Η μάχη των φύλων στην Μοντάνα

Του Θάνου Σεραλίδη

Ο κυβερνήτης της Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του θα εξαλείφει νομικά τις «τρανς, μη δυαδικές, διπνευματικές (ο όρος διπνευματικός είναι μια έκφραση των αυτόχθονων Αμερικανών για άτομα που διαθέτουν και αρσενικό και θηλυκό πνεύμα ταυτόχρονα) και διαφυλικές» ταυτότητες, αφού θα αφαιρεί ιδιαίτερα δικαιώματα και προνόμια αυτών των ταυτοτήτων [1].

Η Μοντάνα ακολούθησε το Κάνσας και το Τενεσί, που έχουν ήδη υιοθετήσει παρόμοια νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια αυτά θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ το αντίστοιχο της Μοντάνα, την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Μοντάνα Καρλ Γκλιμ, παρουσίασε το νομοσχέδιο της Γερουσίας αριθ. 458 τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον Μάρτιο και στη συνέχεια από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο, πριν την υπογράψει ο κυβερνήτης, τον Μάϊο.

Ο Γκλιμ είπε ότι η νομοθεσία ήταν απαραίτητη μετά από απόφαση δικαστηρίου του 2022, στην οποία ένας πολιτειακός δικαστής γνωμάτευσε ότι οι τρανς κάτοικοι μπορούσαν να αλλάξουν τους δείκτες φύλου στα πιστοποιητικά γέννησής τους. Αυτή η απόφαση ‒η οποία συνέδεε το σεξ με το φύλο‒ μπλόκαρε ένα νομοσχέδιο που υποστηρίχτηκε από τον Γκλιμ το προηγούμενο έτος, το οποίο θα επέτρεπε την αλλαγή πιστοποιητικού γέννησης μόνο εάν το άτομο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Η υγειονομική υπηρεσία της Μοντάνα, ψήφισε αργότερα έναν κανόνα που έλεγε ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στο αναγραφόμενο φύλο στο πιστοποιητικό γέννησης ενός κατοίκου, εκτός εάν καταγράφηκε λανθασμένα λόγω λάθους μεταγραφής.

Ο νόμος ορίζει στενά το φύλο, ως αυστηρά αρσενικό και θηλυκό και κωδικοποιεί ότι το φύλο ενός ατόμου καθορίζεται αυστηρά με βάση τα αναπαραγωγικά του όργανα και τη γενετική. Περιορίζει τον προσδιορισμό του φύλου ενός ατόμου σε αυτό που έχει οριστεί κατά τη γέννηση και το περιγράφει ως αμετάβλητο. Σύμφωνα με το νόμο, το φύλο καθορίζεται «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψυχολογική, συμπεριφορική, κοινωνική, επιλεγμένη ή υποκειμενική αντίληψη του φύλου από ένα άτομο».

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το θηλυκό έχει χρωμοσώματα XX και ένα αναπαραγωγικό και ενδοκρινικό σύστημα που παράγει ή θα παράγει ωάρια. Το αρσενικό ορίζεται ότι έχει χρωμοσώματα XY και ένα βιολογικό σύστημα που παράγει ή θα παράγει σπέρμα.

Το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε επίσης για να συμπεριλάβει τους ομοφυλόφιλους, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραλλαγές του όρου και αναγκάζει τους ομοφυλόφιλους να αυτοπροσδιορίζονται εντός του δυαδικού φύλου. Οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν μια ατζέντα κατά των τρανς σε όλη τη χώρα. Ο Τζιανφόρτε υπέγραψε το νομοσχέδιο την ημέρα πριν από το πρώτο φεστιβάλ Pedero Pride της Μοντάνα εδώ και μια δεκαετία, το οποίο κατέληξε σε συγκρούσεις με διαδηλωτές της λευκής υπεροχής και ΛΟΑΤΚΙ, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να δεχθεί επίθεση.

Ο Ντέιβιντ Τζιανφόρτε, του οποίου ο πατέρας είναι ο κυβερνήτης, αντιτίθεται στο νομοσχέδιο και μάλιστα διαφώνησε δημόσια με τις νομοθετικές προσπάθειες του κυβερνήτη.

Ο νεότερος Τζιανφόρτε προσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος και έχει πει ότι μια σειρά από ομοφοβικά νομοσχέδια κατά των τρανς από το νομοθετικό σώμα είναι «ανήθικα, άδικα και παραβιάζουν ανοιχτά τα δικαιώματα των συγκεκριμένων».

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] http://laws.leg.mt.gov/legprd/LAW0210W$BSIV.ActionQuery?P_BILL_NO1=458&P_BLTP_BILL_TYP_CD=SB&Z_ACTION=Find&P_SESS=20231

ΑΠΟ ΤΟ GEOERUPE