Η «λαθροχειρία» της Χαριλάου Τρικούπη για Ραγκούση, Μαριλίζα και Μωραΐτη

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Δεν μπορείς να χτίσεις το «νέο» αν προσπαθείς να κόψεις στα μέτρα σου την ιστορία.

Στην αρχή είπαμε να μην το σχολιάσουμε. Στη Χαριλάου Τρικούπη το είπαν μια φορά, λέμε είναι στο πλαίσιο των υπερβολών του κομματικού ανταγωνισμού. Φαίνεται όμως πως τους άρεσε και το επαναλαμβάνουν συνεχώς. Μετρήσαμε τρεις τουλάχιστον δηλώσεις του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚκαι δεκάδες συνεντεύξεις στελεχών πως αν θέλει η Κουμουνδούρου να δει ποιοι έκαναν τη συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ να κοιτάξει στις τάξεις της και συγκεκριμένα στα πρόσωπα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Θάνου Μωραΐτη, που ήταν τότε υπουργοί!

«Λαθροχειρία» πρώτου μεγέθους!

Πρώτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η τότε κυβέρνησή του αδυνατούσε να χειριστεί τις αντιδράσεις από την υπογραφή του Μνημονίου –αρχικά είχε παραδώσει την εξουσία στον …Αντώνη Σαμαρά- και με τη στήριξη του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη που διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή! Το δε ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση μπήκε με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού, προφανώς κάτω από πιέσεις που δέχτηκε στο παρασκήνιο, χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη πλειοψηφίας, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 200 έδρες!

Δεύτερον, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, συμμετείχαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πέραν της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Θάνου Μωραΐτη, συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που κάποιαστιγμή παραιτήθηκε καθώς ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ), η Φώφη Γεννηματά (πρόεδρος μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπό την ηγεσία του οποίου το ΠΑΣΟΚ έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του), ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Άννα Διαμαντοπούλου κοκ.

Τρίτον, μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου, στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία (εν αντιθέσει με τη κυβέρνηση Παπαδήμου που η πλειοψηφία της ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συγκροτήθηκε με την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας) δεν συμμετείχαν ούτε η Ξενογιαννακοπούλου, ούτε ο Ραγκούσης, ούτε ο Μωραΐτης. Ποιοι συμμετείχαν είναι γνωστό, όπως και οι δηλώσεις πχ του Γιάννη Ραγκούση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά.
Αλλά –πέραν από μικροκομματικά φληναφήματα- το ερώτημα είναι αν η Χαριλάου Τρικούπη υπό τη νέα της ηγεσία θεωρεί λάθος τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος, με καλές προοπτικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας για μια περίοδο, σε μέρος της οποίας είχε και ο ίδιος πρωταγωνιστική θέση, αφού υπήρξε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Την πραγματικότητα, άλλωστε, όπως έλεγε και ένας μεγάλος φιλόσοφος, για να την αλλάξεις, πρέπει πρώτα να την κατανοήσεις. Και η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να έχεις και την αυτοκριτική της!

Η κυβέρνηση Παπαδήμου

Για το πώς συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιγράφουμε από τη ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ:

Η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) σχηματίστηκε με την συναίνεση και την υποστήριξη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελούνταν από τριανταπέντε στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελέχη της Νέα Δημοκρατίας και τεσσάρων του ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τον νέο Πρωθυπουργό: «Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική και έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Στις 15 Νοεμβρίου, με 255 θετικές ψήφους και 38 αρνητικές, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τα 4/5 των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Εκτός των δυο αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που καταψήφισαν την νέα κυβέρνηση, και η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε τη ψήφο εμπιστοσύνης αφήνοντας όμως περιθώρια συνδρομής της αν χρειαζόταν.

Σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού αποτελούσε εκτροπή από αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα καθώς δεν είχε αρχικά παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου έτσι ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ πρότειναν την διενέργεια εκλογών ως την καλύτερη συνταγματικά λύση. Επίσης και αρκετά διεθνή Μ.Μ.Ε. θεώρησαν ότι η επιβολή του μη εκλεγμένου Λουκά Παπαδήμου και ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς εκλογές παραβιάζουν βασικές αρχές της δημοκρατίας, ακόμη και όταν ακολουθείται το γράμμα του νόμου με την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Διαδικασία σχηματισμού της Κυβέρνησης

Ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στήριξαν την κυβέρνησή του.

Η πρώτη αναφορά στο όνομα του τραπεζίτη ως νέου Πρωθυπουργού για την χώρα, φέρεται να έγινε από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια της σύσκεψης των Καννών τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «…Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν από τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Εκεί ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Μπαρόζο ότι ήταν πια διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία». Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε στους Σαρκοζί και Μέρκελ για αυτή τη συνομιλία, αλλά πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο ως πιθανό ηγέτη μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης….»

Μετά την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός προκειμένου να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και έπειτα από διεργασίες και συζητήσεις των κομμάτων που θα μπορούσαν και θα ήθελαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία, επήλθε τελικά συμφωνία στις 10 Νοεμβρίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους Έλληνες να στηρίξουν ενωμένοι το έργο της Κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την κρίση χρέους.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και η επιλογή ως πρωθυπουργού ενός τεχνοκράτη αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τις ξένες κυβερνήσεις και μεγάλη μερίδα του ελληνικού και ξένου Τύπου, κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Επίσης, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς στήριξαν με δηλώσεις τους την επιλογή Παπαδήμου, ανεξάρτητοι βουλευτές του κοινοβουλίου προέβησαν σε θετικές δηλώσεις,

Από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στη διαδικασία με την οποία σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου και ζήτησαν την διενέργεια εκλογών.[20][21]

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR