Η κυβέρνηση μπροστά στην λαϊκή οργή: Από το “καλές δουλειές για όλους” ως το κομμένο ρεύμα μεσολαβεί η μείωση της ανεργίας με την κατάργηση του ΟΑΕΔ

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε τον κόσμο στα γκισέ της ΔΕΗ να ξεσπά, την κυβέρνηση να εξαπατά τον κόσμο για την μείωση της ανεργίας και την “γενναία αύξηση” του κατώτατου μισθού ο ασκός της λαϊκής οργής άνοιξε: το πρόβλημα δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά π ώ ς -με ποιο τρόπο- αυτή η κυβέρνηση θα φύγει.

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα και πριν από τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες δηλώνουν μεγάλη αδυναμία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική. Το 85% δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση. Και σε ποσοστό 55% πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι χειρότερες, ενώ ένα 22% προβλέπει επιδείνωση.

Μια άλλη έρευνα της Διανέοσις δείχνει πως η ανασφάλεια (28,8%) και η απογοήτευση (28,5%) κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία.

Όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο Ieidiseis.gr το θέμα της ακρίβειας και, κυρίως, το ύψος των λογαριασμών είναι στην ημερήσια διάταξη, είναι δε χαρακτηριστικό πως στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών το μεγαλύτερο ρουσφέτι που ζητείται είναι είτε να βρεθεί τρόπος να μειωθεί το ποσό που πληρώνουν για το ηλεκτρικό ή το φυσικό αέριο, είτε να …τσοντάρουν οι ίδιοι οι βουλευτές για την πληρωμή!

Η κυβέρνηση “προσπαθεί”, αλλά η λαϊκή οργή έρχεται

Η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata αποκαλύπτει το ρεύμα της κοινωνικής οργής καθώς τo 76% των ερωτηθέντων βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια -η οποία δεν άρχισε ακόμα.

Μετά δακρ΄ύβρεχτο μήνυμά του -με τον πόνο του για όσους ανοίγουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος- ο Κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι γνωρίζει “πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαίου 2022».

Μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτα. Το κύμα λαϊκής οργής που έρχεται δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει τον εμπαιγμό για μείωση των φόρων, αύξηση του βιοτικού επιπέδου και μείωση της ανεργίας -μαζί με άλλα φούμαρα για πιθανούς εθνικούς θησαυρούς που θα βρεθούν -αν υπάρχουν- την επόμενη δεκαετία.

Το παραμύθι για την μείωση της ανεργίας καταρρέει αφού όπως δηλώνει ο εργατολογος Αλέξης Μητρόπουλος μισό εκατομμύριο περισσότερους ανέργους από την ΕΛΣΤΑΤ καταμέτρησε τον Φεβρουάριο ο ΟΑΕΔ!

Το παραμύθι της μείωσης της ανεργίας

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι μάλλον -μαζί με την κατάργηση της ανεργίας …δια νόμου και η κατάργηση του ΟΑΕΔ -που βλέπει ανέργους που δεν θάπρεπε να υπάρχουν αφού τους έχει εξαλείψει η κυβέρνηση.’

“Έτσι, η σειρά του ΟΑΕΔ ήρθε σήμερα!’ γράφει ο Αλέξης Μητρόπουλος. ” Ο OAEΔ καταργείται απόψε, κυρίως επειδή καταμετρούσε σωστά και με ακρίβεια τα ποσοστά ανεργίας-ανέργων για δεκαετίες, γεγονός που ενοχλούσε την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, που ήθελαν την εμφάνιση μειωμένης ανεργίας!”.

(Στην τελευταία του ανακοίνωση, πριν την κατάργησή του, ο ΟΑΕΔ έδωσε τους αριθμούς των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Φεβρουάριο 2022. Η διαφορά με την ΕΛΣΤΑΤ είναι δώδεκα ολόκληρες μονάδες, που αντιστοιχεί σε μισό εκατομμύριο 500.000) ανθρώπους).

Η λύση αυτή δεν είναι βέβαια παράξενη για έναν πρωθυπουργό που αντιμετώπιση τον εγκλωβισμό από το χιόνι στην Αττική Οδό με μια συγγνώμη και την εξήγηση πως ήρθε νωρίτερα και μέρα -ενώ συνήθως…χιονίζει νύχτα.

Η ανεργία θα εξαφανισθεί αν εξαφανισθούν οι άνεργοι από τους πίνακες μέτρησης, εννέα – είκοσι ευρώ είναι “γενναία αύξηση” και αφού η ακρίβεια είναι “εξωγενής” δεν φταίει η κυβέρνηση – η οποία άλλωστε πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι που η αργή πτώση θα γίνει ραγδαία, η λαϊκή οργή θα ξεχειλίσει και ο “καλύτερα προετοιμασμένος” πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφεύγει δρόμους όπου κυκλοφορούν ΄όσοι κρατούν λογαριασμούς ρεύματος.