντονη και δύσκολη περίοδο και έτσι ακύρωσε το μέτρο αποφασίζοντας να μεταβιβαστεί απευθείας το ποσό προς τους επιστήμονες και όχι μέσω κάποιου ειδικού voucher.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο το λάθος της κυβέρνησης όσο η αντίδραση κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με ιδιαίτερη σπουδή υπερθεμάτισε για το θέμα των ΚΕΚ και της τηλεκατάρτισης, μιλώντας με μεγάλη ευκολία για σκάνδαλο και αγνοώντας τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ομαλοποίησης και την κυβέρνηση να τυγχάνει πλήρους αποδοχής στην διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται σε φανερή αμηχανία όσον αφορά την αντιπολιτευτική της τακτική.

Μάλιστα αντί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ή να επιδείξει κάποιο έργο η αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο θέμα, το παρουσιάζει ως μείζον ζήτημα της πολιτικής ζωής του τόπου, αποπροσανατολίζοντας εσκεμμένα τον ελληνικό λαό από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία και κοινωνία.

Πρέπει να γίνει σαφές, πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης, θεσμικά υπάρχει αφενός για να κάνει κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και για να προτείνει εφικτές λύσεις, κάτι που δεν το βλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα καθόλου.

Εκτός αυτού, μιλώντας για το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αδειοδοτήσεων επί ημερών της, ενώ πριμοδότησε με μεγάλα κονδύλια τα ΚΕΚ και πλέον ασκεί εκ του ασφαλούς κριτική, για τις μεταφράσεις ή παραφράσεις των σεμιναρίων, όταν τελικά έστω και των υστέρων το πρόβλημα διορθώθηκε και τα κονδύλια θα εξασφαλιστούν με εναλλακτικό τρόπο, πάντα μέσω του ΕΣΠΑ.

Είναι φανερό λοιπόν, πως η διαδικασία της συναίνεσης στην πολιτική ζωή του τόπου είναι δύσκολη και δύσβατη, μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης αλλά και ανοχής.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός