Η Λαυρεωτική στο έλεος των συμμοριών

Του Γιώργου Μαρκάκη

Στην Κερατέα μερικές δεκάδες μέτρα από την Αθηνών- Σουνίου ο καταυλισμός δίπλα στο ποτάμι των Ρομά έχει δημιουργήσει άβατο. Η παραδοσιακή Τσιγγάνικη κατασκήνωση των τσιγγάνων δίπλα σε ποταμιές μεγαλώνει και από την άλλη πλευρά του δρόμου.

Τα απομονωμένα σπίτια στην γύρω περιοχή έχουν όλα μα όλα δεχτεί εισβολείς για κλοπές κυρίως τα μεσημέρια. Οι ώρες που μπουκάρουν στα σπίτια είναι οι ώρες που κάτοικοι πάνε για ψώνια.

Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε σε τοπικό έντυπο πως μέρα μεσημέρι 3 έφηβοι Ρομά επιτέθηκαν λίγα μόνο μέτρα από τα νέοκτιστα τροχόσπιτα που μετατράπηκαν σε τσιμεντένια σπίτια με παράθυρα θέρμανση και κήπο, σε αλλοδαπούς τουρίστες που έκαναν το λάθος να ξαποστάσουν για λίγο στον περίβολο μια μικρής εκκλησίας που χτίστηκε το 1927. Ο Άγιος Σεραφείμ ανήμπορος να βοηθήσει περισσότερο από ότι έκανε ένα αιώνα πριν με το θαύμα  της ανομβρίας που μάστιζε τότε την περιοχή.

Μέχρι πριν λίγο καιρό η αγοραπωλησία της ντρόγκας έπεφτε σύννεφο στον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς. Η αστυνομική παρουσία όχι με το σταγονόμετρο αλλά πραγματικά ανύπαρκτη.

Πριν από ένα περίπου μήνα οικογένεια κοντά στις κατασκηνώσεις δέχθηκε μεταμεσονύκτια εισβολή από αρκετούς Ρομά που προσπάθησαν να μπουν μέσα στο σπίτι την ώρα του ύπνου. Τα σκυλιά ναρκωμένα. Η ασφάλεια ήρθε μετά από μισή ώρα για το περιστατικό. Το γνωστό τροπάρι εκτυλίχτηκε και πάλι.

Εισβολή σε σπίτι με τους ένοικους μέσα είναι γνωστή συνταγή…Όμως με μια καινούργια παράμετρο. Οι εισβολείς επέστρεψαν στις  05.30 για να πάρουν αυτά που δεν μπόρεσαν στην πρώτη τους προσπάθεια ή ίσως και την ρεβάνς από τους ανήμπορους ενοίκους που είχαν το θράσος να τηλεφωνήσουν γαι βοήθεια στην αστυνομία.

Ο παππούς της οικογένειας απέτρεψε την δεύτερη εισβολή με μερικές μπαλωθιές στον αέρα. Η κόρη του μας δήλωσε “ευτυχώς που βάρεσε στον αέρα ο πατέρας μου γιατί αν χτυπούσε κάποιον φαντάζεστε τι θα γινόνταν; Βέβαια τώρα  πιστεύουμε πως θα μας ξαναχτυπήσουν ενδεχομένως κατάλληλα εξοπλισμένοι.Το περιμένουμε. Αλλά πέστε μου τι να κάνουμε; ”

Αστυνομία ήρθε; Την καλέσατε ; Τι σας είπαν;

“ Ξέρετε μπορεί να παραγγείλουμε από την σήμανση να έρθει να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα …αλλά να  ξέρετε επίσης πως θα κάνουν τα πάντα μέσα στον χώρο σας, γεμάτο μουτζούρα…και βέβαια ειλικρινά δεν οδηγεί και πουθενά μια και χρησιμοποιούν γάντια όλοι τους”.

-Τηλεφωνήσατε σε κάποιο κανάλι για να τους καταγγείλετε το γεγονός και την ….πρωτοτυπία των εισβολέων;

– Ναι λες και οι κακοποιοί δεν βλέπουν τηλεόραση… Αν το κάναμε πιστεύω θα ήταν σαν τους προβοκάρουμε…. Εδώ μας χτύπησαν δυο φορές μέσα σε μιά νύχτα…τι μου λέτε τωρα; ”

-Κάναμε το ίδιο ερώτημα σε αρκετούς δημότες των περιοχών  αυτών.”Οι δημοτικές αρχές κάνουν κάτι για το πρόβλημα;”

“Το μπαλάκι των ευθυνών αγαπητέ φίλε είναι ελαφρύ και εξαιρετικά ελαστικό και ευκίνητο Ο ένας το πετάει στον άλλο. Οι τοπικές αρχές κατηγορούν την κεντρική εξουσία για ελλιπή αστυνόμευση και αποδυναμωμένα τμήματα και δηλώνουν αναρμόδιοι.”

-Η αστυνομία; Αυτή έχει την ευθύνη αστυνόμευσης.

-Προχτές μιλήσαμε με πρόσφατα συνταξιοδοτημένο αξιωματικό. Ξέρετε τι μας είπε;  Ωραία τους πιάνουν παρόλο που έχουν 1, 2 σαραβαλάκια για μια περιοχή που είναι η μισή και πλέον Αττική  και τι γίνεται μετά; Δυο τρεις φωτογραφίες των κλοπιμαίων όπως κάνανε παλιά οι κυνηγοί, μετά το σαφάρι τους με τα τρόπαια τους, άντε και κάποια δημοσίευση της συμμορίας στα Μέσα και μετά από μερικούς μήνες. Θα είναι όλοι τους έξω με αναστολή και ένας νέος κύκλος ‘εργασιών’ θα ξεκινήσει… ”

Και τι απομένει;

“Λυπάμαι που το λέω αλλά τα αιματηρά περιστατικά με αυτοπροστασία θα αυξηθούν. Μου αναφέρατε εσείς ο ίδιος ένα τρομερό περιστατικό που δεν το γνώριζα και είναι όντως πρωτάκουστο Λοιπόν σας ρωτώ εγώ τώρα με την σειρά: Αν έχετε εσείς παιδιά και γονείς ηλικιωμένους έχοντας ακούσει για τόσες αιχμαλωσίες και βασανισμούς γερόντων και μικρών παιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες τι θα κάνατε; Θα αναρτήσετε ταμπέλα όπως λέγαμε και κάναμε παλιά σε εράνους; Δώσαμε, Δώσαμε…. δηλαδή μας τα πήρανε (!) δηλαδή δεν έχουμε τίποτα να κλέψετε από εμάς πια. Ή φτάνει μια σφεντόνα για να  φοβίσετε τους κακοποιούς;

Η μικρή έρευνα που κάναμε στην περιοχή τελειώνει με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με συνάδελφο δημοσιογράφο που μένει στην περιοχή:

“Είναι τόσο αναχρονιστικό το περιβάλλον των Δήμων της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων που θέλει και χρειάζεται να γίνει δουλειά ταυτόχρονα από πολλές παρατάξεις. Πράγμα που είναι αδιανόητο μια και η σύμπραξη είναι άγνωστο πουλί στα μέρη μας. Οι εκλογές κρίνονται πάντα σε περιοχές και χωριά σαν και αυτά της περιοχής μας από τα σόγια. Ψηφίζουν οι περισσότεροι άτομα γνωστά της ευρύτερης φαμίλιας για να έχουν κάποιο μέσο για τους δικούς τους λόγους…αξιοκρατικά θα σου πουν και οι ίδιοι. Θέλουμε το δικό μας παληκάρι.

Θα σου κάτι εξαιρετικά κωμικό αλλά ταυτόχρονα και τραγικό. Η αστυνομία, το 100, όταν ειδοποιείται για κλοπές και ληστείες σε αγροτικές περιοχές που είναι απομονωμένες σαν αυτές της τεράστιας έκτασης της Κερατέας και Λαυρεωτικής,αλλά και των Μεσογείων δεν μπορεί να επέμβει γιατί δεν υπάρχουν ταμπέλες στους δρόμους.

Και ρωτώ εγώ με την σειρά μου: Τόσοι δήμαρχοι περάσανε ….δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν το αναχρονιστικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και εμποδίζει να ονοματίζουν δρόμους εκτός σχεδίου;